Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Ytong nie sú len tvárnice, stavajú sa z neho tiež stropy a strechy

Zverejnené: 7. 5. 2021

Z pohľadu statiky je úlohou stropných konštrukcií prenášať zaťaženie do okolitých nosných stien. Stropy môžu tiež za určitých okolností ušetriť priestor. Ich výber je pritom naozaj široký a vždy je preto potrebné dobre zvážiť, ktorá cesta je práve tá vaša. Iné sú napríklad potreby pri rekonštrukcii, kedy sa často vyžadujú ľahké stropné konštrukcie, významným faktorom sú aj rýchlosť realizácie, akustické a požiarne parametre, mnoho stavebníkov hľadá tiež stropy, ktoré sa dajú položiť svojpomocne.

Hlavnou prednosťou pórobetónových stropov Ytong Ekonom je skutočnosť, že ponúkajú najpresnejšie konštrukcie bez ďalšieho vyrovnávania pred montážou podlahových vrstiev.

Masívne pórobetónové stropy Ytong Ekonom ocenia stavitelia, ktorí hľadajú tradičné, osvedčené a cenovo dostupné riešenie. Ich veľkou prednosťou je skutočnosť, že ponúkajú najpresnejšie konštrukcie bez ďalšieho vyrovnávania pred montážou podlahových vrstiev. Atraktivitu a obľubu stropov navyšujú aj úsporné hrúbky stropu (od 200 mm), rýchla (možno ich položiť aj za deň), jednoduchá a bezpečná montáž. Ich výrobca vám v cene dodávky stropu, teda zadarmo, dodá tiež kompletnú dokumentáciu s autorizovanou statikou. To ocení každý stavebník, navyše si tieto stropy môžete položiť aj svojpomocne. Samozrejmosťou je aj podrobný plán pokládky, vďaka ktorému si s pokládkou stropu poradí každý šikovný stavebník. A vďaka silnému zázemiu výrobcu, nie sú výnimkou ani telefonické konzultácie s technickými špecialistami na diaľku v prípadoch, keď sa stavebník dostane do úzkych. Základom tohto stropu sú prefabrikované železobetónové nosníky a výplňové vložky Ytong. U stropu Ytong Ekonóm sa betónuje iba do priestoru nosníkov, takže stropy enormne nezaťažujú okolité nosné steny.

Strop Ytong Klasik ponúka vysokú únosnosť hotovej konštrukcie aj pri väčších rozpätiach, variabilné umiestnenie priečok a veľmi dobrý akustický útlm.
Strop Ytong Klasik ponúka vysokú únosnosť hotovej konštrukcie aj pri väčších rozpätiach, variabilné umiestnenie priečok a veľmi dobrý akustický útlm.

Klasikou u pórobetónových stropov je tradičný vložkový strop s nadbetonávkou Ytong Klasik

Ten ponúka vysokú únosnosť hotovej konštrukcie aj pri väčších rozpätiach, variabilné umiestnenie priečok a veľmi dobrý akustický útlm. Podobne ako pri strope Ytong Ekonom sa aj u tohto stropu môže stavebník spoľahnúť na rýchlu, jednoduchú a bezpečnú montáž a tiež na kompletnú dokumentáciu s autorizovanou statikou v cene dodávky stropu. Pri všetkých stropných konštrukciách Ytong je aj spracovanie prvého variantu plánu kladenia vždy zadarmo.

Nosná strešná konštrukcia z masívnych pórobetónových striech Ytong Komfort so stropnými vložkami Ytong

Tie poskytujú excelentnú ochranu pred prehrievaním interiéru a vďaka vysokej vzduchotesnosti konštrukcie strechy sú ideálnym riešením pre pasívne domy a domy s takmer nulovou spotrebou energie. Charakterizuje ich aj vysoká požiarna odolnosť (nehorľavá konštrukcia). Tento parameter strechy je často stavebníkmi prehliadaný, ale štatistiky hasičov hovoria jednoznačne. Tradičné strechy s väzníkovým krovom sú bez dokonalej požiarnej ochrany náchylné k požiaru a ak nepríde zásah veľmi rýchlo, často ľahnú popolom. Nulové je u masívnych pórobetónových striech aj riziko napadnutia plesňami, hnilobou alebo hmyzom. V lete tiež dokonale chránia pred prehrievaním podkrovia.

Masívne pórobetónové strechy Ytong Komfort poskytujú excelentnú ochranu pred prehrievaním interiéru a vďaka vysokej vzduchotesnosti konštrukcie strechy sú ideálnym riešením pre pasívne domy a domy s takmer nulovou spotrebou energie.
Masívne pórobetónové strechy Ytong Komfort poskytujú excelentnú ochranu pred prehrievaním interiéru a vďaka vysokej vzduchotesnosti konštrukcie strechy sú ideálnym riešením pre pasívne domy a domy s takmer nulovou spotrebou energie.

Záver

Aj v tomto storočí platí, že "normálna" strecha rodinného a často aj bytového domu je ľahká drevená s keramickou, plechovou alebo betónovou krytinou a s minerálnou tepelnou izoláciou. Pórobetónová strecha Ytong Komfort ponúka novú službu: kompletne nehorľavú strechu s výbornou tepelnou izoláciou aj akumuláciou. Tá dom a jeho obyvateľov chráni pred zimnými mrazmi, letnými vlnami horúčavy pod tmavou strechou rozpálenou slnkom a pred prípadným požiarom.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Ing. Peter Šovčík
Foto: Archív firmy Xella
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama