Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Tehly pre obnovu historických budov a pamiatok

Zverejnené: 4. 11. 2020

Pod horami Krušných hôr leží malá tehelňa, kde vedia vyrábať skutočne veľké veci. Tehly tu vyrábajú tradičným spôsobom a podľa pôvodných receptúr už desiatky rokov. Bez dofarbovania, bez chémie, výhradne z českých prírodných surovín. Právom tak môžu byť hrdí na produkty dosahujúce najvyššiu možnú kvalitu, po ktorých je dopyt nielen zo strany českých ale takisto aj slovenských pamiatkarov.

Malebná továreň, ktorá dnes patrí spoločnosti BRISPOL, stojí v Kadani na severozápade Čiech od roku 1885. Práve odtiaľ pochádzajú vysoko akostné tehly, dlažby, fasádne pásky a tvarovky, ktoré by sme našli na stavbách po celej krajine aj v zahraničí. Vyhľadávané sú predovšetkým ako stavebný materiál využívaný pri rekonštrukciách historických objektov, akými sú hrady, zámky, kostoly či prvorepublikové vily, ale často sú uplatňované aj na novostavbách. Cenené sú najmä pre svoje jedinečné vlastnosti, ku ktorým patrí vysoká pevnosť, veľmi nízka nasiakavosť a odolnosť voči kyslým dažďom, mrazu i chemikáliám. „Bez obáv je možné ich použiť aj pod vodou, napríklad pri stavbe studní, stôk či kanálov a vďaka vysokej pevnosti tiež ako pre pochôdzne, tak aj pojazdové plochy," prezrádza Jaroslav Zeus, odborný garant firmy a zástupca pre Prahu a Stredočeský kraj, počas našej návštevy. Výrobky BRISPOL si navyše dokážu uchovať svoj prirodzene krásny vzhľad aj farbu, na ktorej výsledný odtieň má vplyv len zmes čisto prírodných surovín a technika výpalu. „Nijako ich nedofarbujeme a preto ani postupom času neblednú a odolajú vplyvu UV žiarenia," dopĺňa.

Ručná výroba atypických prvkov

V novodobej histórii sa miestny závod špecializoval na výrobu šamotových tvaroviek pre oceliarne a zlievarne, tie však v priebehu rokov začali strácať uplatnenie. „Šamot je žiaruvzdorný materiál používaný na výmurovky pecí, krbov, kachlí, tepelných agregátov a v priemyselnej výrobe. Predtým sa ním zásobovali oceliarne a zlievarne, kde sa využíval na odlievanie ocele. Časom sa však technológia odlievania zmenila a šamot už nebol potrebný, v prípade výmuroviek začal byť nahradzovaný modernejšími materiálmi, napríklad žiarobetónom či minerálnou vatou," vysvetľuje Jiří Souček, štatutárne riaditeľ spoločnosti BRISPOL, a dodáva: "To nás viedlo k zmene výrobného programu, ktorý je dnes zameraný prevažne na tehly, dlažby, fasádne obkladové pásiky a ďalšie prvky na mieru."

Medzi významné zákazky firmy BRISPOL patrí replikovanie historického muriva a ďalších stavebných prvkov, ako sú dlažby, parapety, rímsy a podobne. To si často žiada výrobu prvkov atypického tvaru, k čomu závod využíva pôvodné stroje zámočníckej dielne. Príkladom môže byť oprava rozpadnutého tehlového plotu u pamiatkovo chránenej fary vo Vrchotových Janoviciach, kde bolo potrebné vytvoriť zákrytové tehly kosoštvorcového tvaru a netypického rozmeru (obr. 1). Ďalšie realizáciou v Čechách, ktorá stojí za zmienku, je vila na pražskej Hanspaulke. Pre prevetrávaný systém fasád a prímurovky požadoval investor subtílnejšie a odľahčené tehly, ktoré by príliš nezaťažovali kotviaci systém. Firma teda vytvorila odľahčené tehly v zúženom formáte (290 × 100 × 65 mm), pričom v pohľade zostal štandardný český formát (290 × 65 mm) zachovaný (obr. 2).

„Vďaka ručnej výrobe a pôvodnému technickému vybaveniu sme schopní pomerne rýchlo reagovať na zmeny vo výrobnom procese a počas niekoľkých dní zhotoviť formy rôznych veľkostí a tvarov. Často sa tak na nás obracajú ľudia, ktorých s ich špecifickými požiadavkami inde odmietli," vymenúva Jiří Souček výhody starej továrne a dodáva: „Často danej zákazke prispôsobujeme tiež receptúru a technológiu, pretože nie vždy je žiaduce zhotoviť tehlu s tými najlepšími vlastnosťami. Pokiaľ ide o repliku historického objektu, musíme najprv pôvodné murivo analyzovať a konkrétne prvky vyrobiť tak, aby sa čo najviac podobali tým pôvodným - teda mali aj zodpovedajúcu nasiakavosť, pórovitosť, pevnosť a podobne."

Možnosti keramickej dlažby

Skúsenosti tu majú nielen s atypickými tvarmi v podobe najrôznejších vydutí, skosení a podobne, ale vyrobiť vedia aj tehlu kolkovanú, s reliéfom, odtlačkami prstov či napríklad pórovitejšou štruktúrou, ak si to daný projekt žiada. Výnimkou nie je ani pálená keramická dlažba. Tá je vďaka tradičnej receptúre pevná, odolná voči mrazu a nešmyklavá. Pôsobivým príkladom môžu byť šesťhranné dlaždice, položené v sídle husitského múzea v Tábore, alebo replika historickej dlažby v mníšskom chóre kostola Pražského Jezuliatka. Tá bola zhotovená na základe dochovaného torza barokových dlaždíc, skladaných z troch farieb, čo vytvára plastický efekt.

Íl, voda a kúsok srdca

Materiál, ktorý sa v tehelni BRISPOL spracováva, pochádza výlučne z českej krajiny a akostne dosahuje najvyššiu možnú úroveň. Tvoria ho len prírodné suroviny, akými sú íl, voda a ostrivo v podobe piesku či ílu a je teda stopercentne recyklovateľný. K výpalu dochádza v tunelovej peci, pričom celý proces výroby vrátane lisovania a sušenia trvá štyri týždne. Výsledkom sú výrobky s žíhaným sfarbením, ktoré oceňujú nielen pamiatkari, ale aj architekti. „Vyzerajú prirodzene, na rozdiel od priemyselne vyrábaných tehál, ktoré majú jednoliatu farbu, čo pri použití na väčších plochách môže pôsobiť umelo," vyzdvihuje Jiří Souček ďalšie prednosti produktu, ktorý je od roku 2016 dodávaný napríklad aj na rozsiahlu obnovu Chebského hradu. Tá si zatiaľ vyžiadala asi 200 tisíc tehál, vrátane na mieru vyrábaných striešok či doplnkov pre nárožia, a ešte zďaleka nie je u konca.

Súvisiace články:

Autor: Kristýna Brožová
Foto: Archív firmy Brispol

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama