Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Najlepšie ocenené zelené strechy rodinných domov v Čechách

Zverejnené: 9. 12. 2020

Pred niekoľkými dňami sme našich čitateľov informovali o výsledkoch súťaže Zelená strecha roku 2020. Predstavili sme strechy ocenené v kategórii Verejné stavby. Dnes sú na rade nemenej zaujímavé realizácie striech rodinných domov či plôch súkromných terás. Rovnako ako u verejných stavieb hodnotili porotcovia najmä prínos pre životné prostredie, udržateľnosť projektov alebo inovatívnosť riešenia

Víťazná zelená terasa pod brnenskou Bielou horou.

Z prihlásených návrhov vybrala odborná porota víťaza: strešnú terasu pod brnenskou Bielou horou. Riešený priestor vznikol na konštrukcii podzemných garáží novej bytovej výstavby v Brne, kde mladá rodina zakúpila byt v spodnom podlaží. Na neveľkú plochu približne 125 m2 pôdorysu tvaru L sa projektanti snažili vtesnať všetko, čo býva inak štandardom v bežnej záhradke, snáď okrem bazéna, ale vrátane intenzívneho trávnika. Už od developera dostali majitelia bytu pomerne veľkoryso poňatý súbor terás obopínajúci bytovú jednotku. Jedna terasa ponúka posedenie priamo pri vchode do obývacej izby s domom za chrbtom a v minulom roku dorábanou pergolou nad hlavou. Vďaka tomu človek nevníma, že nad ním je ešte niekoľko poschodí bytových jednotiek. Hoci by sa mohlo zdať, že tu bude nedostatok súkromia, reálne to nie je problém. Druhá terasa je predsunutá smerom k okraju plochy a nabáda k pozorovaniu mestskej panorámy a nastupujúcich kopcov Vysočiny.

Strešná terasa pod Bielou horou
Strešná terasa pod Bielou horou

Zábradlie terasy je sklenené, takže celý súkromný priestor opticky prechádza do okolitej krajiny. Projektanti tento prechod umocnili použitím ľahkých vzdušných textúr vytrvalých bylín vysadených v záhone pred zábradlím. Pri rohu bytovej jednotky je umiestnené malé pieskovisko pre deti, jednoduchý prvok zoskrutkovaný z smrekovcových fošní. Rovnako vyzerajú aj pestovateľské záhony na boku domu, len sú miesto piesku naplnené záhradným substrátom. Priestor s pieskoviskom je ohraničený dubovými pražcami, sedacími prvkami pre najmenších. Úžitková časť záhrady je tvorená trojicou mierne vyvýšených záhonov pri boku domu. Celkovo prevažujú rastliny v módnych chladných odtieňoch, ale vďaka použitiu žlto a oranžovo kvitnúcich trvaliek pôsobí záhrada oveľa teplejšie a útulnejšie. Skladba vegetačného súvrstvia je klasická viacvrstvová, vysoká približne 30 cm, bola založená už developerom a projektanti ju iba ľahko upravili tým, že pod trávnikom odobrali vrstvu cca 10 cm extenzívneho strešného substrátu a nahradili ju strešným substrátom intenzívnym. Všetky plochy sú zavlažované automatickým systémom, sčasti výsuvnými postrekovačmi (trávnik a niektoré kvetinové záhony) a sčasti kvapkovou závlahou. Bohužiaľ nebola iná možnosť ako použiť vodu z mestského radu. Záhradka sa vďaka pravidelnej starostlivosti majiteľov a občasnej odbornej starostlivosti premenila v príjemný priestor, ktorý ukazuje, že aj na malých plochách možno vytvoriť plnohodnotnú záhradu.

Druhé ocenenie putovalo do Zlínskeho kraja

Druhé miesto obsadila strecha s premenlivým sklonom vysadená rozchodníkmi v obci Lhota pri Malenoviciach. Strecha má vlnovitý tvar v premenlivom sklone 2-11 °, celková plocha je 176 m2 a orientácia na severozápad. Strechu možno pomyselne rozdeliť na tri diely. Spodná a vrchná časť sú takmer ploché o sklone 2 °, pričom na každej je umiestnená vpust, kde je zvedená prebytočná voda. Sú spojené vlnou v premenlivom sklone, maximálne 11 °. Investor požadoval zhotoviť nenáročné extenzívne súvrstvia s minimálnymi nárokmi na údržbu. Vzhľadom na sklon bola spodná a vrchná časť riešená ako plochá a prostredná ako šikmá strecha.

Zelená strecha v obci Lhota pri Malenoviciach
Zelená strecha v obci Lhota pri Malenoviciach

Ploché časti boli osadené klasickým vegetačným súvrstvím pozostávajúcim z ochrannej textílie, nopovej fólie, filtračnej geotextílie a extenzívnym strešným substrátom. Snahou bolo docieliť vyrovnanú vegetáciu vo všetkých troch častiach. Na dosiahnutie tohto cieľa bolo potrebné zabezpečiť, aby bola voda na ploche distribuovaná pokiaľ možno rovnomerne. Problematické sú najmä šikmé plochy, z ktorých má voda tendenciu po sklone odtekať. Najlepšie dostupná voda pre rastliny je tá, ktorá sa nachádza v substráte (teda v médiu, kde rastú). Z tohto dôvodu bola pri realizácii použitá na celej streche pomerne veľká, 12 cm vysoká vrstva substrátu. Aby bola zaistená jeho stabilita, bola šikmá plocha osadená zadržiavacím systémom, konkrétne kombináciou protišmykových prahov zavesených do siete, ktorá bola pretiahnutá až na ochrannú textíliu vrchnej časti, kde bola stabilizovaná priťažením. Zadržiavací systém sa teda nijako na streche nekotví. Celá strecha bola vysadená rezmi rozchodníkov. Keďže si investor neželal žlto kvitnúce druhy, boli vybrané len druhy bielo a ružovo kvitnúce.

Rodinný dom v Střílkach

Na treťom mieste sa umiestnila realizácia minimalistickej šikmej extenzívnej strechy v moravských Střílkach. Ide o objekt, ktorý je súčasťou tradičnej vidieckej zástavby v prostredí dediny s historickým dedičstvom. V obci bol v polovici 18. storočia založený barokový cintorín, ktorý sa dochoval až do dnešnej doby a je jedinečnou pamiatkou svojho druhu v strednej Európe. Pohľad zo záhrady rodinného domu smeruje cez hrebeň zelenej strechy na barokový kostol a práve na tento cintorín.

Extenzívna zeleň na streche v moravských Střílkach.
Extenzívna zeleň na streche v moravských Střílkach.

Z architektonického hľadiska je dom významný použitím pórobetónu, ktorý je tu použitý ako murovací materiál, ale aj ako stropné panely šikmej strechy vyrábané na mieru. Dom je navrhnutý ako pasívny a jeho objem je rovnaký ako objem domu, ktorý na jeho mieste stával pôvodne. Uličnou hranou dom nadväzuje na susedné domy a ladí tiež sklonom a výškou strechy. Hoci sa teda jedná o modernú novostavbu, je citlivo zasadená do okolitej dedinskej zástavby a vyvracia tak častú námietku stavebných odborov, že zelená strecha do rázu tradičnej dediny nezapadá. V tomto prípade sa podarilo aj voľbou druhov rozchodníkov docieliť to, že sa strecha farbí nielen do zelenej, ale v letných mesiacoch aj do prirodzenej sýto červenej farby.

Vegetačné súvrstvie je realizované na hydroizoláciu z mPVC odolné proti prerastaniu korienkov. Prvou vrstvou vegetačného súvrstvia je ochranná a drenážna textília, na ktorú je následne položená zadržiavacia sieť s oblúkovými prahmi zabraňujúcimi zosuvu substrátu. Finálnou vrstvou je predpestovaná rozchodníková rohož. Prirodzenou sukcesiou z okolitých záhrad sa na strechu dostali margaréta, skorocel, kostrava alebo ostrica. Náletová burina sa vytrháva spravidla dvakrát ročne a druhy, ktoré nepredstavujú riziko pre vzrast rozchodníkov, sú na streche ponechávané pre dosiahnutie väčšej biodiverzity.

1)čerpané z tlačových správ Zväzu zakladania a údržby zelene

Autor: Bc. Helena Široká 1)
Foto: archív Zväzu zakladania a údržby zelene
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama