Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Živý vzhľad cementotrieskových dosiek CETRIS®

Zverejnené: 12. 11. 2019

Je základná cementotriesková doska CETRIS® BASIC bez povrchovej úpravy vhodná na opláštenie stavieb? Aká je jej životnosť? Nehrozia rozvláknenia alebo degradácia vplyvom poveternostných podmienok? S týmito otázkami sa pri realizáciách fasád z cementotrieskových dosiek stretávame pomerne často.

Pre neznalého môžu takéto fasády pôsobiť nehotovým dojmom, pre architektov a dizajnérov sú naopak výrazom haute couture, teda "vysokého dizajnérstva" - aj týmto pojmom z oblasti módneho priemyslu možno charakterizovať opláštenie z cementovo šedivých dosiek CETRIS® BASIC (bez náteru či inej povrchovej úpravy) alebo CETRIS® PROFIL (s vytlačenou štruktúrou dreva alebo bridlice).

V súčasnom dizajne sú preferované prírodné materiály bez akýchkoľvek povrchových úprav. S narastajúcim počtom realizácií tento trend pociťuje aj výrobca cementotrieskových dosiek. Tie sú vďaka vysokým úžitkovým hodnotám predurčené pre použitie v exponovaných podmienkach. Dosky sú mrazuvzdorné, nehorľavé, odolné voči poveternostným vplyvom, vlhkosti aj mechanickému zaťaženiu.

Keď sa spojí drevo a cement

Cementotrieskové dosky vznikajú zlisovaním zmesi drevených triesok, cementu, vody a hydratačných prísad. Zlučujú tak úžasné vlastnosti dreva s výhodami cementu a vynikajú vysokou odolnosťou voči poveternostným vplyvom. Pri uložení vo vode dosahujú hodnoty tzv. napučania max. 0,3%. Po 100 cykloch mrazuvzdornosti nastane pokles pevnosti v ťahu v ohybe len o 9%. Trvanlivosť cementotrieskových dosiek CETRIS® bola overovaná aj komplexnou skúšobnou metódou simulujúcou kombinované rozrušovanie štruktúry materiálu pôsobením základných podnebných faktorov (kolísanie teplôt, dážď, slnečný svit, mráz).

Aby sme predišli rizikám

Pri navrhovaní a realizácii opláštenia zo základnej cementotrieskovej dosky CETRIS® BASIC je potrebné rešpektovať zloženie dosky a jeho pôvod – cement. Častice voľného vápna obsiahnutého v portlandskom cemente môžu prenikať na povrch dosky, na vzduchu potom môže dochádzať ku karbonizácii a vzniku výkvetov, ktoré narušujú jednoliaty vzhľad jej povrchu. Čiastočne sa dá tomuto javu zabrániť ošetrením dosky transparentnými hĺbkovými penetračnými náterovými hmotami, ktoré znižujú jej nasiakavosť a zabraňujú transportu minerálnych látok na jej povrch. Bohužiaľ na vzniku vápenného výkvetu sa podieľa aj nevhodné zabudovanie dosky, ktorého dôsledkom býva napríklad zatečenie aj za líc fasády.

Vzhľad opláštenia môže byť rôznorodý

Tiež samotná doska CETRIS® BASIC, prípadne CETRIS® PROFIL, nemá definovaný jednotný farebný vzhľad. Charakteristická vlastnosť týchto povrchovo neošetrených dosiek - farebná nejednotnosť - je daná najmä použitým spojivom, teda portlandským cementom a výrobným procesom. Farebný odtieň a štruktúra povrchu cementotrieskovej dosky sa v závislosti od spôsobu výroby a od opracovania (doska sa vrství na oceľové plechy, lisuje pod veľkým tlakom, zasúva do sušiarenských vozov a do formátovacej píly ...) môže líšiť. Môžu tak vznikať tmavšie a svetlejšie miesta (fľaky, pásy ...). Cementotrieskové dosky CETRIS® tak vytvárajú opláštenie s prirodzenou rôznorodosťou vzhľadu betónových stien. Z realizáciou fasád máme skúsenosti, že pôsobením poveternostných vplyvov potom dochádza k miernemu zjednoteniu vzhľadu dosiek.

Trvanlivé, nevyžadujúce údržbu a cenovo prijateľné

Charakteristická rôznorodá "tvár" základných cementotrieskových dosiek je autorom stavebných projektov známa. Dôvodom, prečo použiť "šedú" dosku, je získanie cenovo dostupného opláštenia rozličného "živého" vzhľadu, ktorý je v kontraste s uniformovanými, farebne jednoliatymi fasádnymi plášti. Pritom vznikne obklad s vysokou životnosťou a v podstate nulovými prevádzkovými nákladmi. Fasádny obklad z cementotrieskových dosiek CETRIS® BASIC alebo CETRIS® PROFIL je na dotyk veľmi príjemný, nevyžaduje náročnú údržbu a odolá účinkom machu, plesniam aj iným degradujúcim činiteľom vznikajúcim napríklad v kontaktných zatepľovacích systémoch.

Súvisiace články:

Požiarne podhľady Cetris - ochrana pred účinkami ohňa
Dokonale funkčné opláštenie soklov z cementotrieskových dosiek Cetris
Dosky Cetris Lasur sú ideálnym obkladom pre Vašu fasádu
Novinky v sortimente cementotrieskových dosiek Cetris
Nehorľavé fasády s doskami Cetris

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama