Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Viete, ako postaviť naozaj úsporný dom?

Zverejnené: 10. 7. 2021

Keďže ceny energií stále rastú, ľudia sa viac zameriavajú na to, ako môžu ušetriť na nákladoch na bývanie. Už od začiatku výstavby musia investori sledovať všetky technologické komponenty, použité materiály a procesy, z ktorých vznikne projekt pasívneho domu. Jeho výstavba síce patrí k náročnejším stavbám, prináša však so sebou množstvo výhod nielen z hľadiska úsporného hospodárenia s energiou, ale aj z hľadiska finančných úspor. Pasívny dom by mal ročne spotrebovať maximálne 15 kWh na meter štvorcový vykurovanej podlahovej plochy, čo umožňuje užívateľom vyšší komfort bývania a zaujímavé úspory energie.

Zdroj: jittawit21, shutterstock

Energetická náročnosť domu

Energetickou náročnosťou domu sa zvyčajne rozumie množstvo energie spotrebovanej na vykurovanie domu. Nie je to však jediný určujúci faktor. „Do energetickej náročnosti rodinného a bytového domu započítavame energiu spotrebovanú na vykurovanie a ohrev vody," upresňuje architektka spoločnosti URSA Tereza Vojancová. To všetko zohľadňuje Energetická certifikácia, ktorá ukazuje, do ktorej energetickej triedy budova patrí. Určenie Energetickej certifikácie je povinné pre budovy alebo samostatné časti, ktoré sa predávajú alebo prenajímajú novému nájomcovi. Ďalej potom pre budovy, v ktorých viac ako 250 m² celkovej podlahovej plochy užíva orgán verejnej moci a verejnosť ich často navštevuje, a pri dokončení novej budovy alebo významnej prestavby už existujúcej budovy. Inak je Energetická certifikácia dobrovoľná. Globálnym ukazovateľom energetickej hospodárnosti budov je primárna energia, ktorá sa určí z množstva dodanej energie do technického systému budovy cez systémovú hranicu podľa jednotlivých miest spotreby v budove a energetických nosičov. V každej kategórii patrí budova do energetickej triedy podľa hodnoty globálneho ukazovateľa: horná hranica energetickej triedy B pre globálny ukazovateľ určuje nízkoenergetickú úroveň výstavby. Horná hranica energetickej triedy A1 pre globálny ukazovateľ určuje ultranízku energetickú úroveň výstavby. Horná hranica energetickej triedy A0 pre globálny ukazovateľ určuje úroveň výstavby budov s takmer nulovou potrebou energie.

Na základe mernej ročnej potreby tepla na vykurovanie rozdeľujú odborníci budovy do niekoľkých kategórií. To, do ktorej kategórie budova patrí, závisí od konkrétnych hodnôt mernej ročnej potreby tepla na vykurovanie (MRPV). Ako dosiahnete najvyššiu kategóriu aj pre váš dom?

Nepodceňte základy domu

Na prvý pohľad sa môže zdať, že na stavbu energeticky úsporného domu stačí kvalitne zateplený obvodový plášť. Hoci je kvalitné zateplenie jednou z podmienok potrebných na dosiahnutie nízkej energetickej náročnosti, určite nie je jedinou. Samotným zateplením nedosiahneme kvalít mimoriadne úsporných domov. „Cesta ku zníženiu spotreby by mala začať starostlivým výberom projektanta. V ideálnom prípade hľadajte takého, ktorý už má skúsenosti s navrhovaním úsporných domov," hovorí Tereza Vojancová a pokračuje: „Na zníženie tepelných strát v dome majú totiž vplyv faktory, ktoré je potrebné zohľadniť už vo fáze plánovania. Jedným z týchto faktorov je napríklad tvar budovy. Dom by mal byť jednoduchý a kompaktný, pretože čím väčšia je ochladzovaná plocha obvodového plášťa budovy, tým vyššie sú tepelné straty. Dôležité je aj umiestnenie domu na pozemku vzhľadom na jeho orientáciu na svetové strany. V neposlednom rade je potrebné zohľadniť aj kvalitu zateplenia domu.“ Bez kvalitnej izolácie sa teda určite nezaobídete. Treba vyberať z toho najlepšieho na trhu. „Za seba by som odporučila použiť minerálnu izoláciu URSA GLASSWOOL, ktorá dosahuje najlepšie akustické, tepelnoizolačné a protipožiarne výsledky a z viac ako 90 % ju tvoria suroviny pochádzajúce z obnoviteľných zdrojov, ako sú recyklované sklo a piesok. Výnimočná je aj tým, že je nehorľavá, ľahká, pružná a tvarovo stála. Minerálna izolácia URSA GLASSWOOL je skvelou voľbou na výplň šikmých striech, drevostavieb i sadrokartónových priečok,“ vysvetľuje Tereza Vojancová a dodáva: „URSA GLASSWOOL je ekologickým a zdravým riešením do vašich domovov.“

Minerálna izolácia URSA GLASSWOOL
Minerálna izolácia URSA GLASSWOOL

Šetrite energiu

Dom v najvyššej kategórii energetickej úspornosti si vyžaduje šetrné získavanie tepla z obnoviteľných zdrojov. Preto je potrebné vopred premyslieť, aký vykurovací systém budete vo svojej budove používať. „Čím nižšia je spotreba energie v dome, tým nižší je potrebný inštalovaný výkon vykurovacieho systému, cena i účty za energiu," vysvetľuje Tereza Vojancová. Ak pri stavbe použijete dostatočnú vonkajšiu izoláciu stien, strechy i podlahy, budete viac šetriť na nákladoch za energie po celé desaťročia. Zároveň ušetríte na cene tepelného čerpadla alebo splyňovacieho kotla, pretože potrebuje menší výkon.

Nezabudnite na detaily

Takzvaná vzduchotesnosť domu je ideálny stav, v ktorom sa minimalizujú úniky tepla a maximalizujú zisky. Vysoká priepustnosť plášťa budovy vedie k vyšším tepelným stratám, ktoré sa pri návrhu budovy zvyčajne nezohľadňujú. Preto okrem použitia súvislej vonkajšej izolácie myslite aj na ďalšie detaily z hľadiska vzduchotesnosti celej konštrukcie. „Ak sa od začiatku zamyslíte nad kombináciou energetických parametrov, kvality vzduchu i svetelného a akustického komfortu, získate dom, v ktorom sa budete nielen cítiť skvele, ale ktorého prevádzka vás nebude stáť veľa peňazí," uzatvára architektka spoločnosti URSA Tereza Vojancová.

Viac informácií o produktoch, ktoré vám pomôžu dosiahnuť energeticky úspornejšie bývanie, nájdete na stránke www.ursa.sk.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy URSA, shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama