Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Výplň zábradlí balkónov z dosiek CETRIS® - funkčné, bezpečné a estetické riešenie

Zverejnené: 24. 11. 2020

Výrazným prvkom bytových domov sú lodžie a balkóny, ktorých poňatie a farebnosť sa podieľajú na utváraní celkového výrazu daného objektu. Vzhľad je ale pritom len jedným z mnohých dôležitých požiadaviek, ktoré musí výplň zábradlí spĺňať.

Vo variante so skrytým kotvením je doska CETRIS® olištovaná – vložená do F profilu, ktorý je k rámu prikotvený nitmi. Na fotografii je povrchová úprava CETRIS® FINISH.

Dozaista najdôležitejším faktorom pri výbere zábradlia sú bezpečnostné predpisy. Bezpečnosť a použiteľnosť výplní zábradlia na balkónoch, terasách a lodžiách sa posudzuje podľa normy STN 74 3305 Ochrana zábradlí. Kritickou skúškou je overenie spoľahlivosti výplne zábradlia a jej odozvy na účinky rázového zaťaženia. Výrobca cementotrieskových dosiek ponúka dve rôzne montážne riešenia zábradlových výplní z dosiek CETRIS® – hrúbky 10, 14 a 16 mm. Všetky tieto varianty boli úspešne atestované na hodnotu energie nárazu 250 J.

Zo vzorkovnice dvanástich unikátnych farebných odtieňov bol pre rezidenciu Kačírková v Opave zvolený najtmavší antracitový odtieň s označením CETRIS® LASUR 007.

Mechanické kotvenie alebo usadenie do obvodového rámu

V prvom montážnom prípade je doska CETRIS® prikotvená vrutmi s viditeľnou hlavou k rámu s vnútornými výstuhami. V tomto prípade vyhovujú už dosky hrúbky 14 mm. Vo variante so skrytým kotvením je doska CETRIS® olištovaná – vložená do F profilu, ktorý je k rámu prikotvený nitmi. K vnútornej zvislej výstuži je doska prilepená lepidlom (Den Braven Mamut Glue High Tack). Z obidvoch podhľadových strán nie je teda zjavný žiadny viditeľný kotviaci prvok. Rázu odolala doska hrúbky 16 mm zabezpečená vnútornou výstuhou s osovou vzdialenosťou 625 mm a po novom aj doska hrúbky 10 mm, prilepená v ploche k vnútorným výstuhám s osovou vzdialenosťou 420 mm.

Zo vzorkovnice dvanástich unikátnych farebných odtieňov bol pre rezidenciu Kačírková v Opave zvolený najtmavší antracitový odtieň s označením  CETRIS® LASUR 007.
Zo vzorkovnice dvanástich unikátnych farebných odtieňov bol pre rezidenciu Kačírková v Opave zvolený najtmavší antracitový odtieň s označením CETRIS® LASUR 007.

Pravidlá pre správnu montáž

Pri realizácií výplní zábradlí pomocou dosiek CETRIS® je potrebné dodržať zásady ako pri fasádnych aplikáciách:

• Dosky sa kladú so škárou v šírke minimálne 5 mm (pri použití dosiek dĺžky až 3 350 mm sa škára rozširuje na 10 mm).

• V doske CETRIS® je predvŕtaný otvor (priemer predvŕtania 8 mm pre dosku v rozmere do 1 600 mm, priemer predvŕtania 10 mm pre dosku v rozmere nad 1 600 mm).

• Pre kotvenie sa používajú šróby s podložkou a tesniacou gumou alebo nitmi.

• Poloha krajného šŕobu/nitu od zvislej hrany je najmenej 30 mm, od vodorovnej hrany aspoň 70 mm, maximálna vzdialenosť vrutov v smere zvislej podpory je 400 mm.

Detail variantu s kotvením pomocou skrutiek z realizácie v Přerove.
Detail variantu s kotvením pomocou skrutiek z realizácie v Přerove.
Vo variante so skrytým kotvením je doska CETRIS® olištovaná – vložená do F profilu, ktorý je k rámu prikotvený nitmi. Na fotografii je povrchová úprava CETRIS® FINISH.

Referencia z Opavy

V stave pred dokončením sa nachádza výstavba prvej etapy obytných domov developerského projektu Rezidencia Kačírková v Opave. Výplne zábradlí balkónov, ktoré sú dominantou objektov, sú vytvorené z dosiek CETRIS® LASUR. Uchytenie cementotrieskových dosiek s lazúrovacou povrchovou úpravou je riešené nitmi do oceľového rámu zábradlia. Zo vzorkovnice dvanástich unikátnych farebných odtieňov bol zvolený najtmavší antracitový odtieň o označením CETRIS® LASUR 007. Realizáciu balkónových zábradlí robila firma NEOPLAST, spol. s r. o.

Povrchová úprava

Samotná výplň zábradlí môže byť realizovaná zo základného typu cementotrieskovej dosky – CETRIS® BASIC a na stavbe potom dodatočne vybavená povrchovou úpravou. Výrobca dosiek ponúka aj typy s prevedenou povrchovou úpravou – dosky CETRIS® FINISH, CETRIS® LASUR a CETRIS® DEKOR. Lícové strany a hrany dosiek CETRIS® FINISH sú povrchovo upravené fasádnou farbou v odtieňoch podľa vzorkovníka RAL či NCS. Dosky CETRIS® LASUR majú hladký povrch a sú vybavené základným podnáterom a finálnym prefarbeným lazúrovacím lakom v 12 odtieňoch podľa vzorkovníka výrobcu.

Sortiment cementotrieskových dosiek CETRIS® s povrchovou úpravou dopĺňa typ CETRIS® DEKOR – cementotriesková doska s povrchom z mozaikovej dekoratívnej omietky. Vytvrdená omietka vytvorí pružnú, oteruvzdornú a pre vodné pary priepustnú vrstvu s nízkou náchylnosťou k tvorbe solí na povrchu. Zároveň však zabraňuje prenikaniu vody do konštrukcie. Tzv. omietkovina je odolná voči pôsobeniu poveternostných vplyvov a UV žiareniu. Vytvorenú povrchovú úpravu je možné umývať prúdom vody, prípadne vodou s prídavkom saponátov. Omietkovina je nanesená na lícovej (podhľadovej) strane, môže byť vykonaná v štyroch farebných odtieňoch podľa vzorkovníku dosiek CETRIS® DEKOR. Pre všetky dosky CETRIS® s povrchovou úpravou platí, že rubová strana je ošetrená ochranným základným náterom, ktorý môže byť vykonaný v bielom odtieni.

Vzorkovník dosiek, podrobné informácie o spomínaných skúškach aj novinkách sú dostupné na www.cetris.cz.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy CIDEM

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama