Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Kompletné stavebné riešenie a variabilita Ytongu a Silky uspeli pri stavbe bytových domov v Rožnove pod Radhoštěm

Zverejnené: 10. 3. 2021

Zložité postupy v rámci I. etapy výstavby bytových domov Eden Rožnov viedli developera a generálneho dodávateľa k zásadnej zmene konštrukčného systému. Voľba stavebného systému Ytong a Silka pre II. etapu sa firme plne osvedčila. Spoločnosť Xella ponúkla kompletné stavebné riešenie v rámci rôznych stavebných pevností, výhodou bola rýchlosť výstavby, ľahká práca s inštaláciami a veľká variabilita v rámci klientskych zmien.

Nové byty v lokalite Písečná v Rožnove pod Radhoštěm ponúkajú dokonalý výhľad na vrchol hory Radhošť aj celé mesto.

Atraktívna lokalita Písečná v Rožnove pod Radhoštěm ponúka komfortné mestské zázemie a blízkosť prírody Beskýd. Nové byty sú obklopené zeleňou a majiteľom ponúkajú dokonalý výhľad na vrchol hory Radhošť aj celé mesto, ktoré je zároveň v bezprostrednej blízkosti od všetkého, čo moderné rodinné bývanie požaduje. Vzdialenosti od školy, materskej škôlky, verejnej dopravy, športového vyžitia aj možnosti nákupov sú minimálne. Staviteľ pamätal aj na handicapovaných občanov, ktorým ponúkol pokojné bývanie s bezbariérovým prístupom do bytov. Svoje si tu nájdu okrem mladých rodín aj seniori, ktorí oceňujú pohodlné bývanie v objatí prírody, nabádajúce k príjemným prechádzkam a zároveň pohodlný dosah všetkých potrebných zariadení vrátane dobrej dostupnosti centra mesta.

Profil staviteľa

Jana Křesťanová, manažérka predaje projektu Eden Rožnov k lokalite a ponuke bývania uviedla: „Naša spoločnosť ALFA CON stavby s.r.o. sa zameriava predovšetkým na development a výstavbu priemyselných a obchodných parkov, distribučných centier, výrobných a logistických hál alebo bytových domov. U bytovej výstavby sa vždy snažíme ponúkať bývanie v tesnej blízkosti prírody s voľným pohybom. Dôležitá je aj dostupnosť škôlok, škôl, športových a voľnočasových aktivít, obchodov a rýchla dosažiteľnosť krajských a okresných miest. To všetko ponúka takmer sto nových bytov, realizovaných v rámci oboch etáp projektu Eden Rožnov.“

Na obvodové múry boli použité tvárnice Ytong, vnútorné nosné murivo je z vápenopieskových tvárnic Silka, rýchlu, ľahkú a bezpečnú montáž umožnili stropy a strechy Ytong Ekonom.
Na obvodové múry boli použité tvárnice Ytong, vnútorné nosné murivo je z vápenopieskových tvárnic Silka, rýchlu, ľahkú a bezpečnú montáž umožnili stropy a strechy Ytong Ekonom.

Genézia

I. etapa sa začala stavať v roku 2018 a developer v jej priebehu postavil päť bytových domov s 21 bytovými jednotkami. V priebehu roka 2019 sa začala výstavba II. etapy so 76-timi bytovými jednotkami v 10 bytových komplexoch o troch až piatich podlažiach. Vďaka rýchlej výstavbe bolo ešte v priebehu roka 2020 dokončených alebo vo fáze dokončovania 36 bytov v 6-tich bytových domoch. V 4. štvrťroku 2020 začal developer a generálny dodávateľ výstavbu ďalších troch bytových domov. Posledná časť II. etapy sa plánuje na 1. štvrťroku 2021, kedy sa začne stavať posledný 10. bytový dom.

Jednotlivé bytové domy umožňujú širokú škálu dispozičného riešenia bytov vo variantoch 1+KK, 2+KK, 3+KK, 4+KK vrátane bezbariérových jednotiek. Súčasťou každého bytu je balkón, v prízemných a strešných bytoch je možnosť terasy. Tepelnú pohodu zaisťuje podlahové vykurovanie s tepelným čerpadlom typu vzduch-voda, ktoré zároveň ohrieva pitnú aj úžitkovú vodu. Všetky domy a byty druhej etapy sú realizované z materiálov Ytong a Silka.

Ytong umožnil veľkú variabilitu klientskych zmien

Manažér projektu Eden Rožnov Jakub Schwarz si voľbu stavebných systémov Ytong a Silka pochvaľuje: "Na základe predchádzajúcich skúseností a podľa potrieb zákazníkov sme upravili niektoré technické riešenia pre II. etapu výstavby tak, aby jej realizácia prebehla čo najlepšie. Po skúsenostiach z I. fázy, kedy sme riešili zložité technologické postupy, sme sa rozhodli pre konštrukčné riešenie. Voľba padla na spoločnosť Xella a jej stavebné materiály Ytong a Silka. Z týchto materiálov sú v desiatich nových bytových domoch, realizovaných v rámci II. etapy, obvodové murivo, priečky, schody a v neposlednom rade potom aj strechy. Vnútorné nosné murivo je z vápenopieskových tvárnic Silka. Na medzibytové steny sme použili akustické tvárnice Silka, ktoré nám nahradili stratené debnenie, využívané v I. etape výstavby. Ytong nám ako jediný výrobca dodal kompletné stavebné riešenie v rámci rôznych stavebných pevností. Ocenili sme predovšetkým rýchlosť výstavby a prácu s inštaláciami. Ytong tiež umožnil veľkú variabilitu v rámci klientskych zmien, kde našim zákazníkom ponúkame širokú zmenu dispozícií, priečok a otvorov. Vzhľadom na možnosť zmeniť veľkú časť vybavenia a upraviť jednotlivé bytové jednotky podľa predstáv budúcich vlastníkov, sme tak vlastne realizovali či ešte realizujeme 76 individuálnych projektov. Komunikácia s firmou Xella bola dobrá, všetok systém objednávok sme komunikovali iba s jedným výrobcom a nemuseli sme tak koordinovať dodávky niekoľkých firiem. Po celú dobu výstavby sme od spoločnosti Xella mali k dispozícii statika a technického poradcu."

Vo výpočte použitých produktov Xella na stavbe v Rožnově pod Radhoštěm nechýbali ani maltové zmesi a píly na Ytong a Silku.
Vo výpočte použitých produktov Xella na stavbe v Rožnově pod Radhoštěm nechýbali ani maltové zmesi a píly na Ytong a Silku.

Materiálová rekapitulácia

Na obvodové múry boli použité tvárnice Ytong hrúbky 300 mm rôznych pevností: u 1.a 2.NP to boli tvárnice Ytong Statik P4-550, u 3. a 4.NP Ytong Univerzal P3-450 a u 5.NP Ytong Standard P2-400. Vnútorné nosné murivo je z vápannopieskových tvárnic Silka S20-1800 hrúbky 240 mm, priečky rôznej hrúbky sú z tvárnic Ytong Klasik P2-500. Rýchlu, ľahkú a bezpečnú montáž umožnili stropy a strechy Ytong Ekonom 250. Súčasťou dodávok zo strany spoločnosti Xella bolo aj prefabrikované schodisko Ytong, preklady Ytong aj betónové prefabrikáty pre tvárnice Silka. V súčte použitých produktov nechýbali ani maltové zmesi a píly na Ytong a Silku.

Záver

Zmena dodávateľa systému hrubej výstavby, ktorým sa novo stala spoločnosť Xella so svojím výrobným programom Ytong a Silka, umožnila nielen podstatne uľahčiť, zrýchliť a zlacniť stavanie. Zároveň s tým tiež umožnila budúcim majiteľom bytových jednotiek realizovať svoje vlastné individuálne riešenia či projekty v rámci daného bytového priestoru.

Posledná časť II. Etapy projektu Eden Rožnov sa plánuje na 1. štvrtinu roku 2021, kedy sa začne stavať posledný 10. bytový dom.
Posledná časť II. Etapy projektu Eden Rožnov sa plánuje na 1. štvrtinu roku 2021, kedy sa začne stavať posledný 10. bytový dom.

Súvisiace články:

Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby
Bývanie pod Tatrami - keď sa spojí krásne miesto, vkus a šikovnosť
Suomi Hloubětín a Ytong
Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Pasívne domy z Ytongu - rýchlo, kvalitne, lacno a natrvalo

Autor: Ing. Peter Šovčík
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama