Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

V Čechách odštartovala stavba prvého vzorového domu e4

Zverejnené: 24. 7. 2019

Projekt prvého vzorového domu e4 autora Ing. arch. Bohumila Brůži vyhral v architektonickej súťaži firmy Wienerberger, ktorej hlavným zadaním je výstavba domov s takmer nulovou spotrebou energie. Prvý realizovaný dom podľa princípov e4 má celokeramický plášť z tehál Porotherm, pálenú strešnú krytinu Tondach a pohľadové murivo Terca.

Vizualizácia prvého vzorového rodinného domu podľa konceptu e4 v Prahe 4, časť Újezd u Průhonic

Z konštrukčného pohľadu ide o systém jednovrstvého obvodového muriva. Pre rodinu Ing. Karla Vlčka tento dom realizuje stavebná firma Harmony SZ, a.s., ktorá sa spolu s ďalšími dvadsiatimidvomi stavebnými firmami v združení Wienerberger e4 dom zameriava na rodinné domy po celej ČR. Združenie nadväzuje na 15 rokov skúseností a viac než tisícku postavených rodinných domov pod značkou Porotherm dom Wienerberger.

Dom s dispozíciou 6+KK v celkovej úžitkovej ploche 257 m2 je navrhnutý pre 4 až 5 člennú rodinu. V prízemí sa nachádza spoločenská časť domu s obývacou izbou a kuchyňou s väzbou na priestrannú terasu, ďalej hosťovská izba a ďalšie zázemie domu ako je dvojgaráž a úložné priestory. Do podkrovia je situovaná oddychová časť domu s dvomi detskými izbami, kúpeľňou s východom na terasu a spálňou s vlastnou šatňou a kúpeľňou.

V piatok 12. Apríla odštartovala výstavba nadzemnej hmoty domu na základovej dosky s kanalizačnou infraštruktúrou.
V piatok 12. Apríla odštartovala výstavba nadzemnej hmoty domu na základovej dosky s kanalizačnou infraštruktúrou.

„Vždy sme chceli tehlovú stavbu”

S manželmi Vlčkovými a v prítomnosti ich dvoch malých dcér sme krátko pohovorili. Pán Vlček je inžinier ekonómie. Práve preto, popisoval cestu svojej rodiny k budúcemu vlastnému rodinnému bývaniu veľmi zasvätene. „Od začiatku sme chceli tehlovú stavbu s vysokou tepelnou akumuláciou, teda aj teplotnou zotrvačnosťou, ale bez dodatočného zateplenia, ktoré výstavbu združuje, nehladiac na jeho kratšiu životnosť.” Povedal, že firmu Wienerberger považuje za najvyššiu technologickú a produktovú špičku v odbore (tehly, pálená strešná krytina, lícové tehly a dlažby) nielen u nás, v susedných Čechách, ale aj vo svete. „Preto sme k nemu zašli a sme radi, že sme obstáli aj vo výberovom riadení k projektu e4 a že náš dom postavia profesionáli pod kvalitným dozorom.”

Prvá vrstva obvodového muriva

12. apríl 2019 bol nezvyčajne chladný a veterný, človek by povedal, že je január. Za účasti novinárov bola na základovej doske (zhotovenej vrátane kanalizačnej infraštruktúry) zahájená výstavba prvého šáru obvodových múrov domu. Špeciálne pod budúcou vykurovanou časťou domu bol použitý tehlový blok Porotherm 38 TS Profi (impregnovaný tehlový brúsený blok s minerálnou izoláciou pre sokel hrúbky 38 cm na zakladaciu maltu).

Soklové brúsené tehly sú určené pre prvú vrstvu obvodového nosného aj nenosného muriva s vysokými nárokmi na tepelný odpor a tepelnú akumuláciu steny. Tehly sú zo spodnej časti vybavené hydrofobizačným prípravkom proti nasiaknutiu vodou, ktorá po daždi stojí na základovej alebo stropnej doske. Dolná hydrofobizovaná časť týchto tehál je farebne označená. Ďalšie vrstvy obvodového muriva sa realizujú bežnými „vatovkami”, tu pôjde o bloky s minerálnou izoláciou Porotherm 44 T Profi.

Na základovú vrstvu obvodového muriva je použitý impregnovaný tehlový blok Porotherm 38 TS Profi s minerálnou izoláciou pre sokel hrúbky 38 cm na zakladaciu maltu. Ďalšie vrstvy obvodového muriva sa zrealizujú "vatovkami" Porotherm 44 T Profi na tenkú maltu s vonkajším presahom 6 cm.
Na základovú vrstvu obvodového muriva je použitý impregnovaný tehlový blok Porotherm 38 TS Profi s minerálnou izoláciou pre sokel hrúbky 38 cm na zakladaciu maltu. Ďalšie vrstvy obvodového muriva sa zrealizujú "vatovkami" Porotherm 44 T Profi na tenkú maltu s vonkajším presahom 6 cm.

Porotherm T Profi

Jedná sa o brúsené tehlové bloky s vnútornou minerálnou izoláciou pre hrúbky obvodovej steny pred omietnutím 30 cm, 38 cm, 44 cm a 50 cm. Murovanie sa vykonáva na maltu pre tenké škáry. Až na najtenšiu z nich (Porotherm 30 T Profi) sú vhodné aj pre pasívne domy.

Tehly vyplnené vatou sú určené pre omietané jednovrstvé obvodové nosné aj nenosné murivo danej hrúbky s veľmi vysokými nárokmi na tepelný odpor a tepelnú akumuláciu steny. Veľké otvory v tehlách sú už vo výrobe vyplnené hydrofobizovanou minerálnou vatou. Hydrofobizácia zabezpečuje nenasiakavosť vaty v tehlách (voda po nej steká). Súčasťou dodávky je zodpovedajúce množstvo malty pre tenké škáry Porotherm Profi, ktorá sa nanáša na celú plochu ložných škár. Na založenie stien sa dodáva požadované množstvo zakladacej malty Porotherm Profi AM (Anlegemörtel).

Pre úplnosť doplňme, že zázemie domu s garážou a úložnými priestormi, kde nie sú prísne požiadavky na tepelnú ochranu, je realizované z presných blokov 25 AKU Z Profi; približujú to sprievodné fotografie.

Základné čísla o dome e4

• Zastavaná plocha: 242,3 m2
• Úžitková plocha prízemia: 170,2 m2
• Úžitková plocha podkrovia: 79,6 m2
• Celkom úžitková plocha: 249,8 m2

Tepelné vlastnosti domov na báze „Porotherm Profi”

Dom má chrániť nielen v zime, ale aj vtedy, keď nevykurujeme a hlavne pred letnými horúčavami. V lete totiž vonku dominujú silné sálavé deje, reprezentované horúcim slnečným žiarením a chladivým efektom oblohy, ktoré nie je možné odvodiť z teplôt vonkajšieho vzduchu, ako sme zvyknutí v zime.

Murivo Porotherm ponúka vysokú tepelnú izoláciu (súčiniteľ U) a zároveň veľkú tepelno-akumulačnú schopnosť konštrukcií domu. Tú norma neupravuje, je ale dôležitá práve v prechodnom období a v lete, pretože stabilizuje vnútornú teplotu (čo v zime robí vykurovacia sústava). Meradlom akumulačnej schopnosti obvodového muriva je relaxačná doba τ, ktorú ukazuje tabuľka. Čím je táto doba väčšia, tým pomalšie a menej reaguje vnútorný povrch obvodovej steny na zmenu vonkajšej teploty. Na rýchle zmeny vonkajšej teploty vnútorný povrch dobre akumulujúcej steny nejako výrazne nereaguje, čo je prípad obvodového muriva obytnej časti tohto domu.

Zázemie domu s garážou a úložnými priestormi, kde nie sú prísne požiadavky na tepelnú ochranu, je realizované z presných blokov Porotherm 25 AKU Z Profi.
Zázemie domu s garážou a úložnými priestormi, kde nie sú prísne požiadavky na tepelnú ochranu, je realizované z presných blokov Porotherm 25 AKU Z Profi.

Strecha

Strecha typu A s pôvabnou pálenou taškou Tondach Figaro bude jedinou ľahkou plášťovou konštrukciou domu. Tá pri hodnote τ = 21,8 hod. reaguje oveľa rýchlejšie na vonkajšie zmeny teploty, než stena (τ = 273 hod.). To riešil projektant okrem iného parotesnou reflexnou fóliou DAPE AB, pod ktorou je 20 cm silná vzduchová medzera a potom vnútorná SDK doska.

Počas horúcich slnečných dní fólia bráni prechodu horúceho sálania strechy na interiérovú SDK dosku (asi na desatinu). A v zime naopak prechodu sálavého tepla od interiérovej SDK dosky do strechy.

Záver

Manželia Vlčkoví sa rozhodli správne, keď volili tehlovú stavbu z blokov Porotherm T Profi. Ide o kvalitný, veľmi presný a rýchly systém murovania, ktorý si skvelo poradí s dennými teplotnými výkyvmi bez reakcie vykurovacej sústavy. Tá vlastne „rieši” len zmeny priemernej celodennej vonkajšej teploty v chladnom období, ktoré zahŕňa len cca najchladnejšiu štvrtinu roku.

Súvisiace články:

Dom pre 21. storočie - ako stavať dom e4?
Dom e4 - bývanie vo vate je lepšie než bývanie v zlate
Akustická tehla - účinná ochrana pred hlukom

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy Wienerberger

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama