Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 28.4.

Termoreflexné fólie SUNFLEX – tepelný komfort napriek energetickej kríze

Zverejnené: 11. 3. 2024

Ceny energii začali na Slovensku stúpať už počas roku 2021 v súvislosti s epidémiou koronavírusu, avšak koncom februára 2022, po invázii na Ukrajinu, vyleteli nezvykle strmo. To obyčajný človek nemohol ovplyvniť, bol tým však zásadne ovplyvnený. A aby také deje mali minimálny dopad na životnú úroveň, neostávalo než šetriť. Alebo ešte lepšie – byť na také udalosti pripravený.

Termoreflexná fólia dokáže odraziť viac než 90% dopadajúceho tepelného žiarenia.

Pokiaľ vám dodávateľ výrazne zdražie napríklad elektrinu a vy zistíte, že by to pri vašej aktuálnej spotrebe malo vážne dopady na ekonomiku domácnosti, začnete logicky šetriť. Obmedzíte svietenie, obmedzíte používanie najväčších domácich „žrútov” elektriny, atď. A pokiaľ na elektrinu funguje váš vykurovací systém, potom asi nastavíte termostat na nižšiu teplotu. Výsledkom síce bude nižšia suma na faktúre, ale zároveň takzvane vezme za svoje váš roky zaužívaný komfort. Bezpochyby ide o riešenie účinné. Je však ideálne? Pokiaľ plánujete stavbu alebo rekonštrukciu rodinného domu, potom existuje účinné preventívne opatrenie.

Nebojte sa po fólii počas inštalácie vykurovacieho systému alebo počas betónovania chodiť. Bublinková štruktúra je veľmi odolná.
Nebojte sa po fólii počas inštalácie vykurovacieho systému alebo počas betónovania chodiť. Bublinková štruktúra je veľmi odolná.

Myslite na budúcnosť!

Pre obyčajného človeka je nemožné predpovedať udalosti typu rusko-ukrajinského konfliktu alebo pandémie koronavírusu. Oboje uderilo nečakane, tvrdo a zásadne ovplyvnilo životnú úroveň celej populácie. Avšak bez ohľadu na to, či a kedy sa obdobné udalosti upokoja, je stávka na dlhodobú ekonomickú stabilitu počinom mierne povedané naivným...

Rozpočet na stavbu alebo rekonštrukciu rodinného domu je jedna vec, druhá vec potom je, aké náklady bude predstavovať jeho prevádzka. Môžete stavať alebo rekonštruovať dom v čase ekonomického rastu a relatívneho blahobytu, v čase, keď ste ekonomicky silní a sebestační. Takže žiadne obavy z budúcnosti! Ale to len do okamihu, keď ceny energie (a nielen tej) vplyvom náhlej krízy vyletia o desiatky percent, alebo sa dokonca znásobia. A potom je rozhodne múdre mať dom, z ktorého drahá energia takmer neuniká. A ako to vyriešiť?

Termoreflexná fólia SUNFLEX – cesta k trvalým úsporám

Na rozhodnutie vybaviť dom termoreflexnými fóliami je potrebné správne pochopiť tepelné procesy, ktoré tu prebiehajú a najmä sálavé deje, ktoré tu dominujú. Nech už vykurujete akokoľvek, tak od zdroja tepla, napr. radiátora, infrapanelu alebo v prípade podlahového vykurovania od plochy podlahy, je teplo do vykurovaného priestoru prenášané predovšetkým sálaním (radiacou) šíriacim sa rýchlosťou svetla (300 000 km/s) a ohrievajúcim každý predmet , na ktorý dopadne. A prečo ho ohrieva? Väčšina bežných stavebných materiálov (omietkové murivo, sadrokartón, drevo), ale aj izolácií (vata, polystyrén, polyuretán) totiž pohlcuje až 90 % dopadajúceho sálavého tepla a len 10 % odrazí späť. To napríklad pri obvodovej stene znamená, že pohltené teplo postupne zahrieva jej povrch a zároveň prestupuje do hĺbky jej štruktúry. A aj keď jeho prestup spomalí vrstva vonkajšej tepelnej izolácie, mizne toto teplo nenávratne v exteriéri. A to rozhodne nie je dej, ktorý uvítate.

Parozábrana SUNFLEX Roof-in-Plus v konštrukcii pod sadrokartónom je veľmi dobrou investíciou do budúcnosti.
Parozábrana SUNFLEX Roof-in-Plus v konštrukcii pod sadrokartónom je veľmi dobrou investíciou do budúcnosti.

Existuje však účinné riešenie, ako uchovať väčšinu draho vyrobeného tepla vo vnútri domu. Stačí len postaviť prestupujúcemu sálavému teplu do cesty taký materiál, ktorý teplo nepohlcuje, ale naopak ho dokáže účinne odraziť. Odraziť tam, kam potrebujete, teda späť do vykurovaného priestoru. Tým materiálom je vyleštený kov, ktorý ako jediný dokáže odraziť viac ako 90 % dopadajúceho tepelného žiarenia späť do priestoru, pričom jeho povrch zostáva chladný, pretože pohltí iba zlomok dopadajúceho tepla. Tento jav sa nazýva termoreflexia a je dnes široko využívaný v mnohých oblastiach ľudskej činnosti, stavebníctve nevynímajúc. Na princípe termoreflexie pracujú aj stavebné fólie SUNFLEX vyvíjané a vyrábané českou firmou TART s.r.o. Ide o vysoko účinné fólie, ktoré zaistia, že sa váš dom bude správať ako termoska, teda že v zime udrží teplo vo vnútri domu a naopak v tropických letných dňoch zaistí vo vašom dome obývateľnú klímu. Poďme si teda tieto fólie stručne predstaviť.

SUNFLEX Roof-In Plus – špičková termoreflexná parozábrana

Parozábrana (inak povedané parobrzda) dnes nemôže chýbať v žiadnom dome, ktorý má izolované obvodové steny alebo strešný plášť. A pokiaľ tam už taká fólia musí byť (aby bránila prestupu vzdušnej vlhkosti do izolácie), potom prečo by sme pod sadrokartón nedali takú parozábranu, ktorá dokáže odraziť 95 % unikajúceho tepla späť do interiéru? Toto riešenie nepredstavuje žiadne náklady navyše, iba použijete výrobok, ktorý neplní len parotesnú funkciu, ale aj funkciu tepelnoizolačnú. Týmto výrobkom je parozábrana SUNFLEX Roof-In Plus so schopnosťou odraziť 95 % tepla a trvalo ušetriť na vašom ročnom rozpočte za vykurovanie až 20 %. Táto fólia je veľmi dobrou investíciou do budúcnosti, investíciou, ktorá sa vráti už v prvej vykurovacej sezóne!

Superdifúzna reflexná membrána SUNFLEX Contact PRO znižuje v lete množstvo tepla prenikajúceho do konštrukcie od rozpálenej strešnej krytiny.
Superdifúzna reflexná membrána SUNFLEX Contact PRO znižuje v lete množstvo tepla prenikajúceho do konštrukcie od rozpálenej strešnej krytiny.

SUNFLEX Floor PRO – termoreflexná fólia pod podlahové vykurovanie

V prípade parozábrany bola reč o úniku tepla obvodovými stenami alebo strechou. Čím väčšia plocha, tým väčší únik tepla a vaša podlaha je tak ďalšou nezanedbateľnou plochou, ktorú je taktiež potrebné účinne tepelne ošetriť. Pokiaľ ste sa rozhodli pre podlahové vykurovanie, potom verte, že vaša polystyrénová podlahová izolácia pod vykurovacím systémom síce prestupujúce teplo spomalí, ale absorbované teplo už nikdy nevráti späť. Toto teplo nenávratne skončí v základoch domu (najmä potom pre potechu hlodavcov, ktorí v zime teplo radi vyhľadávajú). Inštaláciou termoreflexnej fólie SUNFLEX Floor PRO pod vykurovací systém zaistíte, že viac ako 90 % stratového tepla bude odrazeného a smerovaného do interiéru.

K tomu doplňme, že termoreflexná fólia tým, že vo vzduchovej medzere odráža tepelné žiarenie späť do interiéru, sa sama neohrieva a neprepúšťa tak teplo von alebo pod dom vedením!

SUNFLEX Contact PRO – difúzna membrána so zárukou komfortnej klímy aj v trópoch

Je všeobecne známe, že klimatizácia je oveľa nákladnejšia služba ako vykurovanie. Ochladiť v lete prehriaty interiér je energeticky náročné a kto si to nemôže dovoliť, bude v tropických dňoch a najmä v podkroví domu čeliť nepríjemným teplotám. A to aj vtedy, ak je strešný plášť jeho domu navrhnutý projektantom podľa platnej (a bohužiaľ zavádzajúcej) normy, ktorá vo výpočte prestupu tepla dosadzuje do vzorca iba vonkajšiu teplotu a nie teplotu povrchu strešnej krytiny. Ide o to, že pri vonkajšej teplote nad 30 °C môže teplota povrchu tmavej strešnej krytiny dosiahnuť až 80 °C! Teplo, ktoré do podstrešia odovzdáva takto rozpálená krytina, je obrovské a môže dosahovať aj hodnotu 800 W na štvorcový meter! Dôsledok je zrejmý, po takom prehriatí strešného plášťa prenikne tepelná vlna do podkrovia a bude vás trápiť od popoludňajších hodín ešte dlho po západe Slnka. Keď nechcete prebývať v prehriatom podkroví ani utrácať za prevádzku klimatizácie, použite namiesto bežnej difúznej podstrešnej fólie superdifúznu reflexnú membránu SUNFLEX Contact PRO, ktorá 95 % tepla od rozpálenej strešnej krytiny odrazí späť do exteriéru (z 800 W/m² bude cca 40 W/m2! ). Tým zaistíte, že vo vašom podkroví bude podstatne chladnejšie ako pri použití nereflexnej strešnej membrány. A to zadarmo, bez použitia aktívnej chladiacej jednotky.

Využitie fólie SUNFLEX Foam je veľmi široké. Na fotke je aplikácia pod plávajúcu podlahu.
Využitie fólie SUNFLEX Foam je veľmi široké. Na fotke je aplikácia pod plávajúcu podlahu.

SUNFLEX Foam – termoreflexná fólia nielen pod plávajúce a drevené podlahy

Posledným zástupcom radu stavebných fólií od spoločnosti TART je široko využiteľná fólia SUNFLEX Foam. Okrem aplikácie pod plávajúce alebo drevené podlahy sa veľmi často inštaluje za radiátory, kde bráni zahrievaniu obvodového múru a smeruje stratové sálavé teplo späť do interiéru. Túto fóliu často vidíme aj na čelných sklách automobilov, ktorých majitelia sa ráno nechcú trápiť s odstraňovaním námrazy, alebo je možné touto fóliou izolovať teplovodné potrubie a zamedziť tak tepelným stratám na ceste od ohrievača k batérii. Využitie tejto fólie je veľmi široké a vo všetkých prípadoch aj vysoko účinné.

Na záver

Skutočnosť, že termoreflexné fólie sú jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zmierniť dopad súčasnej (i každej nasledujúcej) energetickej krízy, je nediskutovateľná. V dome, ktorý je vybavený týmito fóliami, môžete až o 20 % ubrať na výkone zimného vykurovania a ešte viac na výkone letného chladenia pri návrhových teplotách interiéru (min. 20 °C v zime a max. 27 °C v lete). Výsledkom bude rovnaký tepelný komfort s výrazne nižšími nákladmi. A nejedná sa len o využitie v rodinných domoch alebo v rekreačných objektoch. S vysokými cenami za energiu sa stretávame všetci, teda aj firmy, ktoré vďaka drahšej energii razantne zvyšujú ceny svojich produktov, čo dnes pozorujeme najmä pri cenách potravín. Použitie termoreflexných fólií vo výrobných, skladovacích alebo komerčných priestoroch môže byť zaujímavou inšpiráciou pre podnikateľov, ako čeliť energetickým tlakom. Sú udalosti, ktoré nemôžeme ovplyvniť, ale vždy existujú cesty na zmiernenie alebo eliminovanie ich negatívneho dopadu.

Kontakty:
TART, s.r.o.
Tel: +420 548 210 500
E-mail: info@tart.cz
http://www.tart.cz

Autor: Miroslav Spousta
Foto: TART
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama