Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 2.5.

Predokenné žalúzie ochránia váš domov aj peňaženku

Zverejnené: 22. 6. 2023

Prichádza leto a s ním narastá aj dopyt po vonkajšom tienení. Zatiaľ, čo naši starí rodičia si na udržanie príjemnej domácej teploty vybavovali svoje domy okenicami, dnes existujú v oblasti tieniacej techniky praktickejšie prvky, vďaka ktorým je možné ušetriť nielen v lete za chladenie, ale aj v zime za vykurovanie.

Rolety či žalúzie sú už dnes neoddeliteľnou súčasťou moderných domov. Tieniaca technika navyše oproti klimatizácii vyniká šetrnosťou voči životnému prostrediu.

Minulý rok so sebou priniesol nadpriemerne teplé leto a suché horúce letné mesiace predpovedajú meteorológovia aj tento rok. Efektívnym riešením, ako zabezpečiť, aby sme sa doma mohli schovať pred slnečnými lúčmi v príjemnom chládku, sú predokenné žalúzie a vonkajšie rolety. Vonkajšie tienenie toho prináša ale oveľa viac: chráni dom pred vlámaním, zlepšuje akustické vlastnosti okna a navyše pridáva domu na štýle aj na kráse.

Kľúčom k spokojnému bývaniu je tepelná pohoda

O tom, či sa bude v letných mesiacoch interiér prehrievať a ako, rozhoduje nielen teplota vonkajšieho vzduchu, ale aj intenzita oslnenia domu a predovšetkým priame slnečné žiarenie, ktoré vstupuje do domu oknami. Slnečné žiarenie je totiž mimoriadnym zdrojom sálavého tepla, ktoré v pozemských podmienkach dosahuje intenzity až 1 100 W/m2. A pokiaľ z neho do dnešných izolovaných domov prejde iba zlomok, ovplyvní to tepelnú pohodu v interiéri. Dodajme, že za optimálnu teplotu v byte sa považujú hodnoty v rozmedzí 18 až 22 °C (podľa typu miestnosti), v lete by to ale nemalo byť o viac než 6 °C menej než vonku [1].

Vo väčšine slovenských domácností sa priemerná teplota pohybuje niekoľko letných dní oveľa vyššie, respektíve interiér je zbytočne prehriaty. Na rozdiel od chladnej časti roka však nie je riešením otvoriť okná, pretože teplota vonkajšieho vzduchu je ešte vyššia. Obzvlášť pri použití klimatizácie to z dôvodu drahých energií potom zvádza k zatvoreným oknám a nedostatočnému vetraniu, čo zvyšuje nielen koncentráciu CO2, ale aj množstvo škodlivých látok v priestore.

Ak by ste radi regulovali denné svetlo v jednotlivých miestnostiach domu, zvoľte žalúzie.
Ak by ste radi regulovali denné svetlo v jednotlivých miestnostiach domu, zvoľte žalúzie.

Tepelný diskomfort má, rovnako ako v prípade nedostatku denného svetla, nepriaznivý vplyv na naše psychické a fyzické zdravie a preto je vhodné zabezpečiť nielen teplo v zime, ale aj príjemné teploty v lete. Čiastočným riešením je samozrejme púšťanie klimatizácie, ideálnym potom v kombinácii s vonkajším tienením, ktoré preukázateľne obmedzuje priame slnečné lúče ohrievajúce interiér. Neznesiteľné letné teploty skrátka nemusia nutne znamenať aj úmorné teplo v dome či kancelárii.

Vonkajšie tienenie je účinnejšie ako vnútorné

Pokiaľ premýšľate, či zvoliť skôr vnútorné alebo vonkajšie tienenie, odporúčame práve to vonkajšie. Z hľadiska energetickej funkcie objektu sú exteriérové tieniace prvky účinnejšie ako interiérové. Vonkajšie zatienenie totiž dokáže minimalizovať množstvo energie dopadajúcej už na okennú tabuľu a teplo vôbec nepustí do vlastného interiéru. Už len samotná silne ohriata okenná konštrukcia totiž pôsobí ako kúrenie.

Ak preferujete zabezpečenie svojej domácnosti napr. pred vlákaním a zároveň by ste radi regulovali okolitý hluk, vyberte si rolety.
Ak preferujete zabezpečenie svojej domácnosti napr. pred vlákaním a zároveň by ste radi regulovali okolitý hluk, vyberte si rolety.

Exteriérové tienenie zadrží väčšinu dopadajúcej energie

Poďme sa pozrieť bližšie, aké možnosti sa u vonkajšieho tienenia dnes ponúkajú. Zameriame sa na dve hlavné kategórie – predokenné rolety a žalúzie. Predokenné rolety aj žalúzie vytvárajú bariéru medzi sklom a rámom okna na jednej strane a vonkajším prostredím na strane druhej. Oba typy zároveň efektívne bránia prehrievaniu interiéru, čím fungujú aj ako prvok pasívneho chladenia (Prakticky nahrádzajú využitie klimatizácií, ktoré na rozdiel od žalúzií vyžadujú stavebné úpravy a sú náročnejšie na údržbu.). Nespornou výhodou žalúzií oproti roletám je možnosť plynulej regulácie, kedy si môžeme do miestnosti pustiť iba svetlo a nie priame slnečné žiarenie. A to v každú dennú dobu a na všetkých oknách, či sú orientované na juh, juhovýchod alebo juhozápad.

Naopak u roliet je regulácia slnečných lúčov obmedzená, tj čiastočným stiahnutím docielime prakticky len „zmenšenie” okennej plochy. Miestnosť však dokážu perfektne zatemniť a poskytnú tak maximálne súkromie - hodia sa preto najmä do spální, kde je obzvlášť praktická aj ďalšia vlastnosť a to, že stiahnuté rolety znižujú hladinu vonkajšieho hluku. Príjemným bonusom je, rovnako ako pri žalúziách, estetická stránka. Dnes je na trhu celá škála farebných prevedení.

Tienenie a vykurovanie

Vonkajšie tienenie, pokiaľ je celom zaťažené, zároveň zvyšuje energetickú účinnosť okna až o celú triedu [2], o čom sme písali v článku Tepelná ochrana s pomocou vonkajšej tieniacej techniky. Princíp je podobný, ako u okeníc, pre maximálnu úsporu energie by však mali byť volené skôr svetlé odtiene farieb.

Exteriérové žalúzie SETTA 90 s priznaným kastlíkom môže byť inštalované aj v rámci rekonštrukcie.
Exteriérové žalúzie SETTA 90 s priznaným kastlíkom môže byť inštalované aj v rámci rekonštrukcie.

Inteligentné ovládanie

Vonkajšie tienenie je dnes navyše možné zapojiť do tzv. smart čiže inteligentnej domácnosti. Teda takej, kde je možnosť motorického ovládania: od vonkajších roliet a žalúzií cez markízy a screenové rolety po verandy. V súčasnosti najvyspelejšie riešenia z hľadiska nákladov na vykurovanie/chladenie pracujú ako s meteorologickými dátami, tak aj s teplomermi vo vnútri miestností, pohybovými čidlami a pod. Benefitom je nielen zvýšený komfort spočívajúci v automatizácii, ale aj úspory na energiách, ktoré môžu predstavovať desiatky percent [3] . Záleží samozrejme aj na celom rade ďalších faktorov, ako tepelno-technický stav budovy, orientácia domu, zatienenie okolitou zástavbou, či počet slnečných dní v roku atď. Vždy však šikovným tienením predlžujeme životnosť okien, čím opäť prispievame k nižšej energetickej náročnosti domu.

Základom je zvoliť správny typ tienenia a tiež ho efektívne využívať. Ak váhate, aký typ vybrať, rozhodujte sa podľa možnosti regulácie denného svetla, ktorá si pripisuje body u žalúzií a tiež miery zabezpečenia domácnosti s reguláciou okolitého hluku, ktoré zasa hrajú v prospech roliet.

Či už vonkajšie rolety, tak aj žalúzie sa hodia pre novostavby aj rekonštrukcie. S výberom vhodného tienenia, montážou aj celým papierovaním vám radi pomôžu špecialisti z firmy ISOTRA. Neváhajte sa na nich obrátiť.

Zdroje:

Nechcete žít jako v sauně? Zaměřte se na pasivní stínění. Česká rada pro šetrné budovy. www.czgbc.org
RNDr. Hejhálek, Jiří. Okno jako tepelná ochrana i zdroj energie. www.stavebnictvi3000.cz
Chytré instalace vám ušetří až 30 % energií. iDNES.cz.
Venkovní stínění pomáhá ušetřit energie, díky dotaci jej můžete mít až o polovinu levněji. Týden.cz.

Čítajte tiež:

Screen - hravosť aj tieň
Pergola - moderná je samonosná a bioklimatická
Zatienenie zimnej záhrady a pergoly

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Archív firmy ISOTRA
reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama