Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 6.5.

Sebestačný dom neďaleko českého Lipna s diaľkovo ovládaným strešným oknom na solárny pohon

Aktualizováno: 13. 12. 2020

Dom, ktorý nepotrebuje žiadne inžinierske siete a sám si z obnoviteľných zdrojov zabezpečí energie potrebné pre svoju prevádzku. Znie to ako sen vzdialenej budúcnosti, ale ide o úplne reálny a zároveň už realizovaný projekt organizácie Český sebestačný dom. Ako partner sa do neho zapojila aj spoločnosť VELUX, ktorá do unikátneho ostrovného domu neďaleko juhočeského Lipna dodala diaľkovo ovládané strešné okno so solárnym pohonom.

Dôkazom toho, že aj strešné okno môže byť sebestačné, je solárne napájané strešné okno GGU Black, ktoré v popisovanom tzv. off-grid dome veľkoryso osvetľuje priestor schodiska. Obyvatelia domu bez inžinierskych sietí si vďaka nemu môžu dopriať komfort diaľkového ovládania a pohodlne vetrať oknom, ktoré je umiestnené vysoko nad schodiskom a ručne by sa otváralo len ťažko. Plne sebestačné strešné okno má v hornom ráme zabudovaný solárny panel, ktorý nabíja batériu, takže energiu pre svoju prevádzku získava výhradne zo slnka.

Prémiové strešné okno VELUX GGU Black je mimoriadne aj svojim dizajnom. Má čierny vnútorný rám, ktorý zodpovedá najnovším dizajnovým trendom. Jeho kontrastná farebnosť elegantne lemuje výhľad a posilňuje vizuálne prepojenie s okolitou prírodou. Skutočne veľkorysé rozmery okna 114x140 centimetrov (plocha zasklenia 1,16 m²) je zárukou dostatočnej porcie denného svetla. Pretože je okno orientované na sever, sú zbytočné obavy z prehrievania interiéru v letnom období. Vďaka nízkoenergetickému trojsklu toto okno neohrozí ani tepelnú pohodu v zime.

Udržateľnosť a komfort sa vzájomne nevylučujú

„Strešné okno VELUX do nášho domu skvele zapadlo. Napájanie presne odráža koncept fungovania domu, dizajn nádherne nadväzuje na vymyslený interiérový dizajn celého domu a diaľkové ovládanie zapája okno do hry, aj keď je pomerne vysoko nad schodmi. Pamätám si, že keď sme okno inštalovali a hneď som skúšal diaľkové ovládanie, prišlo mi to ako úplne geniálne riešenie do nášho domu. Solárny panel je síce orientovaný na sever, ale dostáva úplne dostatočnú dávku slnečného svitu na to, aby sa okno dalo ľubovoľne otvárať a zatvárať," pochválil zvolené riešenie Pavel Podruh, ktorý stojí za projektom Český sebestačný dom.

Nápad postaviť dom na pozemku bez inžinierskych sietí sa zrodil pred piatimi rokmi. Skupina nadšencov pre šetrné budovy snívala o dome, ktorý je natoľko úsporný, že dokáže plnohodnotne fungovať úplne nezávisle od vonkajších zdrojov. Ktorý si vyrobí všetku potrebnú elektrickú energiu zo slnka, uloží si ju v batériách a následne spotrebuje. Ktorý zachytí maximum dažďovej vody, splachuje s ňou a po prečistení využije napríklad aj v sprche. Ktorý sa zbytočne nezbavuje drahocenného tepla, ale pritom sa v ňom zdravo dýcha a žije. Po štyroch rokoch príprav taký dom začali stavať a v súčasnosti je pred dokončením.

Nezávislý dom potrebuje kvalitné materiály

Skutočnosť, že dom nie je fyzicky napojený na žiadnu prípojku, postavila pred realizátorov mnoho výziev. Do projektu sa preto zapojil celý tím odborníkov, ktorý si postupne poradil s energetickým riešením aj vodným manažmentom. Napríklad južné časti striech sú kompletne osadené estetickou fotovoltaikou, elektrina sa ukladá do lítium-železovej batérie s kapacitou 20 kilowatthodín a okolo domov bude rozvedený dômyselný systém pre zvod dažďovej vody do podzemnej nádrže. S detailmi sa môžete zoznámiť na www.csdum.cz.

Kľúčový bol výber stavebných materiálov, preto realizátori od začiatku spolupracovali s množstvom odborných partnerov, ktorí zaistili dodávky materiálov potrebných parametrov. Všetko je starostlivo premyslené, od obvodových múrov cez izoláciu základov, fasády, podkrovia aj podláh až po tzv. inteligentné omietky. Všetky okná sú samozrejme s izolačnými trojsklami. „Naším cieľom bolo navrhnúť malý, poctivý domček s dlhou životnosťou. Celková tepelná strata domu bude cca 6,5 kW, počítanej podľa normy lokácie pri -18 stupňoch Celzia. Vyberali sme také materiály, ktoré minimalizujú spotrebu energie domu a pomáhajú udržiavať tepelný komfort v zime aj v lete," opísal Pavel Podruh.

„Pre VELUX je zapojenie do projektu logickou voľbou," konštatovala Klára Bukolská, hlavná architektka spoločnosti VELUX. „Český sebestačný dom výborne korešponduje so Stratégiou udržateľnosti, v ktorej sa VELUX Group okrem iného zaviazal, že ku 100. výročiu založenia firmy v roku 2041 dosiahne celoživotnej uhlíkovej neutrality. Zo sedemnástich cieľov udržateľného rozvoja definovaných OSN sa zameriavame na dva - zdravie a kvalitný život a udržateľné mestá a obce. V tomto lokálnom projekte sa prepájajú obaja a navyše - jeden experiment je viac než stovka vedeckých prác. Preto sme sa zapojili veľmi radi a sme na to hrdí," povedala Klára Bukolská.

Súvisiace články:

Presvetlenie bungalovov s väzníkovým krovom
Unikátny svetlík Velux s bezrámovým zaobleným zasklením
Inteligentné technológie na veľtrhu Coneco bodovali
Je potrebné zmeniť prístup k modernému stavebníctvu
Zdravší domov s Veluxom

Autor: Tlačová správa
Foto: Petr Toman, archív spoločnosti Velux
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Zverejnené 4.5. Jarné lúče a prebúdzajúca sa príroda lákajú k obmene našich domovov. Tohtoročnú jar sú v kurze udržateľné bytové doplnky, kvetinové vzory, machové steny, netradičné farebné odtiene, ale aj luxusné štýly bývania – trendy pre jarnú sezónu 2024 skrátka… ísť na článok

reklama