Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Závlahové systémy zjednodušia zalievanie počas celej sezóny, aj v čase vašej dovolenky

Zverejnené: 29. 6. 2021

Je pre vás ťažké vyhradiť si čas na každodenné polievanie záhrady alebo terasy? Jednoduchým riešením sú závlahové systémy, ktoré sa môžu spúšťať automaticky vo vopred nastavených časových intervaloch. Aký zavlažovací systém zvoliť?

Foto: Alin_Kris, shutterstock

Podzemné typy: ekologické riešenie do väčších záhrad

Podzemné zavlažovanie sa hodí do väčších záhrad, pričom počiatočná vyššia investícia, ktorú si vyžaduje, sa vracia formou ušetrenej prácu pri zalievaní. Systém je úplne skrytý, neruší vzhľad záhrady; postrekovacie dýzy sa vysunú zo zeme len pri zalievaní. Jednotlivé trysky rozstrekujúce vodu v kruhoch alebo v kruhových výsekoch rôznych uhlov, čo umožňuje realizáciu podzemného zavlažovania aj v záhradách s nepravidelným tvarom.

Riadiace jednotky umožňujú postupné spínanie niekoľkých zavlažovacích vetiev. Systém tak dokáže postupne zavlažiť aj pomerne veľkú záhradu, ktorú kvôli obmedzenému prietoku zdroja vody nie je možné zaliať celú naraz. Sústavu možno doplniť o dažďový senzor, ktorý vyhodnotí priemerné dažďové zrážky a prispôsobí zavlažovanie aktuálnym potrebám. Veterný senzor zase zabezpečí odloženie spustenia závlahy, ak fúka silný vietor, ktorý by vodu odnášal od trysiek preč z pozemku.

„Základnou požiadavkou pre vybudovanie podzemného zavlažovacieho systému je dostatočný a výdatný zdroj vody. Ten však môžete kúpiť aj veľmi ekologicky, napríklad cez čističku spojenú s nádržkou, v ktorej budete zachytávať vyčistenú vodu, ktorú následne využijete pre zavlažovanie rozstrekom. Vodu vyčerpanú zo studne alebo vrtu tak vraciate späť prírode. Navyše sa vám vyššie obstarávacie náklady rýchlo vrátia na ušetrených poplatkoch za kanalizáciu alebo za pravidelné vyváženie septiku,“ hovorí Petr Tichý, produktový špecialista spoločnosti Hecht.

Kvapôčková závlaha v záhrade či na terase: pre okrasné kvetiny aj zeleninové záhony

Závlaha záhonov má trochu iné nároky než závlaha trávnika. Vo väčšine prípadoch zavlažujeme ručne, pomocou hadice s tryskou alebo pištoľou. Využiť ale možno aj "prekvapkávacie" systémy, ktorými je možné realizovať napríklad závlahu kríkov. V takom prípade je hadica vedená pozdĺž rastlín, ktoré treba zavlažiť a pri každej rastline je vybavená "prekvapkávacou" tryskou. V záhonoch a hustejších porastoch možno využiť aj presakovacie hadice.

„Ak je v sezóne nedostatok vody, väčšina z nás sa dokáže zmieriť s tým, že nebude mať na záhrade hustý zelený koberec. Ťažko ale hľadať niekoho, kto by s pokojným srdcom nechal zaschnúť kvetinové a zeleninové záhony, ktorým venoval značné úsilie. Ale riešiť nedostatok vody až v čase, keď sucho udrie, je neskoro. Odporúčam zaobstarať si niektorú z nádob či nádrží na zber vody. Obľúbené sú napríklad repasované IBC kontajnery s objemom 1000 l. Sú síce nevzhľadné, ale dajú sa ľahko maskovať popínavými rastlinami alebo zakopať do zeme. V takom prípade je nevyhnutné vyriešiť vhodné čerpanie vody. Pre dosiahnutie rozumného tlaku pre zalievanie hadicou je vhodné použiť viacstupňové čerpadlo, povrchové čerpadlo alebo záhradnú vodáreň,“ pokračuje Petr Tichý.

Kvapôčková závlaha je potom vhodná k využitiu aj na terasách. Je možné ju inštalovať priamo na kohútik s vodou na terase s časovačom. Alebo v prípade, kedy na terasu nemáte vyvedenú vodu, môžete využiť aj nádoby s vodou a čerpadlom.

Nadzemné zavlažovacie systémy: klasika pre zavlažovanie trávniku

Nadzemný, prenosný zavlažovací systém je možno cenovo priaznivejší, spravidla ho ale nie je možné plne automatizovať. Výhodou však je, že v zásade je k jeho fungovaniu potrebná len hadice s príslušenstvom a vhodný rozstrekovač. Podľa dostupného tlaku vody, tvaru a veľkosti pozemku potom môžeme vyberať zo širokej ponuky zavlažovačov a rozstrekovačov, pričom väčšina základných rozstrekovačov strieka vodu v kruhoch okolo seba.

„Do pravouhlých záhrad sú potom vhodnejšie preklápacie kývavé postrekovače, ktoré vodu striekajú na obdĺžnikovú plochu. Drobnou nevýhodou je, že vodu striekajú do výšky, preto ich nemožno efektívne používať pri silnejšom vetre, ktorý by vodu odnášal k susedom. Ak pravidelne zavlažujeme menšiu plochu, ktorú rozstrekovač zvláda celú, môžete systém doplniť aj o programovateľnú jednotku, ktorá bude zavlažovanie automaticky spúšťať,“ odporúča Tichý.

U väčších pozemkov budete pravdepodobne musieť rozstrekovač posúvať tak, aby bol postupne zvlažený celý trávnik. V tomto prípade stráca využitie programovateľnej jednotky zmysel. Zásadnou výhodou nadzemného zavlažovacieho systému je jeho variabilita možnosťou využitia v rámci celej záhrady. Nevýhodou potom je, že systém nie je možné automatizovať. Ak nechcete mať v trávniku stopy po ležiacej hadici, musíte ju po každom použití upratovať, prípadne ju odstrániť aspoň pred každým kosením.

Autor: Tlačová správa ASPEN.PR s.r.o., redakčne upravené
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama