Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Svetlo, zeleň a prirodzený kolobeh prírody v rezidencii Aquas Perma Solar Firma

Zverejnené: 30. 8. 2019

Dom v austrálskom meste Sydney sa vo svojej lokalite vyníma hlavne vďaka svojmu veľmi dômyselnému dispozičnému riešeniu, ktoré privádza do objektu maximálne možné množstvo denného svetla a čerstvého vzduchu. Okrem toho sa stavba vyznačuje invenčným a ekologickým prístupom k bývaniu d dôrazom na permakultúru. V dome a na dvore sú zavedené: akvaponický systém chovu rýb, systém zadržiavania dažďovej vody, fotovoltaická elektráreň a ďalšie. Preto bol objekt nazvaný Aquas (voda) Perma (permakultúra) Solar (slnečná energia) Firma.

Starší, avšak zručne zrekonštruovaný rodinný dom stojí v jednej z bývalých priemyselných zón v Sydney, ktoré charakterizujú ulice s veľmi úzkymi radovými domami. Pred kompletnou prestavbou, ktorou nedávno rezidencia Aquas Perma Solar Firma prešla, slúžil dom len ako ubytovacie zariadenie. Súčasní majitelia si však priali, aby plnil aj iné úlohy. Bol preto využitý každý jeden meter štvorcový miesta a v súčasnosti je možné o dome bez určitej nadsádzky povedať, že sa jedná o multifunkčný objekt.

Architektonickému štúdiu CplusC sa podarilo navrhnúť aj zrealizovať rekonštrukciu, ktorej výsledkom je budova zhmotňujúca oddaný prístup majiteľov k ochrane životného prostredia. Z tradičnej austrálskej terasovitej stavby tak vznikol objekt s modernými, ale pritom nadčasovými architektonickými riešeniami, ktoré kombinujú inovatívne technológie s takzvanými off-grid systémami (nezávislé na verejných distribučných sieťach energií). Rekonštrukcia prebiehala počas dvanástich mesiacov.

Sklenený tubus, v ktorom sa ukrýva točité schodisko, je pokrytý drevenými lamelami – balustrádou. Tie v sebe ukrývajú výhodu nielen v podobe efektného dizajnu, ale tiež tienia vnútorné priestory pred intenzívnym austrálskymi slnkom.
Sklenený tubus, v ktorom sa ukrýva točité schodisko, je pokrytý drevenými lamelami – balustrádou. Tie v sebe ukrývajú výhodu nielen v podobe efektného dizajnu, ale tiež tienia vnútorné priestory pred intenzívnym austrálskymi slnkom.

Pohľad z ulice

Najskôr, ešte predtým než pristúpim k popisu objektu, uvediem dôvod, prečo som si stavbu vybrala a uverejnili sme ju vo vydaní časopisu zameraného na svetlo a tienenie. Dom ma upútal už pri pohľade z ulice. Pôvodne obyčajná, až nudne vyzerajúca stavba totiž počas rekonštrukcie získala veľmi vydarenú fasádu. Sklenený tubus, v ktorom sa ukrýva točité schodisko, je pokrytý drevenými lamelami – balustrádou. Tie majú výhodu nielen v podobe efektného dizajnu, ale tiež tienia vnútorné priestory pred intenzívnym austrálskym slnkom. Zároveň však svetlu dovoľujú prestúpiť do interiéru a nebránia výhľadu von.

Lamelami pokrytý tubus je pritom veľkým pútačom a predmetom konverzácií majiteľov domu so susedmi. Svojim spôsobom sa jedná o samostatné sochárske dielo, ktoré však plní aj praktickú funkciu – maximalizuje úžitkovú plochu inak veľmi úzkej nehnuteľnosti. Počas dňa sa stáva, že okoloidúci prejdú bez povšimnutia, pretože predná záhrada zatieňuje časť pozoruhodnej prednej fasády domu. V noci sa to však stať nemôže. Osvietené schodisko totiž priamo žiari do ulice a ponúka tak skutočne príťažlivý pohľad.

Prívod svetla stredom domu aj jeho obvodovými priečkami

Až potom som zistila, že to nie je jediný stavebný element, ktorý v tejto rezidencii efektívne pracuje so slnečným svetlom. Autor návrhu sa totiž musel nejako vysporiadať hlavne s hlbokou dispozíciou tienenej stavby a priviesť denné svetlo aj tam, kde kedysi chýbalo. V strede domu preto vytvoril pomerne priestornú šachtu, ktorá ho vertikálne pretína v celej jeho výške. Jedná sa v podstate o vnútorný minidvor, ktorého spodná časť je vyplnená rastlinstvom vylepšujúcim v prípade otvorenosti šachty ovzdušie v interiéri. V šachte je pritom zavesené betónové závažie, ktoré v systéme kľučkovej hriadele a ozubeného kolesa otvára inak veľmi ťažké závesno-posuvné veľkoformátové okno oddeľujúce priestor šachty od interiéru. V kuchyni, jedálenskom a obývacom priestore je tak aj v lete udržiavaná príjemná klíma a prúdi tam veľké množstvo denného svetla. Okno navyše vďaka výsuvnému systému nezasahuje do priestoru, kde by inak mohlo prekážať a gazdiná v kuchyni získava ničím nerušený, voľný priehľad až do obývacej izby.

Presvetlenie je pritom dosiahnuté aj vďaka množstvu sklenených výplní v obvodovom múre kuchyne. Ich prostredníctvom interiér tak voľne prechádza do vonkajšieho dvora, kde je takisto pergola s posedením. Tá efektívne tieni a umožňuje vonkajší priestor využívať aj počas horúcich austrálskych dní. Pergola je nadmieru využívaným exteriérovým predĺžením kuchyne.

Dom disponuje skutočne širokou škálou tieniacich prvkov, okien a dverí. Rámy otvorových výplní sú z dreva, konkrétne zo západného červeného cédra, parapety z eukalyptu. Zasklenie dverí je tvorené desaťmilimetrovým tvrdeným sklom. Okná sú vybavené bezpečnostným zasklením a tieniacimi lamelami a sú navrhnuté tak, aby napomáhali pasívnej solárnej tepelnej stratégií celého objektu.

Schodisko je akousi prehliadkou exotických drevín.
Schodisko je akousi prehliadkou exotických drevín.

V hlavnej úlohe drevo

Hlavným materiálom, ktorý prechádza celým domom, je z estetických dôvodov aj z dôvodu dodržania princípu trvalej udržateľnosti drevo. Hlavnou voľbou architektov bolo tiež vďaka jeho výborným tepelnoizolačným vlastnostiam, ľahkej spracovateľnosti a nízkym nárokom na údržbu. Výhodou dreva je tiež možnosť s ním pracovať priamo na mieste stavby. Bolo použité takmer všade, začínajúc podlahami a fasádou a končiac exteriérovým zariadením akými sú vyvýšené záhony, pergola či akvaponický systém.

Vnútorné schodisko, podlahy či nábytok sú tvorené rozmanitými druhmi recyklovaného eukalyptového dreva. To hrá rolu aj v konštrukcii pergoly či strechy (tu sa prelína s borovicou), je z neho vyrobený tiež kuchynský ostrovček. Rámy dverí a okien smerujúce na dvor a interiérové obklady stien sú zo západného červeného cédra, ktorý patrí k najkvalitnejším dreveným materiálom. Za zmienku stojí aj kuchynské osvetlenie z topoľa či balustrády z tasmánskeho dubu (polkruh obtekajúci schodisko viditeľné z ulice). Drevo je v dome skrátka materiálom číslo jedna. Všetky drevené stavebné prvky pritom prešli povrchovou úpravou založenou na vodorozpustných impregnačných náteroch (netoxické, s nízkou ekologickou stopou a bez použitia akýchkoľvek organických prchavých látok – VOC). Objekt bol zateplený minerálnou vatou. Výsledkom je účinná akustická izolácia aj protipožiarna bezpečnosť.

Pohľad z terasy do kuchyne.
Pohľad z terasy do kuchyne.

Dvor, zhmotnenie permakultúry

Ďalším priestorom, kde sa uplatnili environmentálne a permakultúrne prístupy, ktoré ovplyvnili zadanie architektov, je zadný dvor. Práve tam je situovaný akvaponický systém, teda uzatvorený ekosystém zahŕňajúci chov rýb a pestovanie rastlinstva. Umiestnený je v zabudovaných laviciach na dvore a uspokojí potreby (nielen) vertikálnej záhrady, kde je pestovaný šalát. V podzemnom úložisku domu je tiež zadržiavaná a následne využívaná dažďová voda filtrovaná opäť rastlinami. Tá vystačí na splachovanie, zavlažovanie záhrady aj na pranie. Čiastočnú nezávislosť majitelia nehnuteľnosti získali aj vďaka domácemu zeleninovému hospodárstvu, ktoré je doplnené kurníkom a niekoľkými sliepkami a prepojené s červou farmou a kompostom. Je teda dodržiavaná koncepcia permakultúry (z anglických slov permanent – trvalý a agriculture – poľnohospodárstvo) usilujúce o trvalú udržateľnosť a regeneráciu prírodných zdrojov.

Dom navyše disponuje aj fotovoltaickou elektrárňou v maximálnom výkone 3 kW, ktorá poháňa spotrebiče v dome a nabíja elektromobil majiteľov. Pokryje prevažnú väčšinu spotreby elektriny v dome. Aj úžitková voda je ohrievaná s príspevkom solárnej energie (evakuovaný rúrkový systém) a znižuje spotrebu vody z verejného vodovodu asi o 45 percent.

Drevo a tehla vytvárajú vľúdne prostredie

Z celého domu vyžaruje pokoj. Je plodom inovatívneho a ekologického prístupu architektov štúdia CplusC Architectural Workshop, ktoré využilo prírodných, recyklovaných či recyklovateľných materiálov v teplých farebných odtieňoch. Drevo aj tehla, ktoré sú v exteriéri aj interiéri zjavné, vytvárajú vľúdny a útulný domov. Prepojenie so zeleným dvorom dáva všetkému finálnu podobu.

V šachte uprostred domu je zavesené betónové závažie, ktoré v systéme kľučkovej hriadele a ozubeného kolesa otvára inak veľmi ťažké závesno-posuvné veľkoformátové okno oddeľujúce priestor šachty od interiéru.
V šachte uprostred domu je zavesené betónové závažie, ktoré v systéme kľučkovej hriadele a ozubeného kolesa otvára inak veľmi ťažké závesno-posuvné veľkoformátové okno oddeľujúce priestor šachty od interiéru.

Majitelia si priali multifunkčný dom

Požiadavkou majiteľov bolo vytvoriť flexibilný a všestranný obytný priestor, v ktorom budú všetky miestnosti využívané na maximum – každá izba, každý deň. Priali si, aby bol v dome na tak malom pôdoryse využitý každý meter štvorcový. Objekt tak slúži na bývanie, prácu z domu aj k spoločenským udalostiam...Dizajnéri nechali vyrobiť napríklad nastaviteľný stôl umiestnený na dvore, ktorý môže byť rozložený či zložený podľa aktuálnej potreby. Iné stoly majú nohy s nastaviteľnou výškou a môžu tak byť miestom k posedeniu, jedlu, rýchlemu občerstveniu pre hostí, ku konverzácií či práci.

Projekt naplnil očakávania majiteľov, v mnohých ohľadoch ich dokonca prekonal. Život v rezidencii ich obohacuje a to hlavne vďaka záhrade, ktorá produkuje toľko zeleniny (a minifarma vajec), že sa majitelia dokonca delia so susedmi. Zmeny, ktoré záhrada každý rok prináša, sú navyše občas veľmi prekvapujúce. Napríklad minulé leto neočakávane objavili na komposte papáju.

Objekt získal počas svojej existencie viac než desiatku ocenení v mnohých architektonických, stavebných aj dizajnérskych súťažiach, akými je napr. americká Architecture MasterPrize, austrálska Národná cena udržateľnosti alebo ocenenie za Najlepší dizajn dreva a ďalšie.

Čerpané z podkladov CPLUSC ARCHITECTURAL WORKSHOP: www.cplusc.com.au/; www.instagram.com/__cplusc__/

Súvisiace články:

Hotel, v ktorom sa budete cítiť ako doma
Vidiecka stavba nadčasovej podoby
Interiér leteckého hangáru premenený v exkluzívne obytné priestory

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Murray Fredericks (http://murrayfredericks.com/)
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama