Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Ako priviesť svetlo a čerstvý vzduch do vnútra budov a ešte pritom ušetriť?

Zverejnené: 4. 9. 2019

Technické smery sa v praxi čím ďalej častejšie prelínajú s prírodnými vedami, hlavne s biológiou a fyzikou. Architektúra sa inšpiruje poznatkami, ktoré získavajú vedci skúmajúci ľudské telo a vonkajší vplyv na neho. V posledných rokoch sa preto v stavebníctve kladie veľký dôraz na prirodzenú presvetlenosť a čerstvý vzduch vo vnútri domu.

Vďaka rôznym prierezom 56 svetlíkov v športovej hale v obci Klaus (Rakúsko) je denné svetlo rovnomerne rozložené po celej hale, nech už slnko stojí kdekoľvek na oblohe.

Či už sa jedná o bungalovy s výraznými strešnými presahmi zamedzujúcimi vstup slnečných lúčov do interiéru alebo o administratívne či priemyslové objekty bez fasádnych okien, v každom prípade je možné nedostatok denného svetla vo vnútri efektívne riešiť. Je na to množstvo dôvodov. Slnečné svetlo nič nestojí, zatiaľ, čo za umelé osvetlenie musíme platiť. Nehnuteľnosť s lepšou interiérovou presvetlenosťou je navyše podstatne cennejšia, nehovoriac pritom o výhľade, ktorý nám napríklad strešné zasklenie poskytuje. Výhodou je tiež optické zväčšenie osvetlených vnútorných priestorov novostavieb, ktoré sú na dnešnom trhu s predraženými nehnuteľnosťami stále menšie a menšie.

Pokiaľ má váš dom plochú strechu, môžete priviesť viac svetla do interiéru pomocou VELUX svetlíkov. Je možné vyberať medzi klasickým kopulovitým tvarom ako aj plochým elegantnejším a odolným zasklením.
Pokiaľ má váš dom plochú strechu, môžete priviesť viac svetla do interiéru pomocou VELUX svetlíkov. Je možné vyberať medzi klasickým kopulovitým tvarom ako aj plochým elegantnejším a odolným zasklením.

Svetlom ku zdraviu

Hlavným dôvodom pre voľbu väčšieho množstva okien, strešných okien či svetlíkov by však mala byť zdravie. Dostatok denného svetla, hlavne počas ranných hodín, podporuje zvýšenú koncentráciu ľudského mozgu počas dňa. Zvýšený prísun prirodzeného svetla počas dňa potom napomáha k lepšiemu spánku, následne napĺňa organizmus väčším množstvom energie potrebnej počas dňa. Slnečné žiarenie dopadajúce na pokožku človeka stimuluje produkciu vitamínu D, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému. Výskumy tiež preukázali, že slnečné svetlo vyvažuje hladinu molekúl oxidu dusnatého (NO) v koži a krvi, čím pozitívne stimuluje krvný obeh, znižuje krvný tlak a tým aj riziko mŕtvice a infarktu. Dostatok prirodzeného svetla spôsobuje, že sa v oku produkuje dopamín, čo redukuje riziko krátkozrakosti u detí a mladistvých. Navodzuje aj pocity šťastia (napomáha ľudskému mozgu produkovať hormóny serotonín a endorfín).

Nielen farby hrajú svoju rolu

Reč je o farebnom riešení striech, strešných presahov, okenných rámov či interiéru vrátane stropu. Svetlé farby zintenzívňujú presvetlenosť priestorov (vďaka tomu, že pohlcujú viditeľnú zložku slnečného žiarenia len minimálne). Veľkú rolu v množstve svetla hrá tiež počet sklených tabúľ (trojsko ho prepúšťa menej než dvojsklo) či orientácia okien voči svetovým stranám (ideálne umiestnenie, pokiaľ vyžadujeme maximum svetla s ohľadom na tepelné zisky, je na juhovýchod). Uistite sa tiež, že priechodu svetla do hĺbky interiéru nebráni nevhodne rozmiestnený nábytok. Časti obvodových priečok je možné nahradiť aj luxfermi, čo sú väčšinou sklenené priesvitné, ale nepriehľadné murovacie priečky, ktoré môžu zásobovať chodbu denným svetlom z vedľajšej miestnosti. Hlavne u rozľahlých stavieb (bungalovy, nákupné centrá a iné) je ale potrebné zabezpečiť vo vnútri denné svetlo pomocou strešných okien, svetelných šácht, svetlíkov či svetlovodov.

Denné svetlo uprostred dispozície

Hlavne posledný menovaný privedie svetlo do hlbín akéhokoľvek priestoru v dome vrátane šatní či kúpeľní, ktorú sú situované v jadre dispozície. V prípade referenčného svetlovodu VELUX ide o kopulu s veľkou svetlozbernou plochou umiestnenou na streche, ktorá je nasadená na trubicu v dĺžke až šiestich metrov, ktorá do vnútra privedie kumulované slnečné, ale aj mesačné svetlo. Zariadenie disponuje samočistiacim sklom a dodáva maximum prirodzeného svetla prostredníctvom tubusu až s 98% odrazivosťou, to znamená s minimálnou svetelnou stratou. Na interiérovej strane je tubus zakončený difúzerom, ktorý svetlo rozptýli nanajvýš efektívne do vnútorného priestoru. Svetlovod tak presvetlí interiér podobne ako tradičná 60W žiarovka, avšak prirodzeným (bielym) slnečným svetlom. Ak je svetlovod vhodne zvolený a umiestnený, ušetrí až stovky hodín umelého svietenia ročne. Je možné ho zvonku inštalovať ako do šikmých, tak plochých striech. Doba montáže bola navyše vďaka novému systému VELUX Flexi-klik skrátená na minimum. Ďalším pozitívom tejto technológie je fakt, že tento svetlovod je možné realizovať aj dodatočne v starších objektoch.

Nová generácia svetlovodov VELUX disponuje množstvom vylepšení, vďaka ktorým je montáž rýchlejšia a jednoduchšia. Vďaka flexi-klik systému pre jednoduchšie a rýchlejšie spojenie jednotlivých dielov tubusu ušetríte až polovicu času montáže.
Nová generácia svetlovodov VELUX disponuje množstvom vylepšení, vďaka ktorým je montáž rýchlejšia a jednoduchšia. Vďaka flexi-klik systému pre jednoduchšie a rýchlejšie spojenie jednotlivých dielov tubusu ušetríte až polovicu času montáže.

Okno do plochej strechy

Veľmi účinnou voľbou pre rodinné domy, kancelárie, dielne a podobné priestory s plochou strechou, sú svetlíky. V zásade sa jedná o strešné okno, ktoré je možné umiestniť aj do celkom vodorovnej strešnej konštrukcie. Využíva sa či už k presvetleniu vnútorných častí domu, tak k ich prevetrávaniu (v minulosti boli podobné svetlíky inštalované aj v panelových domoch, kde slúžili napríklad k ventilácií toaliet, komôr a tak podobne). VELUX ponúka varianty so zaobleným zasklením, ktoré dokonale odvádzajú dažďovú vodu, s plochým zasklením pre minimalistický vzhľad strechy, svetlík s kupolou, či ventilačné okno pre automatický odvod dymu a škodlivín v prípade požiaru. Dizajnovo krásny a pritom čo sa svetelných ziskov týka aj veľmi efektívny, výsledok použitia svetlíkov VELUX, ilustruje stavba športovej haly v rakúskej obci Klaus. Denné svetlo je vďaka 56 kusom plochých strešných svetlíkov rovnomerne rozložené po celom sále, nech už sa slnko nachádza kdekoľvek na oblohe. Vetranie je pritom zabezpečené vďaka elektrickému pohonu niekoľkých z nich.

VELUX a inteligentná domácnosť

Znížiť účty za elektrickú energiu a vylepšiť fyzickú a psychickú pohodu s pomocou niečoho tak obyčajného ako je denné svetlo, je vlastne jednoduché. Stačí osloviť napríklad spoločnosť VELUX, jedného z najsilnejších hráčov na trhu so strešnými oknami, svetlíkmi a svetlovodmi. Svoju pozíciu popredného výrobcu si firma vydobila a stále si ju udržiava vďaka permanentným inováciám. Užívatelia si tak môžu do väčšiny produktov nechať integrovať napríklad inteligentný systém Velux Active with Netatmo, ktorý napomôže ušetriť ešte viac energie a financií. Postará sa o uzatvorenie okna v prípade dažďa, podľa nastavení vetrá len v požadovanú dobu ( v kooperácií so senzormi vlhkosti, teploty a CO2), uzatvorí okná pri odchode užívateľov a v nadväznosti na jediné klepnutie prstom si reguluje teplotu a množstvo svetla v interiéri podľa prednastavených pokynov (pracuje s elektronickými žalúziami či roletami a to aj na základe predpovede počasia). Udržiava tak klímu vo Vašej domácnosti príjemnú a zdravú a to na automatickej báze a bez nežiaducich tepelných výkyvov.

Súvisiace články:

Svetlo v byte a kancelárii
Presvetlenie bungalovov s väzníkovým krovom
Prečo denné svetlo? Koľko svetla je dosť?

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy VELUX

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama