Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Na čom sa dá pri stavbe domu z Ytongu ušetriť a na čom naopak nie

Zverejnené: 5. 1. 2024

Jednou z ciest k úsporám je svojpomocná výstavba, náklady na hrubú stavbu zníži aj jednovrstvové murivo bez zateplenia. Šetriť sa určite neoplatí na kvalitnom stavebnom materiáli a na dobre spracovanom projekte.

Foto: Xella Slovensko

Výhody svojpomocnej výstavby

V prípade svojpomocnej výstavby ponúka spoločnosť Xella Slovensko k svojim stavebným výrobkom množstvo spracovaných návodov a videí, ktoré je možné voľne stiahnuť alebo pozrieť na webe xella.sk. S touto pomocou dokáže svoj sen zrealizovať aj menej skúsený stavebník. Na našej stránke je k dispozícii aj veľká publikácia Pracovné postupy Ytong, ktorá stavebníkovi poradí od začiatku výstavby až po jej úspešný koniec. Sú v nej podrobne popísané jednotlivé kroky výstavby aj s fotografiami, ktoré názorne ukazujú popisovanú činnosť.

Foto: Xella Slovensko
Foto: Xella Slovensko

Základom je aj správne náradie – podľa neho človek spozná majstra

Stavba s Ytongom je jednoduchá a na množstvo vecí stačia bežné nástroje, ani v zložitejších prípadoch však nemusí byť stavebník v úzkych. Napríklad pásovú pílu na rezanie tvárnic Ytong, ktorá mu prinesie významnú úsporu času a energie, si môže od nás požičať. V objednávke si môže pritom vybrať z dvoch možností dopravy (doprava vlastná alebo paletová dodávka od nás).

Pri svojpomocnom murovaní môže stavebníkovi pomôcť, najmä keď si naštuduje odporúčané technologické postupy, prípadne si dohodne konzultácie s našimi technickými alebo obchodnými zástupcami. Veľkou pomocou môže byť aj využitie širokého spektra služieb zo strany spoločnosti Xella Slovensko.

Dôležitý je samozrejme výber vhodného murovacieho materiálu na svojpomocnú realizáciu. Vyplatí sa presný murovací materiál ako je pórobetón Ytong, ktorý je možné murovať s tenkovrstvovou maltou. To všetko spoločne prináša množstvo výhod. Okrem iného to dovoľuje „vytiahnuť“ obvodové a vnútorné nosné steny domu už za niekoľko dní a ušetriť v porovnaní s tradičným murovaním na maltu aj 30 – 50 % času.

Foto: Xella Slovensko
Foto: Xella Slovensko

Pri rodinných domoch z Ytongu znížia obstarávacie náklady a tepelné straty použitia jednovrstvových konštrukcií s pórobetónovými tvárnicami Ytong Lambda YQ s hrúbkou 500 mm Aj keď vám stavbu stavia stavebná firma, s jednovrstvovým murivom ušetria čas aj financie. Múr spracováva murárska skupina v jednom pracovnom kroku, nie je potreba ďalších pracovníkov a ďalšie pracovné postupy, odpadá časová koordinácia v nadväznosti na montáž rôznych doplnkov a podobne. Murivo je odolné a má prakticky neobmedzenú životnosť. Na rozdiel od EPS alebo minerálnej vlny nedegraduje vplyvom UV žiarenia, vlhkosti, neohrozujú ho žiadni škodcovia (myši, hmyz a pod.). Murivo zvládne aj povodeň a odoláva požiaru. Jednovrstvové konštrukcie sú v celkových nákladoch pri realizácii stavebnou firmou lacnejšie ako stena 300 mm + zateplenie.

Kde si naopak môžete pri stavbe život skomplikovať a zvýšiť náklady

Začína to zlou prípravou pred realizáciou stavby. V projektovej fáze je to napríklad nesprávne vyhotovená projektová dokumentácia av realizačnej fáze je to napríklad nedodržanie technologických procesov výstavby. Zlá príprava sa preto môže vo výsledku prejaviť na samotnej kvalite stavby pri jej užívaní. Časté sú banálne chyby, medzi ktoré patrí použitie nevhodných materiálov a nedodržanie predpísaných pracovných postupov.

Spoľahlivým zdrojom komplikácií, nielen pri svojpomocnej výstavbe, je nedostatočne spracovaný a povrchný projekt. Nedostatky v projektovej dokumentácii môžu viesť k časovo náročným a najmä predraženým riešeniam, či už počas výstavby, alebo aj pri používaní domu. Význam práce architekta a projektanta posilňujú aj súčasné prísne požiadavky na energetickú hospodárnosť budov.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama