Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Správne rozmiestnenie stromov dokáže znížiť náklady na vykurovanie a chladenie domu až o 30 %

Zverejnené: 25. 11. 2021

Stromy nielen, že krášlia váš domov, očisťujú vzduch a chránia pôdu pred eróziou, ale takisto chránia vašu domácnosť pred silnými nárazmi zimných vetrov a pred horúcim slnkom v lete. Vďaka správnemu rozmiestneniu stromov okolo domu môžu byť náklady na spotrebu energie znížené až o 30 %. Na rozdiel od iných povrchov, zeleň má doslova zázračné termoragulačné vlastnosti, ktoré v každom ročnom období hrajú vo váš prospech.

Vzrastlý strom vám bude slúžiť celé roky

Strom nie je len ozdobou – čistí vzduch, dokáže chráni pôdu a v neposlednom rade takisto ochráni aj váš dom. V lete pred pálivým slnkom a v zime pred chladným vetrom. Vďaka správnemu rozmiestneniu stromov okolo domu môžu byť náklady na spotrebu energie znížené aj o 30 %. A toto percento sa počas rokov pretaví do nemalej úspore na energiách, ktorých ceny stúpajú takmer každý rok.

Správne umiestnenie stromov

Na západnej a východnej strane domu sa vysádzajú listnaté stromy. V lete môžu listy stromov slúžiť ako bariéra pre slnečné svetlo, čo môže znížiť náklady na klimatizáciu domu až o 35 %. V zimnom období budú opadavé stromy prepúšťať slnečné lúče a zohrievať dom, čo sú tiež úspory, aj keď malé.

Klimatizácia, ktorá pracuje v tieni, spotrebuje o 10 % menej elektrickej energie, než je tá, ktorá sa nachádza na slnku. Preto sa snažte klimatizáciu nainštalovanú na vonkajšej strane domu zatieniť vegetáciou. Navyše by nebolo zbytočné, keby bola zatienená väčšina asfaltových a betónových plôch.

Zo severnej a severozápadnej strany domu (na severnej pologuli) vysádzame vždyzelené stromy, ako sú napríklad smrek, jedľa, borovica atď. Studené severné vetry budú narážať na tieto stromy a strácať na intenzite.

Vždyzelené stromy budú najlepšie chrániť váš dom pred studenými zimnými vetrami, ak ich vysadíte vo vzdialenosti od domu, ktorá sa rovná jednej, alebo dvoch výšok stromu.

Podľa výpočtov by živá stena zo stálezelených dospelých stromov, ak budú tieto odporúčania dodržané, znížila rýchlosť studených vetrov zo 60 km/h na 20 km/h., čo podľa autorov štúdie zabezpečí úsporu energie o 30 %.

Zdroj: Imagenet, shutterstock
Zdroj: Imagenet, shutterstock

Zeleň v architektúre

Ako aj mnohí architekti dnes podotýkajú, akokoľvek dobre architektonicky riešený dom nedocieli svojej vrcholovej úžitkovej hodnoty, ak nie je vsadený do vhodného prostredia. Dom by mal byť obklopený zeleňou. Tá popri tom, že dom výdatne tieni a chráni tak pred prehrievaním, je tiež zdrojom vzdušnej vlhkosti a chladu: napríklad v korunách listnatých stromov je v lete nielen príjemný vzduch, ale aj podstatne nižšia teplota. Naopak v zime, po opadaní lístia, je ten istý dom prirodzene a naplno ohrievaný zimným slnkom. To nielenže oknami vstupuje priamo do interiéru, ale ohrieva aj vonkajší a vnútorný povrch okenných skiel, ďalej fasádu a strechu domu, najmä ak sú realizované v tmavých farbách.

Zdroj: NASTYA PALEHINA, shutterstock
Zdroj: NASTYA PALEHINA, shutterstock

Zdroje:

https://www.biosferaklub.info
https://forestportal.sk

Súvisiace články:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama