Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 8.5.

Predstavujeme prvú budovu na svete s oceľou vyrobenou bez fosílnych palív

Zverejnené: 10. 11. 2023

Spoločnosti Peab a SSAB urobili ďalší krok vo svojej spolupráci a teraz spolu so spoločnosťou Ruukki Construction a realitnou spoločnosťou Wihlborgs predstavujú, vo švédskom Lunde, prvú budovu na svete s oceľou vyrobenou bez fosílnych palív. Stenové a strešné konštrukcie budovy navrhla a vyrobila Ruukki Construction. Časti budovy boli vyrobené z bezfosílnej ocele od spoločnosti SSAB.

Zdroj: Ruukki

Peab je teraz úplne prvou stavebnou spoločnosťou, ktorá v stavebnom projekte používa oceľ vyrobenú bez fosílnych palív. Budova (Tomaten 1) v Hasslande v meste Lund je priemyselný objekt s rozlohou 6 000 metrov štvorcových. Oceľ SSAB vyrobená bez fosílnych palív sa použila pre sendvičové panely vyrobené v Ruukki Construction vo Fínsku pre časti fasády budovy. Vlastník nehnuteľnosti, spoločnosť Wihlborgs, je zákazník a developer a nájomcom bude zmluvný výrobca Inpac.

„Sme nesmierne hrdí na to, že sme súčasťou historickej zmeny v našom odvetví. Budova je východiskovým bodom pri práci na znižovaní dopadu na klímu v oceliarskom priemysle na širokom fronte. Je to skutočný projekt budovania komunity a spolu s Ruukki a SSAB sa Peab teraz ďalej posilňuje, aby splnil rastúce požiadavky svojich zákazníkov na výber udržateľnejších materiálov," hovorí Jesper Göransson, generálny riaditeľ spoločnosti Peab.

Zdroj: Ruukki
Zdroj: Ruukki

„Je úžasné vidieť, aké veľké kroky vpred možno urobiť v oblasti trvalo udržateľného rozvoja, keď sa to robí spolu s ostatnými – projekt s Peab a Ruukki ukazuje, čo je v súčasnosti skutočne možné. Pre SSAB to nie je len o znižovaní vlastných emisií pomocou ocele vyrobenej bez fosílnych palív, ale aj o prispievaní k znižovaniu uhlíkovej stopy v iných častiach hodnotového reťazca," hovorí Christina Friborg, vedúca udržateľnosti v spoločnosti SSAB.

„Tento projekt je vynikajúcim príkladom toho, ako môžeme v budúcnosti spolu s našimi zákazníkmi urobiť revolúciu v stavebníctve. Sme hrdí na to, že sa podieľame na napredovaní stavebného priemyslu s našimi produktmi, ktoré sú nielen vyrobené z ocele bez fosílnych palív, ale sú tiež vyvinuté s ohľadom na trvalú udržateľnosť a vplyv celého životného cyklu výrobku," hovorí Sami Eronen, prezident spoločnosti Ruukki Construction.

Zdroj: Ruukki
Zdroj: Ruukki

„Cieľ tohto odvetvia, ktorým je klimatická neutralita, môžeme dosiahnuť len vtedy, ak budeme spolupracovať a spoločne vyvíjať produkty a budovy, ktoré prinášajú skutočný rozdiel. Tento projekt je dôležitým krokom týmto smerom a ako zákazník máme veľkú zodpovednosť neustále zvyšovať úroveň našich vlastných požiadaviek, aby sa celý reťazec vyznačoval vysokými ambíciami v oblasti udržateľnosti," hovorí Ulrika Hallengren, generálna riaditeľka spoločnosti Wihlborgs.

Odvetvie stavebníctva a stavebného inžinierstva si kladie za cieľ dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2045, čo si vyžaduje použitie nových materiálov a produktov s nízkym dopadom na klímu v širšom rozsahu. Oceľ SSAB vyrobená technológiou HYBRIT bude na trhu v roku 2026, čo umožní spoločnostiam v stavebnom sektore drasticky znížiť emisie oxidu uhličitého v oceliarskom segmente. Technológia HYBRIT znamená, že železná ruda sa redukuje priamo vodíkom a použitím elektrickej energie vyrobenej bez fosílnych palív, na rozdiel od uhlia a koksu, ktoré sa používajú vo vysokej peci. Zvyškovým produktom je potom skôr voda ako oxid uhličitý.

Zdroj: Ruukki
Zdroj: Ruukki

Peab prostredníctvom svojho partnerstva s SSAB a Ruukki Construction ako dcérska spoločnosť SSAB, majú obe zabezpečený prístup k oceli vyrobenej bez fosílnych palív a majú v úmysle ju používať v budúcich projektoch od roku 2026. Nová oceľ prispeje k dlhodobému udržateľnému rastu v tomto odvetví a bude dôležitým prvkom klimatickej transformácie pre celé Švédsko.

Stavebný a realitný sektor v súčasnosti predstavujú približne jednu pätinu domácich emisií oxidu uhličitého vo Švédsku. V novej výstavbe je výroba materiálov a produktov zodpovedná za prevažnú väčšinu vplyvu na klímu. Vývoj prvej budovy na svete s použitím ocele vyrobenej bez fosílnych palív je preto míľnikom pre celé odvetvie.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Ruukki

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Zverejnené 7.5. Nehovoria to len štatistiky, cítime to i na vlastnej koži. Podľa SHMÚ bola tohtoročná zima najteplejšou, akú sme na Slovensku zažili. Možno aj vy uvažujete nad zateplením, ale stále teplejšie zimy vás od neho odrádzajú. Zatepliť sa však neoplatí len… ísť na článok

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Zverejnené 6.5. Vyberať dnes nejaký výrobok nie je jednoduchá vec, prejsť si všetky dostupné informácie stojí veľa námahy a času. Pri strešných oknách to platí dvojnásobne. Žijeme v čase, keď marketing udáva smer a reklama ako nástroj potom jednoducho smeruje… ísť na článok

reklama