Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Vykurovanie drevenými peletami

Zverejnené: 6. 12. 2019

Vysoko komfortné prevádzkovanie a jednoduché ovládanie ohrievača či nízka ekologická stopa. To sú niektoré z dôvodov, ktoré môžu viesť k tomu, že používateľ domu zvolí na vykurovanie kotol či kachle na drevené pelety. Obľúbili si ich tiež obyvatelia Rakúska aj Nemecka, kde sú nimi vybavené stovky tisíc domácností. Na Slovensku nie sú zatiaľ tak rozšírené, ale napr. už v susedných Čechách je nimi vybavených už viac než 30 tisíc domácností.

Drevené pelety sú ukážkovým príkladom ekologického aj efektívneho energetického využitia odpadu. Foto: tchara, shutterstock

Kúrenie drevenými peletami patrí k najvýhrevnejším metódam vykurovania, ktoré možno realizovať prostredníctvom peletového kotla či kachlí. Rozdiel medzi týmito dvoma zariadeniami spočíva vo veľkosti vykurovaného priestoru. Peletový kotol je schopný zásobovať teplom celý dom, zatiaľ čo kachle nahrádzajú lokálny ohrievač, či klasický kozub na drevo a sú preto situované niekde v obytnej miestnosti, kde okrem produkcie tepla napomáhajú dotvárať aj patričnú atmosféru.

Plne automatická alebo poloautomatická verzia

Vykurovanie peletami je možné prevádzkovať či už v plne automatickej, tak poloautomatickej verzii. V prvom prípade nie je potrebná prítomnosť obsluhy - palivo sa ku kotlu dostáva buď pomocou šnekového podávacieho dopravníka v tvare vrtáka (toto riešenie vyžaduje malú vzdialenosť medzi skladom paliva a kotlom), či vákuovým systémom sania, ktorý je vďaka možnosti väčšieho množstva sacích bodov flexibilnejší a efektívnejší . V poloautomatickej verzii je zásobník kotla plnený ručne (plný zásobník postačí na týždenné kúrenie) a následne už prebiehajú samočinné dodávky paliva do spalinovej komory. Poloautomatické kotly vyžadujú tiež ručné čistenie - cca raz za dva dni.

Kotol na drevené pelety môže fungovať buď poloautomaticky, alebo plne automaticky. Rozdiel je v tom, či používateľ plní zásobník ručne, či využíva služby šnekového dopravníka. Autor: Africa Studio, Shutterstock
Kotol na drevené pelety môže fungovať buď poloautomaticky, alebo plne automaticky. Rozdiel je v tom, či používateľ plní zásobník ručne, či využíva služby šnekového dopravníka. Autor: Africa Studio, Shutterstock

Obidve možnosti sú veľmi komfortné a pri vhodnej kombinácii systému dopravy, skladovania a dávkovania možno celú sezónu pohodlne kúriť. V prípade plne automatického kotla pritom neprídete s peletami vôbec do styku. Kotol sa dokáže dokonca sám vyčistiť. Postačí nastaviť na displeji vykurovací režim, teda pravidelný čas zapnutia a vypnutia, a ďalej sa používateľ nemusí o nič starať. Kachle či kotol sú zapaľované podľa pokynov teplovzdušným zapaľovačom. Ak sú navyše vybavené GSM modulom, je možné ich ovládať aj na diaľku pomocou inteligentného telefónu. Možno si tak cez internet zakúriť pred príchodom domov a užívať si návrat do príjemne vykúreného objektu.

Ekologický produkt využívajúci odpad

Drevené pelety sú ukážkovým príkladom ekologického aj efektívneho energetického využitia odpadu. Zdrojom ich výroby sú totiž väčšinou vedľajšie produkty z inej drevnej produkcie vzniknuté vyťažením prevažne lokálnych zdrojov. Pelety vznikajú v peletárniach stlačením drevného prachu, drte a pilín za vysokých teplôt a bez prídavku akýchkoľvek chemických spojív. Občas sa využíva iba malé percento škrobu pre vyššiu súdržnosť valčekov s dĺžkou až 50 mm a priemerom od šiestich do dvadsiatich piatich milimetrov. Za najkvalitnejšie drevené pelety sú pritom považované tie svetlo sfarbené, tmavšie odtiene totiž naznačujú prítomnosť prímesí s horšou výhrevnosťou a väčším percentuálnym podielom popola.

Drevené pelety sú produktom odpadu pochádzajúceho z inej drevnej produkcie. Obrázok ilustruje drevný prach, ktorý je pri ich výrobe stlačený do mnohých kusov malých valčekov - peliet. Autor: Mathia Coco, Shutterstock
Drevené pelety sú produktom odpadu pochádzajúceho z inej drevnej produkcie. Obrázok ilustruje drevný prach, ktorý je pri ich výrobe stlačený do mnohých kusov malých valčekov - peliet. Autor: Mathia Coco, Shutterstock

CO2

Okrem využitia drevného odpadu, ktorý by inak prišiel navnivoč, má vykurovanie peletami aj ďalší ekologický benefit v podobe tzv. neutrálnej bilancie CO2. Vedľajším produktom spaľovania peliet je totiž rovnaké množstvo oxidu uhličitého, aké spotrebuje pre svoj rast drevo, z ktorého sú vyrobené.

Bez zápachu a dymu

Spaľovanie peliet je vysoko účinné. Ich výhrevnosť sa pohybuje okolo 18 MJ / kg. Neprodukuje však takmer žiadny dym ani zápach a tak ním nezamoruje vzduch v okolí. Jednou z výhod peliet je aj to, že neobsahujú síru, a teda pri ich spaľovaní, na rozdiel od uhlia, nevzniká oxid siričitý - jedovatý plyn, ktorý nepríjemne páchne a dráždi dýchacie cesty.

Pelety si možno nechať doviezť cisternou alebo na paletách, ktoré nesú pelety vo vreciach. Autor: tchara, Shutterstock
Pelety si možno nechať doviezť cisternou alebo na paletách, ktoré nesú pelety vo vreciach. Autor: tchara, Shutterstock

Ďalšie využitie popola ako hnojivo

Pri spaľovaní peliet, zvlášť tých naozaj kvalitných, vzniká len veľmi málo popola (0,5%). Je potrebné ho vyniesť len dvakrát ročne a je možné ho navyše ďalej využiť do kompostu či ako kvalitné záhradné hnojivo. Popol z peliet je totiž veľmi kvalitným zásaditým hnojivom obsahujúcim vápnik, draslík, fosfor aj horčík. Tieto minerály prospievajú najmä niektorým druhom zeleniny, ovocia alebo okrasných kvetín.

Cenová stabilita

Ceny peliet priamo súvisia s cenami dreva, ktoré však na rozdiel od elektriny, plynu a uhlia v súčasnosti klesajú. Cenu dreva tlačí nadol kalamita lykožrúta. Oproti tomu ceny elektriny, uhlia, plynu aj tepla priebežne zdražujú. Aj ceny peliet však podliehajú sezónnym výkyvom, a preto najvýhodnejší býva ich nákup na jar či v lete.

Autor, tchara, shutterstock
Autor, tchara, shutterstock

Lokálny produkt

Napr. v Čechách sa ročne vyrobí viac než 300 tisíc ton drevených peliet, väčšina z nich spĺňa najvyššie certifikáciu akosti ENplus A1. Z toho sa však len menej ako tretina aj v ČR spotrebuje, zvyšok ide na vývoz. "V našom závode vo Ždírci nad Doubravou vyprodukujeme ročne 78 tisíc ton peliet. Tie sa kvalitou vyrovnajú západnej produkcii. Aj preto naše pelety vyvážame hlavne do krajín ako Rakúsko alebo Nemecko. Zvýšenie záujmu o pelety pozorujeme ale aj v Čechách a na Slovensku. Podľa prieskumu, ktorý sme si nechali urobiť, o obstaraní peletového kotla niekedy uvažovala už takmer polovica majiteľov rodinných domov a chalúp, "hovorí Tomáš Krčil z fínskej skupiny Stora Enso, ktorá je jedným z najväčších výrobcov peliet v Čechách.

Zásobník kotla na drevené pelety. Pri jeho úplnom naplnení kotol zvládne kúriť asi týždeň. Autor: HildaWeges Photography, Shutterstock
Zásobník kotla na drevené pelety. Pri jeho úplnom naplnení kotol zvládne kúriť asi týždeň. Autor: HildaWeges Photography, Shutterstock

Pomer ceny a výkonu

Cena drevených peliet je v porovnaní s inými palivami vyššia, napriek tomu však konkurencieschopná - najmä v porovnaní s cenami elektriny či plynu. Úlohu pri výbere vykurovacieho systému do domu bude hrať skôr obstarávacia cena kotla na pelety, ktorá je nepochybne vyššia. Ide predsa len o sofistikované zariadenie uplatňujúce čistú vykurovaciu techniku s komfortom obsluhy a vysokým podielom automatiky. Ak však pristúpite k investícii do kvalitného zariadenia, možno očakávať jeho dlhú životnosť počas niekoľkých desaťročí.

Nevýhodou môže byť aj potreba väčších skladovacích priestorov. Aby bol nákup paliva rentabilný, je ideálne ho robiť vždy na rok dopredu. Pelety však vyžadujú uskladnenie vo vnútri budovy v čistom priestore, kde je stabilná klíma, predovšetkým nízka vlhkosť vzduchu. V opačnom prípade hrozí napučanie peliet a ich zlepovanie, čo negatívne ovplyvní účinnosť ich spaľovania. Medzi najčastejšie priestory, v ktorých sú pelety uchovávané, patrí pivnica či podzemné cisterna. Je tiež potrebné dbať na to, aby bol sklad peliet prístupný zvonku kvôli jeho pravidelnému doplňovaniu cisternovým vozidlom. Ten do neho pomocou kompresora a stlačeného vozidla dopraví pelety hadicou. Akceptovaná vzdialenosť medzi skladom a parkoviskom cisterny je pritom až 30 metrov. Alternatívou je skladovanie peliet vo vreciach, ktoré k vám môžu byť dopravené na paletách s hmotnosťou jednej tony. Ide však o drahší variant.

Ukážka ohrievača spaľujúceho drevené pelety. Autor: tchara, Shutterstock
Ukážka ohrievača spaľujúceho drevené pelety. Autor: tchara, Shutterstock

Určitou nevýhodou by mohlo byť tiež obmedzenie druhu používaného paliva. V peletovom kotli alebo kachliach nemožno kúriť drevom. Ak zvažujete využívať viacero druhov palív, investujte do kombinovaného zariadenia s dvoma oddelenými spaľovacími komorami. A v neposlednom rade spomeňme potrebu elektrickej prípojky v blízkosti kotla, ktorý vyžaduje k prevádzke svojich súčastí prívod elektriny.

Na záver

Ak zháňate vykurovacie teleso, ktorým si prajete dlhodobo vykurovať rodinný dom a nemáte problém s nárazovou vyššou investíciou na začiatok, je pre vás kotol na pelety vhodnou voľbou. Prináša podstatne viac pozitív ako negatív. Naopak pre tých, ktorí potrebujú vykúriť len chalupu navštevovanú sporadicky, či hľadajú obyčajný doplnkový lokálny ohrievač, by išlo o zbytočný luxus.

Súvisiace články:

Kotle Verner - nová česko-slovenská tradícia
Ekologické - alebo tzv. zelené trendy v stavebníctve

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama