Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Netradičná rodinná chata so zaujímavými konštrukčnými a fasádnymi materiálmi

Zverejnené: 7. 9. 2021

Rekreačný objekt v česko-nemeckom pohraničí s výhľadmi na kopce Krušných hôr sa v okamihu svojho dokončenia stal prirodzenou súčasťou tunajšej krajiny. Vsadil ho sem architekt David Zámočník, ktorý je investorom aj autorom návrhu projektu. Hoci ide o novostavbu, nijako nevyčnieva. Naopak - spôsob jej hliníkového zastrešenia, ktoré úplne voľne prechádza do fasády, vytvára dojem tieňa, prirodzene prítomného medzi urastenými smrekmi.

Pri pohľade na trojpodlažnú rodinnú chatu situovanú v nehostinnom horskom prostredí obce Nové Hamry (870 m n. m.) ČR, ktorej výstavba bola dokončená v tomto roku, zaujme najmä jej dynamika. Tá sa dosiahla jednak zvoleným tvarom objektu a jednak výberom vhodných konštrukčných a fasádnych materiálov. Spodná stavba na zastavanej ploche 81 metrov štvorcových pozostáva z betónových tvárnic preložených výstužou a preliatych betónom. Horná stavba je tvorená veľkoformátovými CLT panelmi s krížom vrstveného masívneho smrekového dreva (hrúbky 84 milimetrov), ktoré boli na stavbu dopravené s už spracovanými konštrukčnými spojmi a vyrezanými stavebnými otvormi a následne vybavené minerálnou tepelnou izoláciou s vloženým dreveným roštom. Obvodové steny sú vďaka tomuto vysoko kvalitnému materiálu dokonale vzduchotesné, ale zároveň dostatočne paropriepustné, drevo navyše prirodzene reguluje vlhkosť v interiéri. Výhodou je tiež dobrá požiarna odolnosť. Konštrukcia mohla byť vďaka autentickému vzhľadu dreva ponechaná z vnútornej strany priznaná. V súvrství strešnej konštrukcie sú CLT panely nahradené OSB doskami.

Estetika a preslávená životnosť hliníka

V exteriéri sú či už strecha, tak aj múry domu vybavené prevetrávaným hliníkovým obkladom PREFA Aluminiumprodukte, konkrétne systémom PREFALZ® pripevneným na drevené debnenie. Poddajnosť a nízka hmotnosť jednotlivých pásov, ale aj dômyselný systém kotvenia, kedy spojovací materiál nikdy nepretína obklad, umožnili ľahké a kreatívne, až umelecké klampiarske spracovanie, bez ktorého by žiaduceho aerodynamického efektu nebolo možné dosiahnuť. Z funkčného hľadiska bolo zvolené hliníkové obloženie predovšetkým pre svoju tvarovú aj farebnú stálosť. Antracitový odtieň strešnej krytiny aj fasádneho obkladu so stucco povrchom tak bude zachovaný po prakticky neobmedzenú dobu aj bez údržby, a to aj v prostredí zhoršených poveternostných podmienok, ktorými je tento región preslávený.

Stavba v súčasnosti slúži ako rekreačný objekt. Hoci je obklopená ďalšími niekoľkými domami situovanými neďaleko, ukrytá medzi stromami vyvoláva dojem, akoby stála na samote. Stavba inšpirovaná architektúrou rozhľadne je v mierne svahovitom teréne usadená tak, že do neho dokonale zapadá - prostredie ju takmer pohlcuje. Čerň a štruktúra remeselne vykonaného hliníkového obkladu, do ktorého je zahalená, môže pripomínať naolejované čierne drevo, okolité smrekové kmene, ale aj krušnohorský kameň, teda čadič a žulu.

Viacúrovňové prepojenie

Nadpriemernú výšku inšpiratívnej chaty aerodynamickej, ale hranatej formy, určujú tri podlažia s celkovou úžitkovou plochou 140 metrov štvorcových. Najvyššie poschodie s veľkoformátovým štvorcovým oknom, ktoré slúži ako ateliér či knižnica, poskytuje výhľady do pôsobivej krajiny. Galéria situovaná uprostred obe poschodia vizuálne aj akusticky prepája a slúži ako odpočinkový priestor, zatiaľ čo prvé podlažie funguje ako spoločenská miestnosť s kuchyňou a centrálnym krbom, ktorý je popri elektrine ďalším zdrojom tepla. V čiastočne zapustenom suteréne je umiestnené technické zázemie.

Energia vetra a slnka

Vetranie v dome prebieha prirodzene a je podporené okrem iného piatimi strešnými oknami, ktoré umožňujú diagonálne prevetranie objektu všetkými smermi i naprieč poschodiami. Voda je čerpaná zo studne a do budúcnosti sa počíta s inštaláciou fotovoltaického systému a vertikálnymi veternými turbínami, ktoré snáď napomôžu uskutočniť myšlienku energeticky sebestačného domu: "Prvý rok plánujeme vykonať meranie spotreby energie v dome, následne bude na dom inštalované zariadenie, ktoré zhromaždí potrebné informácie o sile a smere vetra okolo domu počas roka, tiež prebehne meranie množstva slnečného žiarenia dopadajúceho na južnú strechu. Vzhľadom na zložitosť terénu okolo domu - nepravidelne rozosiate vysoké stromy, severný svah vysokého kopca - a tiež k špecifickým miestnym klimatickým podmienkam nebolo možné stanoviť energetický impakt výpočtom," vysvetľuje David Zámečník na záver.

Súvisiace články:

Individuálny dizajn pre vašu fasádu
Dom ako socha
Hliník - materiál 21. storočia

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy Prefa
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama