Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Sebestačný rezort na Zanzibare vybudovaný Čechmi - Zuri

Zverejnené: 1. 12. 2020

Nebaví vás karanténa v aktuálne pochmúrnom Slovensku? Máme pre vás tip. Odíďte na dovolenku do luxusného hotelového komplexu na Zanzibare. Ubytujte sa v autonómnej dedine vybudovanej na skale v niektorom z bungalovov so strechami z eukalyptového dreva a steblovej trávy. Technologicky vyspelý areál disponuje, okrem iného, aj napríklad zariadením na odsoľovanie morskej vody.

Vďaka správnemu načasovaniu výsadby rastlinstva bolo možné privítať už prvých hostí v komplexe plnom zelene.

„Zuri" znamená vo svahilčine - teda v lokálnom jazyku ostrova Zanzibar – „nádherný". A to je presne emócia, ktorú vám chceme sprostredkovať v našom mikrosvete," hovorí Václav Dejčmar, jeden z majoritných akcionárov investorskej spoločnosti, ktorá je vlastníkom aj prevádzkovateľom tohto cca dvanásťhektárového rezortu. Rezort sa rozprestiera na jednej z najkrajších pláží sveta a ponúka samostatne stojace vily a bungalovy rôznorodých konštrukcií, ktoré poskytujú maximálne súkromie. O návrh rezortu sa postaralo architektonické štúdio Jestico + Whiles, ktorého zadaním bolo rešpektovať zanzibarskú kultúru, tropické podnebie i polohu na skale. Dôraz bol kladený predovšetkým na použitie lokálnych materiálov a silný odkaz k dedičstvu ostrova a jeho remeslám.

Zuri evokuje ráz typickej africkej dediny a je určený pre náročných cestovateľov. Komplex vyniká charakteristickou architektúrou v štýle „African Chic“.
Zuri evokuje ráz typickej africkej dediny a je určený pre náročných cestovateľov. Komplex vyniká charakteristickou architektúrou v štýle „African Chic“.

Začiatky výstavby

Ako to všetko začalo? Počiatok projektu možno datovať do roku 2013, kedy došlo k rozhodnutiu o výstavbe. Tá začala v roku 2015, ukončená bola v roku 2018. Stavebná činnosť bola zahájená formou zadania zákazky generálnemu dodávateľovi (anglickej spoločnosti so sídlom v Keni), ale daná firma podcenila rozsah projektu a preto sa investor sám ujal vedenia stavby. Pôvodný tím, v zložení troch zástupcov spoločnosti sa postupne rozrástol o ďalších asi 30 osôb, ktoré riadili celý proces výstavby a vykonávali dohľad nad miestnymi pracovníkmi (700-800 ľudí) tak, aby boli dodržané všetky európske štandardy. Všetky špecializované inštalácie a odborné práce však boli vykonané českými firmami s väčšinou importovanými materiálmi a technológiami.

Cement, piesok, drevo a tráva

Konštrukcia bungalovov je tvorená železobetónovými stĺpmi a na nich uloženými doskami. Až následne, teda nad úrovňou terénu, sú z cementopieskových blokov (vyrobených priamo na Zanzibare) vymurované bungalovy, vďaka čomu dochádza k tzv. vznášajúcemu sa efektu. Strechy tvoria masívne drevené krovy (z lepených trámov) z tvrdého dreva eukalyptu pochádzajúceho z certifikovaných plantáží, ktoré odolajú tunajšej klíme až s 95% vlhkosťou vzduchu. Na trámoch je povrazmi upevnená krytina tvorená vysokou steblovou trávou (miasové strechy) s hrúbkou 15 centimetrov. Disponuje životnosťou asi 8-10 rokov, v prípade potreby bude lokálne opravená či vymenená za novú. Samozrejmosťou je ošetrenie strechy protipožiarnym nástrekom a impregnáciou proti hmyzu, najmä proti potenciálnemu napadnutiu termitmi, ktorí sú hlavným predmetom obáv miestnych stavebníkov. Zložité bolo pre koordinátorov stavby predovšetkým načasovanie inštalácie strechy tak, aby mohla byť tráva zozbieraná vo vhodnom období - teda počas sucha, nie dažďov.

Komplex disponuje takisto množstvom spoločenských objektov ako repecia či reštaurácia, ktorých strechy sa vyznačujú nižším sklonom než miasové strechy a boli preto vybavené importovaným dreveným šindlom z rezaného dreva (walaba – tvrdé červené drevo obvykle využívané na strechách v tropickom klimatickom pásme). Jednotlivé časti krytiny sú na nosnú konštrukciu nastrelené.

Zuri Zanzibar Hotel & Resort leží v dedine Kendwa na severozápadnom pobreží ostrova Unguja.
Zuri Zanzibar Hotel & Resort leží v dedine Kendwa na severozápadnom pobreží ostrova Unguja.

Náročná koordinácia

Od prvého výkopu až po otvorenie hotelového komplexu museli ubehnúť 3 roky, pričom ďalší približne polrok prebiehali ešte kompletizačné práce na vybraných menej kľúčových objektoch. Organizácia stavby, dodržanie vopred daného harmonogramu, koordinácia mnohých subdodávateľov, logisticky náročný transport technológiou z Európy či import materiálov, potreba prispôsobiť sa miestnemu pozvoľnému tempu - to všetko bolo nesmierne náročné a možné uskutočniť len s maximálnou trpezlivosťou a rešpektom k africkej kultúre. Napríklad záhrady, bez ktorých by nebolo toto miesto úplné, bolo potrebné riešiť už od samého začiatku, prakticky zároveň so začatím výstavby tak, aby bola v čase otvorenia hotelu všetka zeleň vzrastená a vytvárala patričného ducha miesta.

Tradícia pretkaná modernými prvkami

Hotelový komplex Zuri Zanzibar bol otvorený v júli 2018. Kompozičný princíp rezortu je postavený na hlavnej vizuálnej ose, ktorú tvorí vstupné nádvorie, recepcia, reštaurácia, bar a priehľad smerujúci k pláži a k reštaurácii s bazénom nachádzajúcim sa v blízkosti útesu. Každý z bungalovov, suite a víl v Zuri je vybavený moderným dizajnovým nábytkom kombinovaným s doplnkami aj artefaktmi od miestnych umelcov, ktorí sú napríklad autormi vynikajúcich rezbárskych produktov, napríklad dverí, ktoré v interiéroch ubytovacích zariadení zastupujú zanzibarskú kultúru a to v spojení s modernými technológiami - otvárané sú pomocou elektronických zámkov ovládaných čipmi. Jednotlivé izby sú vybavené špeciálnym ekologickým chladiacim systémom, ktorý spotrebováva iba 20% energie v porovnaní s klasickou klimatizáciou (ľahké chladenie, tzv. evening breeze). Priestor nie je chladený celkovo, ale len lokálne. Izby plynulo prechádzajú v rozľahlé terasy obklopené bujnými tropickými záhradami.

Bungalovy disponujú vonkajšou sprchou a rozsiahlou súkromnou terasou. Apartmány majú oproti bungalovom dvojnásobne veľkú terasu a navyše im nechýba ani privátne vonkajšie jacuzzi a samostatná obývacia izba a spálňa. Najväčším luxusom sú vily postavené na exkluzívnom mieste s vlastnou privátnou plážou. Všetky vily a bungalovy sú súčasťou obrovského tropického parku. V rezorte nechýba ani 32 metrový "infinity pool" evokujúci nikdy nekončiacu hladinu rozlievajúcu sa do pláže a oceánu.

Inštalácia miasovej strechy.
Inštalácia miasovej strechy.

Takmer sebestačný rezort

Rezort Zuri navyše ako vôbec prvý hotel na svete získal zlatú certifikáciu EarthCheck, ktorá oceňuje udržateľný a ekonomický dizajn v oblasti cestovného ruchu. Neoddeliteľnou súčasťou filozofie hotela je tiež udržateľnosť. V Zuri sú si vedomí problémov súvisiacich s rýchlo sa rozrastajúcom cestovným ruchom na Zanzibare, ktorý ústi v nedostatok vodných zdrojov na ostrove. Vedenie hotela preto pristúpilo k čerpaniu vody z oceánu. Na vlastnej pláži so skalným podložím vzniklo niekoľko vrtov. Čerpaná morská voda je odsoľovaná, odpad v podobe slaného koncentrátu je nevrátený späť do oceánu. Voda je distribuovaná po celom hoteli, jej nezávadnosť je zabezpečovaná primárne ozonizáciou, sekundárne potom UV žiaričmi. Do bazénov je navyše ešte pridávané menšie množstvo chlóru. V rezorte je vyrábaná aj vlastná pitná voda. Odpadová voda je potom akumulovaná v najnižšom mieste rezortu, odkiaľ putuje do čističky odpadových vôd (sedimentačné zariadenia s prevzdušňovaním a živými baktériami). Následne je rovnaká voda využitá znova v rámci záhradného závlahového systému. Ani kvapka nazmar.

Na výstavbe sa podieľalo cez 700 miestnych pod vedením asi tridsaťčlenného tímu Čechov.
Na výstavbe sa podieľalo cez 700 miestnych pod vedením asi tridsaťčlenného tímu Čechov.

Inteligentné technológie

V hoteli je využívaný tiež moderný systém merania a regulácie (tzv. M & R). Okrem klasického CCTV systému aplikovaného z bezpečnostných aj prevádzkových dôvodov, je rezort vybavený detektormi dymu alebo snímačmi odhaľujúcimi potenciálny únik plynu. Pod neustálou kontrolou sú tiež čerpadlá na slanú i sladkú vodu a čistička vody. Závlahový systém sa spúšťa na základe zadaných pokynov, informácie sú čerpané tiež online z meteorologických staníc. „Múdra" jednotka zaisťuje taktiež distribúciu elektrického prúdu, stráži jeho spotrebu, reguluje odber či v prípade potreby deaktivuje aktuálne nevyužívané objekty. Všetko je vzájomne prepojené.

Odsoľovacie technológie.
Odsoľovacie technológie.

V súčasnosti je objekt stále v majetku pôvodného vlastníka ako jedna z jeho takzvane výnosových nehnuteľností, pri ktorých existuje možnosť kapitálového vstupu zo strany prípadného záujemcu.

Autor: Bc. Helena Široká, Kateřina Slezáková
Foto: archív hotela a finančnej skupiny RSJ
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama