Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Nový pasívny dom od autora oceňovaného Slnečného domu

Zverejnené: 26. 11. 2021

Na prvý pohľad skromný rodinný dom, zároveň však do detailov prepracovaná architektúra a vypilovaný projekt. To je stavba v jednom z údolí švajčiarskeho kantónu Aargau. Vyznačuje sa účinným systémom vetrania, dokonale vzduchotesnou obálkou aj výbornou prácou so svetlom.

Strmý pozemok si vyžadoval atypické riešenie.

Autorom tejto stavby je architekt Juri Troy, ktorý už pred rokmi uspel so svojim návrhom Slnečného domu. Ten u našich rakúskych susedov získal aj neoficiálny titul „prvého uhlíkovo neutrálneho rodinného domu”. Práve tento projekt pritom zaujal aj ďalšieho klienta, ktorý si Troy vybral pre stavbu rodinného domu vo švajčiarskom Bottenwile.

Tvorcovia sa pri jeho navrhovaní museli stretávať s niekoľkými výzvami. Hlavnou úlohou bolo nájsť riešenie pre strmý pozemok, kde sa nemalo zasahovať do terénu a zároveň bolo bezpodmienečne nutné zaistiť prístup z ulice. Dom navyše musel spĺňať všetky nároky, ktoré na výstavbu kladú prísne miestne predpisy, ktoré určujú prípustný objem aj tvar navrhovaného objektu.

Strešné okná orientované na sever poskytujú izbám denné svetlo a čerstvý vzduch.
Strešné okná orientované na sever poskytujú izbám denné svetlo a čerstvý vzduch.

Symetria

Odpoveďou na tieto zložité požiadavky sa nakoniec stala jednoduchá architektúra so symetrickou strechou. Stavba je v každom zo svojich poschodí otvorená do krajiny a zdrojom denného svetla sú okná orientované na všetky svetové strany, vrátane strešných: „Mňa aj klienta veľmi zaujímala téma optimálneho využitia denného svetla,“ hovorí Juri Troy a poukazuje na svoj dlhodobý záujem o túto problematiku a na spoluprácu s firmou VELUX.

Exteriér z jedle a cédru

Vonkajší vzhľad domu je homogénny, steny sú vybavené dreveným obkladom z bielej jedle a strechu tvoria cédrové šindle. Okenné otvory odhaľujú masívnu izoláciu potrebnú na dosiahnutie dobrej energetickej bilancie. Tomu zodpovedá aj ďalšie riešenie: keď vonkajšia teplota klesne pod 14 stupňov, spustí sa systém riadeného vetrania s rekuperáciou tepla. V teplom období je dom vetraný prirodzene.

Múry rodinného domu sú vybavené dreveným obkladom z bielej jedle a strechu tvoria cédrové šindle.
Múry rodinného domu sú vybavené dreveným obkladom z bielej jedle a strechu tvoria cédrové šindle.

Schody ako tepna domu

Prístup k domu z ulice je zaistený dlhým schodiskom, ktoré ústi v garáži. Detské izby sú na prvom poschodí, v druhom sa nachádza veľká obývacia izba s výhľadom do všetkých strán, ktorá ale ponúka aj rozmanité útulné zákutia. A napriek tomu, že je tento objekt skromný a priamočiary, ponúka niektoré luxusné vymoženosti, ako je vonkajšia kuchyňa alebo pec na pizzu.

Na hornom poschodí, určenom výhradne pre dospelých, je k dispozícii veľká spálňa, kúpeľňa so saunou, miestnosť pre hostí a pracovňa. Všetky strešné okná orientované na sever poskytujú izbám denné svetlo a čerstvý vzduch. „Strešné okná sú pre prirodzené vetranie zásadné,“ hovorí Juri Troy. „Stačí, keď ich otvoríte naraz s terasovými dverami o poschodie nižšie, aby teplý, vydýchaný vzduch mohol stúpať nahor. Je to iba starý dobrý komínový efekt. Najnižšie podlažia domu sú votknuté do terénu, preto sa veľmi neohrievajú a tým pádom je pri vetraní studený vzduch prirodzenou cestou nasávaný do horných poschodí.”

Veľká obývačka ponúka výhľady do všetkých strán.
Veľká obývačka ponúka výhľady do všetkých strán.

Pasívna certifikácia

Stavba získala certifikát pasívneho domu - vo Švajčiarsku jej bol pridelený status Minergie-P, ktorý označuje extrémne nízkoenergetické objekty. Tento energetický koncept je založený na nízkej spotrebe energií a optimalizovanom využití pasívnych zdrojov tepla, napríklad slnečného žiarenia. Predpokladá sa, že obvodové konštrukcie budú veľmi dobre izolované, čím vznikne vzduchotesná obálka budovy (o 30 percent menej ako minimum stanovené súčasnými švajčiarskymi normami), pričom popri zimnej tepelnej ochrane je veľká pozornosť venovaná aj letnej ochrane. Deklarovaná spotreba energie nesmie u domov v štandarde Minergie-P presiahnuť hodnotu 50 kWh/m2 za rok.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: Jürg Zimmermann, archiv VELUX

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama