Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Mobilná čistička vzduchu určená do väčších priestorov

Zverejnené: 22. 6. 2021

Na českom trhu pristála a zakotvila veľmi účinná čistička vzduchu VIREX AIR, ktorá razantne znižuje riziko prenosu nákazy vzduchom vo vnútri budov. Odstraňuje z miestnosti vírusy vrátane koronavírusov SARS-CoV-2, ďalej baktérie, spóry plesní, peľ a neživé mikronečistoty rozptýlené vo vzduchu. Riešenie predstavil pardubický výrobcu 2VV známy u nás aj v celom svete.

VIREX AIR je navrhnutá pre čistenie vzduchu do veľkých priestorov. Tu sa osvedčila v zasadacej miestnosti.

Ako dokumentujú priložené fotografie, VIREX AIR je navrhnutá pre čistenie vzduchu v školách, škôlkach, kanceláriách, recepciách, čakárňach, ordináciách, baroch, kaviarňach, posilňovniach, malých obchodoch a pod. Zariadenie nevyžaduje špeciálnu inštaláciu (vystačí si s bežnou 230V zásuvkou) a vďaka kolieskam sa s ňou ľahko manipuluje. Zároveň je ale dostatočne veľká a robustná, čo sa pozitívne prejaví na jej výkone a (ne)hlučnosti.

Samotné ovládanie prebieha pomocou diaľkového ovládača, ktorý umožňuje prepínať medzi trojicou výkonových stupňov (450 / 720 / 1000 m3/h). Voliteľný je aj príkon UVC žiariviek, pričom je možné si vyberať z hodnôt 60 W a 120 W. K uvedeniu do prevádzky slúži vypínač na tele zariadenia.

Zariadenie nevyžaduje špeciálnu inštaláciu (vystačí si s bežnou 230V zásuvkou) a vďaka kolieskam sa s ním ľahko manipuluje.
Zariadenie nevyžaduje špeciálnu inštaláciu (vystačí si s bežnou 230V zásuvkou) a vďaka kolieskam sa s ním ľahko manipuluje.

Veľmi jemná filtrácia

Čistička vzduchu je vybavená dvojstupňovou filtráciou. Ako hlavný čistiaci filtračný prvok slúži filter HEPA H14 s odlučivosťou tzv. MPPS (Most Penetrating Particle Size) častíc o veľkosti v rozmedzí 0,1–0,3 mikrónov na úrovni prevyšujúcej 99,995 %. Pre ostatné veľkosti častíc je záchyt ešte vyšší a tieto sú odfiltrované prakticky úplne.

Zaujímavosť:

Dalo by sa predpokladať, že jemná HEPA filtrácia funguje ako cedidlo, ktoré zachytí až častice od určitej veľkosti a tie menšie ním naopak prejdú. Tak to ale nie je. Rôzne veľkosti mikročastíc totiž majú vzájomne odlišnú trajektóriu pohybu, kedy každá veľkosť uplatňuje iný princíp zachytenia. Difúzny princíp platí pre najmenšie a stredne veľké mikročastice. Väčšie mikročastice sú zachytené medzi vláknami, s pomocou tzv. intercepcie. Kohezívne sily v materiáli filtra pôsobia ako permanentný magnet (tzv. elektret); akonáhle sa mikročastice k povrchu vlákien filtra priblížia alebo sa ich dotknú, priľnú k nim.

Na sanie čističky je ďalej umiestnený predfilter s filtračnou triedou ePM1 55% podľa ISO16890, ktorý primárne chráni vnútorné časti zariadenia, zaisťuje jeho bezproblémový chod a predlžuje životnosť HEPA filtru. Znečistenie samotných filtrov je monitorované tlakovými senzormi, na potrebu výmeny upozornia blikajúce kontrolky. Sanie a výfuk sú navrhnuté v súlade s princípom distribúcie vzduchu v čistých priestoroch a zaisťujú prirodzené usadzovanie aerosólov a kvapôčok.

Než sa dostala čistička vzduchu VIREX AIR na trh, prebehlo v laboratóriách firmy 2VV mnoho meraní.
Než sa dostala čistička vzduchu VIREX AIR na trh, prebehlo v laboratóriách firmy 2VV mnoho meraní.

Ničia vírusy, baktérie aj roztoče

Účinnosť čističky proti vírusom, roztočom a baktériám významne zvyšuje UVC komora, v ktorej je prúdiaci vzduch ožarovaný germicídnou lampou. Tá likviduje organizmy intenzívnym ultrafialovým žiarením s vlnovou dĺžkou 254 nm, ktoré spôsobí narušenie bunkových štruktúr. Ide o osvedčenú technológiu používanú pre dezinfekciu vzduchu, kvapalín a povrchov predmetov tam, kde je potrebné veľmi sterilné prostredie. Najčastejšie v zdravotníctve a potravinárstve.

Životnosť samotných žiariviek s celkovým príkonom udáva výrobca na úrovni 9 000 h. Ak by sa niekto obával expozície UVC žiarenia, nemusí mať strach. Zabraňuje mu vlastná konštrukcia čističky vzduchu VIREX AIR a aj samotná aktivácia žiariviek je navyše podmienená tesným uzavretím servisných dverí čističky. Pri výbere čističky vzduchu sú okrem výkonu samozrejme dôležité aj hlukové parametre. Tie sa v prípade VIREX AIR pohybujú na úrovni 29,1 dBA (prvý stupeň výkonu, 450 m3/h), 37,6 dBA (druhý stupeň 720 m3/h), respektíve 43,9 dBA (tretí stupeň, 1000 m3/h).

Pre miestnosti do objemu 150 m3

Vzduchový prietok čističky stanovíme vynásobením objemu miestnosti (m3) požadovanou frekvenciou čistenia vzduchu, ktorá vychádza z doby regenerácie (časový úsek, počas ktorého počiatočná koncentrácia znečistenia v miestnosti poklesne 100x). Toto zníženie predpokladá 6,6 násobnú filtráciu vzduchu – pri požadovanej dobe regenerácie na najbežnejšej úrovni 1 hodina, preto prietok vzduchu 1000 m3/h stačí pre miestnosť o objeme cca 150 m3 (1000 / 6,6).

Kedysi, v časoch pre niekoho možno už dávno minulých, vzduchotechniku domov nikto moc vážne neriešil, lebo bežné ľudské obydlia bola celkom dobre prievzdušné cez okná, dvere, strešné konštrukcie a pod. Dnes je situácia iná. Nezabúdajme teda, že čistička vnútorného vzduchu "len" likviduje vírusy a mala by pracovať súbežne s vetracou jednotkou dodávajúcou čerstvý vonkajší vzduch.

2VV svojim priaznivcom a odberateľom

Chceme pomáhať ľuďom aj životnému prostrediu. Našim zákazníkom ponúkame najkvalitnejšie výrobky a špičkové služby. To sú naše hlavné hodnoty, z ktorých nikdy neustupujeme a ktoré trvalo zlepšujeme. Postupne sme získali medzinárodné certifikáty kvality a od roku 2012 sa riadime vlastnou politikou kvality. Sme si plne vedomí zodpovednosti pri zabezpečovaní kvality životného prostredia a jej prehlbovania. Aj preto sme zaviedli systém riadenia podľa noriem STN EN ISO 9001: 2016 a STN EN ISO 14001: 2016.

Základom toho je kvalita našej práce, ktorá rýchlo reaguje na technologický vývoj tak, aby zákazník dostal riešenia na najvyššej technickej i technologickej úrovni. Naše produkty sami vyvíjame, navrhujeme, testujeme a vyrábame. K tomu slúži laboratórium s tým najmodernejším vybavením aj tím skúsených špecialistov. A výrobou špičkovej vzduchotechniky to nekončí. Chceme, aby naši zákazníci boli spokojní nielen so samotnými produktmi, ale aj s našimi službami. Preto vybavujeme zákazky v čo najkratšom možnom termíne a pružne reagujeme na dopyt trhu.

Autor: Jiří Hejhálek ml.
Foto: Archív firmy 2VV
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama