vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené: 18. 5. 2024

Ide o objekt menom Zámoček - Kaštieľ v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej technickej výbavy vrátane vykurovania. A je logické, že pritom stála aj firma ThermoWhite CZ s.r.o.

Pôvodný spôsob vykurovania zámočku zodpovedal dobe jeho vzniku: vytvárali ho kachle v miestnostiach, v ktorých sa vykurovalo drevom. Zmysluplnou súčasťou rekonštrukcie a modernizácie Zámočku bol tak logicky aj moderný spôsob jeho vykurovania; investor sa rozhodol pre nízkoteplotné podlahové vykurovanie v miestnostiach, chodbách a technických priestoroch. Zdrojom tepla bude kotol na tuhé palivo v jednej zo zámockých technických miestností. Podľa Wikipédie bol Zámoček postavený v 18. storočí Berthonidesmi z Tyranu. Na začiatku 20. storočia bol secesne prestavaný. Dnes je sčasti využívaný ako kancelárie obecného úradu. Ostatné jeho časti, rovnako ako okolie bolo až do súčasnosti neudržiavané.

Program ThermoWhite®

Ide o jedinečný izolačný systém tepelnej izolácie, ktorý je preverený viac ako 20 rokov dlhou praxou a ktorý je bežne používaný pri výstavbe a rekonštrukciách v Rakúsku, Nemecku, Českej republike aj v mnohých iných európskych krajinách prostredníctvom partnerskej siete ThermoWhite. Hlavným produktovým radom systému ThermoWhite® je polystyrénová tepelná izolácia s rôznymi stupňami zaťaženia. Laicky povedané, ide vlastne o 'vylievaný polystyrén', či homogénnu polystyrénovú izolačnú vrstvu, so všetkými výhodami, ktoré z toho plynú.

Táto izolácia svojimi vlastnosťami zaisťuje komfort v chladnom aj teplom období a v prípade stropných plôch aj zníženie kročajového hluku až o -23 dB resp. -32 dB (v kombinácii s fóliou PE 5/300). Inou dôležitou prednosťou tejto tepelnej izolácie je, že ide o celistvú izoláciu bez prievzdušných škár a medzier. Tým sa významne líši od tradičnej tepelnej izolácie z termoizolačných dosiek a ich odrezkov, ktoré v termoizolačnej vrstve „realizujú“ prievzdušné medzery a škáry, ktoré znižujú účinnosť celého tepelnoizolačného súvrstvia.

Inteligentné riešenie pre celú podlahu

Špeciálnu rolu v programe Thermowhite hrá podlaha. V tejto súvislosti je potrebné spomenúť, že sa ThermoWhite novo spojil s výrobcom technológie zliatinových poterov Baumit Alpha a že výsledkom tejto kooperácie je systémové riešenie podlahy. Možno ho nazvať šikovným, pretože ponúka jednoduché a rýchle riešenie, nižšiu prácnosť, minimalizáciu spotreby materiálu a predovšetkým vytvára estetickú, dokonale vodorovnú podlahu. Investor si tak môže byť istý, že sa bez zložitej koordinácie rôznych dodávateľov a materiálov dopracuje kvalitného a vizuálne primeraného výsledku.

Tepelná izolácia bez výnimiek

Na strechách, ktorých plocha je často narušená množstvom rozmanitých odvetrávacích komínov, svetlíkov a ďalšími prvkami, alebo na podlahách s množstvom rozvodov vykurovacej či úžitkovej vody s elektrickou kabelážou, rozvodmi centrálneho vysávača a ďalšími prekážkami sa uplatní doslova ideálna a pozoruhodná vlastnosť liateho polystyrénu, vyplniť každú jednotlivú dutinu, až doslova milimetrovú medzeru. A práve v schopnosti vyrovnať nerovnosti povrchov bez škár, následne zabrániť vzniku tepelných či akustických mostov, tkvie najväčší potenciál Thermowhitu. Jeho tepelnoizolačné parametre sú tak minimálne porovnateľné s doskovým EPS, väčšinou ale významne lepšie.

Vynikajúci kročajový útlm

Inou prednosťou ThermoWhitu, ktorú neváhali vytýčiť ako dôležitú aj realizátori tejto stavby, je pritom kročajový útlm. Ten je minimálne 25 dB, so špeciálnou parotesnou fóliou (tvorenou nárazovou penou a vrstvenou parnou bariérov) inštalovanou pod potermi, potom ide dokonca o 32 dB.

Na záver

Ak si predstavíme pokládku klasických polystyrénových dosiek na podlahu opatrenú množstvom rozvodov, aké sme vymenovali, a ak vezmeme do úvahy, koľko času zaberie len rezanie dosiek, a predovšetkým koľko zvyškového odpadu pri takomto postupe vzniká, je na mieste povedať, že Thermowhite výrazne šetrí čas aj financie. Investor platí iba spotrebované množstvo materiálu a nič navyše. Neprehliadnuteľný je aj vplyv na životné prostredie, pretože žiadny polystyrén nepríde nazmar. Naopak môžu byť využité aj odpadové odrezky klasických polystyrénových dosiek. A priaznivá ekologická bilancia je dnes riešením, ktoré je dnes skloňované zo všetkých strán.

Súvisiace články:

Liaty polystyrén ThermoWhite v podlahách ateliéru prekonal očakávania

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama