Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 29.4.

Švédska lodná spoločnosť si pre renováciu svojho sídla vybrala české kompozitné drevo

Zverejnené: 26. 10. 2023

Prístavná budova švédskeho lodného dopravcu zmenila svoju tvár. Na revitalizáciu starého objektu firma použila kompozitné dosky od českého výrobcu WPC – Woodplastic. Terasa, schodiská a obkladové panely z odolného materiálu Terafest® úspešne čelia náročnej klíme Severného mora a zároveň skvele zapadajú do prostredia, ktoré dbá na ekologickú šetrnosť a využitie prírodných materiálov.

Foto: Švédska spoločnosť Sirius Shipping využila české kompozitné drevo WPC Woodplastic.

Ostrov Donsö, ktorý leží zhruba 20 km juhozápadne od druhého najväčšieho švédskeho mesta Göteborg, má dlhú históriu námorného obchodu a lodnej dopravy. Niet divu, že práve tu má svoj domovský prístav švédska spoločnosť Sirius Shipping, ktorá prevádzkuje flotilu tankerov. Budova, v ktorej firma na najzápadnejšej výspe ostrova sídli, tu musí čeliť tým najnáročnejším klimatickým podmienkam.

Keď sa vedenie spoločnosti rozhodlo dlhoročný objekt opraviť, jednou z prvých vecí, ktorú riešilo, bola kvalita stavebného materiálu. Jednalo sa predovšetkým o fasádu a terasu, ktoré mali byť dostatočne odolné, ekologicky šetrné a pokiaľ možno bezúdržbové. Zároveň mali citlivo reflektovať okolité prostredie a odkazovať na tradičnú škandinávsku architektúru s jej veľkým dôrazom na prírodu.

O úspešnom výsledku renovácie rozhodujú detaily

Novú tvár budove vdýchli terasové dosky a obkladové panely z kompozitného dreva od českého výrobcu a dodávateľa WPC – Woodplastic. Z celého radu praktických aj estetických dôvodov sa ako najlepšia voľba pre daný projekt ukázali byť dosky Terafest® rady Natur Plus vo svetlom farebnom odtieni Teak s jemnou nepravidelnou pigmentáciou, ktorá dodáva terase prirodzený vzhľad.

Zdroj: WPC Woodplastic
Zdroj: WPC Woodplastic

O tom, aké dôležité sú detaily a aký veľký rozdiel môžu predstavovať, svedčí použitie kompozitných obkladových panelov Mini Star. Totožný odtieň ako v prípade terasových dosiek prepožičiava budove jednotný vzhľad a ich textúra a dizajn dodávajú celej stavbe unikátnu estetiku. Tieto panely nielenže zlepšujú výzor budovy, ale tiež zvyšujú jej odolnosť proti vonkajším vplyvom.

Kompozitné drevo Terafest® sa dokonale prispôsobí okoliu

Objekt renovovaný v atraktívnej kombinácii čiernobielej, lemovaný sýtou okolitou zeleňou a usadený pod oceľovo šedým škandinávskym nebom pôsobí sám o sebe zaujímavo. Ale to, čo z neho robí skutočný originál, je kombinácia všetkých tých tvarov a farieb doplnená o dizajnovo čisté línie terasy, schodiská a kompozitné obklady stien vykonané vo svetlo hnedom zamatovom odtieni.

A práve v tom tkvie jedna z najsilnejších stránok produktov zo stredočeských Bukovan – dokážu sa skvele prispôsobiť existujúcim podmienkam i predstavám investorov, doplniť zástavbu a pozdvihnúť ju na úplne novú úroveň. Veľkou výhodou je, že záujemca o terasu si môže v prípade dosiek Terafest® vyberať z niekoľkých profilov a z celého radu originálnych povrchov a farebných odtieňov.

Zdroj: WPC Woodplastic
Zdroj: WPC Woodplastic

Kvalitný materiál dosiek zaručuje skvelé vlastnosti terasy

Dosky od WPC – Woodplastic majú prirodzený vzhľad a sú príjemné na dotyk. Navyše ich možno ľahko udržiavať – nie je potrebné ich ošetrovať ako klasické drevo, stačí ich iba omiesť a opláchnuť. Materiál je recyklovateľný, neobsahuje PVC, ale len zdravotne úplne nezávadný polyetylén. Drevo, z ktorého sa vyrába, pochádza z európskych lesov obhospodarovaných trvalo udržateľným spôsobom.

Projekt revitalizácie prístavnej budovy na ostrove Donsö je dôkazom, čo sa dá dosiahnuť spojením špičkových materiálov, kreativity a kvalitnej práce. Partner českého výrobcu, švédska spoločnosť Woodplastic Scandinavia AB, ktorá terasu, schodiská a obklady realizovala, dokázala, že je možné zachovať históriu miesta a zároveň doň vniesť moderný život. www.woodplastic.sk

Súvisiace články:

Treláže z materiálu WoodPlastic zdobia nový rezidenčný objekt v Bratislave
Kvalitné drevoplastové kompozitné materiály WPC ponúkajú viac než len alternatívu
Naše terasy sú všade okrem Antarktídy
WoodPlastic® je ideálnym materiálom pre vonkajšie realizácie

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy WPC-Woodplastic
reklama

Nové

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

reklama