Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Najlepším riešením interiéru murovaného domu či bytu sú akustické tehly

Zverejnené: 7. 7. 2023

V spoločnosti sa často spomína pojem zdravý dom, energeticky efektívny dom atď. Zahŕňa mnoho faktorov, medzi ktorými hrá významnú rolu aj akustická pohoda. Je potrebné na ňu myslieť už pri samotnej výstavbe domu a pozorne vyberať medzi murovacími materiálmi, ktoré trh ponúka. Spoločnosť HELUZ sa v posledných rokoch zameriava na zvýšenie komfortu bývania nielen z hľadiska tepelnoizolačných vlastností, ale aj v oblasti akustiky. Na trh uviedla hneď dva tehlové bloky.

Hlukové znečistenie

Určite mnohí z nás zažili v bytových domoch nebo dvojdomoch, aké nepríjemné je byť pravidelným svedkom hluku prichádzajúceho zo susedovej kúpeľne, jeho sledovanie TV apod. A pravdepodobne každý z nás má skúsenosť s hlukom pochádzajúcim z exteriérov, napríklad z frekventovaných komunikácií... Nejedná sa pritom len o to, že nás hluk ruší a rozčuľuje.

Dlhodobé hlukové znečistenie má na ľudský organizmus negatívny vplyv v podobe chronických účinkov ako je hypertenzia, zníženie imunitných schopností organizmu, únava, nespavosť, obmedzená odolnosť voči stresu a ďalšie. V úvode spomenutá značka AKU naznačuje, že sa jedná o keramický materiál s nadpriemernými akusticko-izolačnými vlastnosťami (teda s výbornými stavebnými hodnotami vzduchovej nepriezvučnosti R’w) a je tak nástrojom v boji proti týmto vplyvom.

Novinkami na trhu sú hneď dve akustické tehly – kompozitná tehla HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená a nosná tehla s jedinečným zámkom v tvare „Z“ HELUZ AKU Z 17,5 brúsená. Z benefitu zvukovej izolácie akustických tehál HELUZ ťaží napr. bytový komplex REZIDENCE KAČÍRKOVA. Priečky medzi jednotlivými bytmi, rovnako ako bytové stúpačky, sú vymurované z akustických tehál HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená, čím chce developerská spoločnosť zaistiť pre budúcich vlastníkov jednotlivých bytov väčší komfort bývania.

Tehla HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená je ideálnym riešením pre váš dom či byt

HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená, ktorá je zložená z dvoch tehlových tvaroviek spojených minerálnou vlnou, je určená na výmurovky nenosných stien. Oproti klasickým tehlovým materiálom má HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená celý rad technických zdokonalení, nielenže akusticky izoluje (vzduchová nepriezvučnosť Rw = 57 dB), ale má lepšie aj tepelnoizolačné vlastnosti. Svojou štíhlejšou konštrukciou vytvorí HELUZ AKU KOMPAKT 21 väčší úžitkový priestor a tým umožní dosiahnuť vyššie úžitkové plochy v rámci bytu.

„Vďaka unikátnej konštrukcii akustických tehál pre vnútorné murivo – dve tvarovky spojené minerálnou vlnou – je pri HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená dosiahnutý ekvivalent správania dvojitej konštrukcie. Dochádza teda okrem výbornej zvukovej izolácie zároveň k významnej redukcii prenosu konštrukčného hluku. Deliace steny medzi dvoma bytmi možno zhotoviť suchou technológiou pomocou tenkovrstvového PU lepidla (HELUZ peny) a pritom dosiahnuť lepší výkon zvukovej izolácie oproti súčasne ponúkaným AKU tehlám, a to pri úspornej šírke iba 21 cm,“ hovorí Ing. Filip Bosák, manažér technického poradenstva, a pokračuje: „Menšia hrúbka steny o 4 cm oproti tradičnému riešeniu šetrí zastavanú plochu a tým umožní dosiahnuť vyššiu úžitkovú plochu v rámci bytu. Ako už bolo povedané, toto „zoštíhlenie tehly“ ocenia všetci investori nielen pri bytových domoch. S tehlou HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená získajú na rovnakej pôdorysnej ploche viac metrov úžitkovej plochy.“

Výrazne lepšie sú aj tepelnoizolačné vlastnosti steny z tehál HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená, než má tradičné riešenie z AKU tehál. O 45 % lepší súčiniteľ tepelnej vodivosti a súčiniteľ prestupu tepla podstatne obmedzí unikanie tepla z vykurovaného bytu k „šetriacemu susedovi“ a do chladnejších priestorov (chodby a schodiská) a prispieva k úsporám energie používateľov vykurovaných bytov.

O spoločnosti HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s.

Spoločnosť HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s. patrí medzi troch najväčších výrobcov murovacích systémov na českom trhu, ako jediná je rýdzo česká. Tradícia tejto rodinnej firmy spadá až do roku 1876, keď Jan Řehoř v Dolnom Bukovsku postavil prvú žiarovú pec a z vyťaženej hliny vypálil prvé tehly. Dnes má spoločnosť HELUZ výrobné závody okrem Dolného Bukovska ešte v Hevlíne a Libochoviciach, kde vyrába kompletný stavebný systém HELUZ zahŕňajúci obvodové aj vnútorné tehlové bloky vrátane tehál s najlepšími tepelno-izolačnými vlastnosťami na trhu radu HELUZ FAMILY 2in1 pre nízkoenergetické a pasívne domy. Spoločnosť HELUZ v roku 2017 na trh uviedla aj prvú kompaktnú brúsenú AKU tehlu sendvičovej skladby tehla-minerálna vlna-tehla so vzduchovou nepriezvučnosťou Rw = 57 dB pod názvom HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená. Revolučnou novinkou je tekutá, vopred pripravená silikátovo-disperzná malta HELUZ SIDI pre efektívnejšie murovanie, ktorá sa nanáša systémovým valčekom ako pri maľovaní. Novinkou roku 2020 je PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný s variabilným vnútorným priestorom pre umiestnenie vonkajšej tieniacej techniky, ktorý je určený pre jednovrstvé murivo z tehál HELUZ FAMILY a HELUZ FAMILY 2in1. Sortiment ďalej tvoria ploché preklady, keramické stropy, komínové systémy a špeciálne tvarovky.

Súvisiace články:

Tehlový systém HELUZ a stavebná akustika

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama