Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Presvetlenie strešného bytu v pamiatkovej zóne. Aj pri dodržaní požiadaviek úradu môže vzniknúť skutočne parádny priestor

Zverejnené: 1. 7. 2020

Pamiatkové zóny sú jedinečné a pridaná hodnota genia loci skutočne vábi. Presvetlenie a priestorové otvorenie podkrovných bytov je však vďaka limitom pamiatkových ústavov skutočným orieškom. To, čo znie investorom, architektom aj staviteľom vcelku prísne, sa v praxi našťastie ukazuje riešiteľné, ako dokladá množstvo nádherne rekonštruovaných priestorov.

Ateliérové strešné presklenie Solara pre obytné miestnosti

O skúsenosti s realizáciou presklenia v podkrovných bytoch v pamiatkových zónach sa s nami podelil Mgr. Jakub Formánek, ktorý pracuje na pozíciu technického špecialistu v spoločnosti Solara. Táto česká rodinná firma navrhuje a vyrába strešné okná pre pamiatky, ďalej posuvné strešné okná a strešné dvere. Spolupracuje s koncovými zákazníkmi, architektmi, dizajnérmi, staviteľmi, špecialistami tepelnej izolácie a s pamiatkovou starostlivosťou.

Solara KLASIK je špeciálne strešné okno pre historicky cenné budovy.
Na fotografii budova v Kutnej Hore
Solara KLASIK je špeciálne strešné okno pre historicky cenné budovy. Na fotografii budova v Kutnej Hore

Pán Formánek, čím vás osobne strešné byty očarovali?

Strešné byty v pamiatkových zónach mestských sedlových striech majú jedinečnú energiu a genius loci. Dokážu byť priestranné, vzdušné a ich užívatelia sa pohybujú medzi romantickými strechami. Presklenie a presvetlenie týchto bytov (alebo aj pracovných priestorov) má celkom striktné pravidlá, ktoré limitujú veľkosť strešných okien aj ateliérového presklenia.

S akými normami a pravidlami sa najčastejšie musíme na vašich projektoch vyrovnávať?

Predpisy spravidla dovoľujú umiestniť ateliérové presklenie do hlavných miestností bytu a malé okienka na presvetlenie k hrebeňu strechy. Veľké ateliérové okná musia byť spravidla členené a malé okienka v rozmere iba 60 × 60 centimetrov. To znie investorom, architektom aj staviteľom celkom prísne, moje skúsenosti sú ale vo výsledku dosť dobré - pri dodržaní pravidiel "pamiatkovej hry" môže vzniknúť parádny priestor.

Najštíhlejšie profily okien Solara, aby bolo miesto na svetlo a výhľad
Najštíhlejšie profily okien Solara, aby bolo miesto na svetlo a výhľad

Ako zvládate koordinovať potreby klientov s požiadavkami pamiatkarov?

Úžitkovému dizajnu strešných okien pre pamiatky sme sa v posledných desiatich rokoch veľa venovali. No a byť výrobcom, to je živá hra s rôznymi vrstvami zadania - okrem pravidiel pamiatkovej starostlivosti, sledujeme tiež požiadavky klienta, používateľa, ktorý chce vlastne opak toho, čo vyžaduje pamiatkar a zároveň dodržiavame tepelnoizolačné pravidlá, kedy sa v lete chceme prebytočného tepla zbaviť a v zime ho naopak uchovať. No je to zábava.

Ateliérové strešné presklenie Solara Historik
Ateliérové strešné presklenie Solara Historik

Čo patrí medzi hlavné prednosti okien Solara?

V našej manufaktúrnej výrobe dolaďujeme také strešné okná a presklenia, ktoré pri všetkých uvedených pravidlách a technických finesách ponúknu najviac muziky pre užívateľov bytu (teda maximum presklenej plochy, výhľadu, presvetlenia, ochrany pred slnkom v lete a pred mrazom v chladných týždňoch). K realizácii potrebujeme veľmi štíhle profily okien aj presklenia, navyše zateplené a veľmi pevné, hľadáme každý milimeter úspory. Pracujeme s trojitým zasklením, tepelne odrazivými vrstvami a viacnásobným tesnením. Nemal by som zabiehať do príliš technických detailov. Pozrite sa na fotky z realizácií, mne sa také strešné miestnosti veľmi páčia, som s výsledkami veľmi spokojný.

Presvetlenie pri hrebeni strechy v pamiatkových zónach pomocou
strešného okna Solara KLASIK Dva
Presvetlenie pri hrebeni strechy v pamiatkových zónach pomocou strešného okna Solara KLASIK Dva

Súvisiace články:

Najlepší celkový dizajn presklenia pamiatkových striech
Strešné dvere Solara
Strešné dvere Solara pre ploché i šikmé strechy
Krásny priestor medzi strechami
Presvetlenie strešného bytu v pamiatkovej zóne

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Solara
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama