Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

Rumunský projekt pre deti stavil na české dosky z kompozitného dreva

Zverejnené: 20. 7. 2023

Deti vo Veľkom Varadíne v Rumunsku majú novo k dispozícii „záhradu zmyslov“, ktorá si kladie za cieľ podporovať ich prirodzenú zvedavosť a záujem o reálny svet. Súčasťou priestoru sú aj funkčné prvky v podobe schodov, terasy či miest na posedenie, všetky vyrobené z kompozitného dreva od českej spoločnosti WPC – Woodplastic, ktorá má svoje zastúpenie aj na Slovensku.

Projekt Jucarii Vorbarete (Hovoriace hračky) v bezmála štvrťmiliónovom transylvánskom meste Veľký Varadín (Oradea) pomáha deťom s poznávaním reálneho sveta. Popri klasickom učení kladie dôraz na zmyslové vnímanie a aj preto tu teraz vytvorili nový projekt Talking Toy Sensory Garden. Vonkajší priestor navrhnutý pre potreby tých najmenších tak, aby každá jej časť podnecovala ich zvedavosť.

Prírodný kútik s českou stopou

Investori vybrali pre záhradu materiály najrôznejších textúr. Vizuálna časť sa tu prelína s auditívnou, tá zase s chromatickou, čuch povzbudzujú práve k tomu vybrané rastliny. Jednou z požiadaviek pri vytváraní zmyslového kútika bolo, aby aj jeho rýdzo funkčné prvky, napríklad schody, miesta na sedenie alebo terasa, zapadali do celkového konceptu záhrady a korešpondovali s jej prírodným poňatím. Popri elementoch z dreva či z kameňa, spolu s flórou, ale aj kôrou, tečúcou vodou a dlažbou tu tak nájdeme už spomínané posedenie, schody a malú terasu vyrobené z atraktívneho a vysoko odolného kompozitu. Rumunská firma Kaluna, ktorá sa ujala návrhu a realizácie funkčných prvkov záhrady, použila plnoprofilové dosky z kompozitného dreva od českého výrobcu a dodávateľa WPC – Woodplastic.

Ekologické a zdravotne nezávadné dosky

Popredný európsky producent WPC zo stredočeských Bukovan používa na výrobu svojich dosiek zvyšky mäkkého dreva z udržateľne pestovaných európskych lesov. Čistá drevná múčka sa zmieša v pomere 60:40 s granulami vysokohustotného polyetylénu tuzemskej výroby. Ide o recyklovateľný a zdravotne nezávadný polymér rovnakého typu, aký sa používa v zdravotníctve či gastronómii.

Do výroby dosiek Terafest® nevstupuje nič, čo by mohlo predstavovať akékoľvek riziko pre ľudské zdravie či životné prostredie. Aj vďaka tomu môžu mať dosky rovnakú certifikáciu ako detské hračky. Patentovaná zmes, špičková výrobná technológia a laserom riadená extrúzia sú zárukou toho, že výsledný produkt disponuje mimoriadnymi vlastnosťami.

Veľká odolnosť a dlhá životnosť materiálu

Ide predovšetkým o odolnosť a mimoriadne dlhú životnosť. Minimálne nasiakavý materiál je rezistentný voči bazénovej chémii aj slanej vode. Dosky majú špeciálny protišmykový povrch, na ktorom sa netvoria triesky ani štepy, sú stálofarebné a odolávajú všetkým bežným rozmarom počasia. Majú plný profil, takže sa nekrútia ani nepraskajú a ich povrch je príjemný na dotyk.

Ďalším bonusom je, že dosky vyžadujú len minimálnu údržbu. Občas je vhodné vymiesť nečistoty zo škár, dosky opláchnuť čistou vodou, ideálne vysokotlakovým čističom. Viac znečistené miesta, napríklad mastnotou, čo najskôr umyť ryžiakom a vodou so saponátom, rovnako tak šmuhy od trávy alebo napríklad od posúvania nábytku. A to je všetko. Žiadne natieranie, chemické ošetrovanie ani impregnácia.

Záruka na kompozitnú terasu až 25 rokov

Každá zo spomínaných predností kompozitných dosiek od výrobcu z Českej republiky hrala svoju úlohu pri rozhodovaní, či ich bude vhodné využiť aj pre detskú záhradu v Rumunsku. Investorov nakoniec zo všetkých ponúk najviac zaujal variant dosiek Terafest® radu Premium s nadčasovým dizajnom povrchu Forest Plus, v prirodzenom farebnom odtieni Teak so zárukou od výrobcu až 25 rokov. www.woodplastic.sk

Súvisiace články:

Treláže z materiálu WoodPlastic zdobia nový rezidenčný objekt v Bratislave
Kvalitné drevoplastové kompozitné materiály WPC ponúkajú viac než len alternatívu
Naše terasy sú všade okrem Antarktídy
WoodPlastic® je ideálnym materiálom pre vonkajšie realizácie

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy WPC-WoodPlastic
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama