Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Výhody veľkoformátových tvárnic Ytong Jumbo a Silka Tempo v praxi

Zverejnené: 17. 4. 2021

Veľkoformátové prvky pre vonkajšie obvodové steny Ytong Jumbo, Silka Tempo a priečkové panely Ytong ušetria čas vo fáze projektu aj počas výstavby, nižšie sú aj náklady na stavbu a na pracovné sily. Potvrdili to aj skúsenosti z výstavby obytného súboru SEKO Komplex v Trenčíne alebo novej štvrti bytových a rodinných domov Lastovičky v Novej Dedinke neďaleko Bratislavy.

Nová štvrť Lastovičky v Novej Dedinke neďaleko Bratislavy, ktorú pre developéra Vestal Living vyprojektoval progresívny bratislavský ateliér architektúry a dizajnu APEX-A, nie je výnimočná len jedinečným urbanistickým konceptom, ktorý je premyslený do posledného detailu. Prvýkrát tu boli použité pri výstavbe rodinných domov veľkoformátové tvárnice Ytong Jumbo, Silka Tempo a priečkové panely Ytong.

Peter Gerek, majiteľ Vestal Living, mal so štvrťou Lastovičky v Novej Dedinke odvážne plány. Chcel vybudovať nové bývanie pre moderne zmýšľajúcich ľudí, ktorí túžia po kvalitnom spôsobe bývania. S požiadavkou vdýchnutia života do novej štvrti sa obrátil na ateliér APEX-A a ten mu ponúkol koncept jednotnej architektúry.

Dnes je celý projekt takmer hotový, pričom aj vďaka prístupu autorov projektu prináša jedinečný koncept bývania s jednotnou a premyslenou architektúrou, občianskou vybavenosťou, voľnočasovými aktivitami a napojením na prírodu. Nová štvrť ponúka ulice s modernými či klasickými bungalovmi, radovú zástavbou, bytovými domami a nechýba ani občianska vybavenosť s námestím. Súčasťou novej štvrte sú tiež potraviny Kraj, oddychový areál Park Dedinka či záhradníctvo. V okolí sa vyskytujú cyklotrasy, rieky Čierna Voda a Malý Dunaj a predovšetkým nádherná príroda.

Štvrť Lastovicky v Novej Dedinke je dnes takmer hotová. Ponúka rozmanitú zástavbu aj atraktívne okolia.
Štvrť Lastovicky v Novej Dedinke je dnes takmer hotová. Ponúka rozmanitú zástavbu aj atraktívne okolia.

Významnú úlohu pri výstavbe štvrti zohrali veľkoformátové tvárnice a priečkové panely od firmy Xella

Ing. Jurij Čerňák, spolumajiteľ ateliéru APEX-A k výberu stavebného systému uviedol: „O výhodách veľkoformátových tvárnic a panelov firmy Xella sme vedeli z iných developerských projektov. A prišli nám vhod aj pri tomto projekte, v ktorom prevažujú rodinné domy. Aj u nich vie veľkoformát od Xella ponúknuť mnoho výhod - na stavbu je potreba menej ľudí a domy rastú pomerne rýchlo. Spokojní boli všetci, developér aj realizačná firma, ktorá s podobným systémom pracovala prvýkrát. Od firmy Xella sme mali všestrannú podporu - od plánov kladenia cez statické riešenie až po zaškolenie personálu stavebnej firmy. A spoločne sme to, pretavili 'do úspešnej realizácie. Xella tak na výstavbe novej štvrti fungovala nielen ako prostý dodávateľ stavebného riešenia, ale stal sa z nej partner pri príprave a realizácii samotného projektu.

Konštrukčne vystužené priečkové panely Ytong sa vyrábajú na mieru podľa aktuálnej výšky. Tá môže byť až 3 metre.
Konštrukčne vystužené priečkové panely Ytong sa vyrábajú na mieru podľa aktuálnej výšky. Tá môže byť až 3 metre.

Použité veľkoformátové prvky Ytong Jumbo, Silka Tempo a Ytong priečkové panely vyrobené na mieru urobili z projektu v Lastovičkách príklad inovačného stavania. Ide totiž o technológiu rýchlej výstavby, ktorá zaručuje optimálne riešenie všade tam, kde záleží práve na čase a hospodárnosti. Oproti klasickému murovaniu šetrí čas a sily pracovníkov - s manipuláciou veľkoformátových prvkov pomáhali na stavbe mini žeriavy a montážne náradie. Bolo potrebných aj menej ľudí - dvaja murári so žeriavom urobili s tvárnicami Ytong Jumbo rovnakú prácu, ako partia štyroch murárov.

Vápenopieskové tvárnice Silka Tempo skrátia čas murovania o šesťdesiat percent

Tieto tvárnice je možné použiť pre nosné aj nenosné obvodové vnútorné steny a akustické deliace steny. Okrem skrátenia času murovania znižujú aj fyzickú náročnosť pre pracovníkov. Murovanie prebieha pomocou mini žeriavu, takže sa dajú ľahko kombinovať s tvárnicami Ytong Jumbo. Vďaka svojej presnosti zvyšujú kvalitu steny. Silka Tempo sa vyrába v dvoch šírkach 180 mm a 240 mm, dĺžka je 500 mm a výška 600 mm.

Pri použití veľkoformátových tvárnic a panelov Xella je urýchlená výstavba. Pri stavbe stačí až o polovicu menej pracovníkov.
Pri použití veľkoformátových tvárnic a panelov Xella je urýchlená výstavba. Pri stavbe stačí až o polovicu menej pracovníkov.

Veľkoformát pre vonkajšie obvodové steny Ytong Jumbo vymuruje v jednom kroku sedemkrát väčšiu plochu

Prvky Ytong Jumbo navyše znižujú nároky na personál - pri práci s nimi stačia dvaja pracovníci a aj pre nich je vďaka tejto technológii práca fyzicky menej namáhavá. Prvky Ytong Jumbo sa používajú pre nosné aj nenosné obvodové a vnútorné steny, stužujúce, výplňové a požiarne steny nízkopodlažných aj viacpodlažných budov. Vyrába sa v dvoch triedach pevnosti – Universal P3- 450 a Statik P4-550, rozmery sú 600 mm dĺžka, 750 mm výška, 250 mm šírka. Tvárnice sa murujú strojovo pomocou malých žeriavov s montážnymi samosvornými kliešťami.

Súčasťou veľkoformátového sortimente spoločnosti Xella sú aj konštrukčne vystužené priečkové panely Ytong, ktoré sa pri maximálnej výške 3 metre vyrábajú na mieru podľa aktuálnej výšky. Panely sú ideálne pre veľké plochy s malým členením a požiadavkou na rýchlu výstavbu. Použitím tejto inovácie možno usporiť až polovicu pracovnej sily a zväčšiť úžitkovú plochu. Je pritom zaistená výstavba tenkých, pevných a rovných priečok. Povrch panelov je hladší než u bežného pórobetónového muriva, čo umožňuje jednoduché vykonávanie povrchových úprav, prípadne prevedenia stien bez povrchových úprav. Panely sa spájajú pomocou lepidla FIX P, ktoré je priamo vyvinuté na panely a má vyššiu pevnosť.

Prvky Ytong Jumbo znižujú nároky na personál a používajú sa pre nosné i nenosné obvodové a vnútorné steny, stužujúce, výplňové a požiarne steny nízkopodlažných aj viacpodlažných budov.
Prvky Ytong Jumbo znižujú nároky na personál a používajú sa pre nosné i nenosné obvodové a vnútorné steny, stužujúce, výplňové a požiarne steny nízkopodlažných aj viacpodlažných budov.

Veľkoformátová výstavba urýchlila projekt a realizáciu bytového projektu SEKO Komplex v Trenčíne

Ing. Michal Lešinský, autor projektu zo spoločnosti PIO KERAMOPROJEKT k využitiu veľkoformátov Ytong a Silka povedal: „V Trenčíne sme stavali podľa nášho projektu obytný súbor SEKO Komplex, ktorý po dokončení prinesie do mestskej časti Trenčín-Zlatovce moderné a vysoko kvalitné bývanie a vyjde v ústrety ako záujemcom o bývanie v tejto atraktívnej lokalite, tak i očakávaním investora. V projekte sme použili niekoľko inovatívnych technológií - užívatelia určite ocenia napríklad stropné sálavé chladenie a podlahové sálavé vykurovanie. Na nosné steny sú použité veľkoformátové vápennopieskové tvárnice Silka Tempo, ktoré sme navrhli pre ich vysokú nosnosť a výborné akustické vlastnosti. Obvodové steny sú vymurované z veľkoformátových prvkov Ytong Jumbo, pri ktorých sme kladne hodnotili ich výborné tepelno-technické vlastnosti. Pre projekt sme spracovali multidisciplinárny 3D model v technológii BIM. Pre veľkoformátové prvky a tvárnice sme sa rozhodli aj preto, že nám šetria čas pri projektovaní. Tvárnice Silka majú porovnateľnú nosnosť ako železobetónové konštrukcie, ale na rozdiel od nich nie je u tvárnic potrebné kresliť výstuže stien. Prednosťou je aj ohľaduplnosť k životnému prostrediu - vďaka tomu, že sme sa rozhodli pre tento materiál, tak sme v porovnaní s monolitickou železobetónovou konštrukciou ušetrili viac ako 70 ton CO2.“ Ing. Lucie Šnajdrová, manažér veľkoformátovej výstavby CZ&SK v spoločnosti Xella, vyzdvihla výhody spolupráce už pri príprave projektu: „Technická podpora Xella ako dodávateľa zahŕňala tiež pomoc v predrealizačnej príprave. Vďaka dostupnosti BIM prvkov bol výsledný model veľkou pomocou pri príprave pokladačského plánu. Pri jeho spracovaní sme ušetrili 70 % času a realizačná firma vďaka dôkladne pripravenému pokladačskému plánu zasa pri objednávke materiálu až 5 % nákladov.“

V projekte Lastovičky neďaleko Bratislavy boli veľkoformátové tvárnice Ytong Jumbo, Silka Tempo a priečkové panely Ytong použité prvýkrát pri výstavbe rodinných domov.
V projekte Lastovičky neďaleko Bratislavy boli veľkoformátové tvárnice Ytong Jumbo, Silka Tempo a priečkové panely Ytong použité prvýkrát pri výstavbe rodinných domov.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Ing. Peter Šovčík
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama