Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

5 najčastejších chýb pri murovaní zvislých konštrukcií

Zverejnené: 23. 12. 2022

Aj napriek odporúčaniam zo strany výrobcov murovacích materiálov dochádza na hrubej stavbe pri murovaní k viacerým chybám. Niektoré sú „iba“ estetické, iné môžu mať vážnejšie následky, ako slabá statika či nedostatočné tepelnoizolačné vlastnosti muriva. Akým základným chybám sa treba vyvarovať?

Nesprávne založený prvý rad tehál

Chyba pri zakladaní prvého radu tehál môže byť pri výstavbe domu zásadná, pretože nesprávne založený prvý rad tehál býva príčinou výškových odskokov tehál v nasledujúcich radoch. Každý rozdiel sa pri ďalších radoch znásobuje a odskok môže byť viditeľnejší. Pritom každá oprava (rozobratie muriva a opätovné murovanie) stavbu predražuje. Výsledkom tejto chyby môžu byť aj statické problémy či tepelné mosty.

Pre prvý rad tehál vždy platí, že musí byť dokonale rovný a bez výškových rozdielov. V prípade brúsených tehál sa kladie ešte väčší dôraz na presné výškové založenie a rovinatosť než pri nebrúsených tehlách. Ako spojivo tu totiž zvyčajne slúžia tenkovrstvové lepidlá, ktoré nedokážu odchýlky nerovností kompenzovať tak ako hrubovrstvové malty. Samozrejme, medzi devízy tenkovrstvových mált, naopak, patria presnosť murovania a výraznejšia úspora materiálu.

Pripravenosť podkladu a tehál

Než začnete s ukladaním prvých tehlových blokov, najskôr vyznačte všetky stavebné otvory, ako sú dvere. Rovnako je potrebné výškovo premerať podkladovú konštrukciu (betónovú dosku) a určiť najvyšší bod, od ktorého sa odvíja výška maltového lôžka zakladacej malty. Prvý rad sa vždy ukladá do čerstvého, zavädnutého a vyrovnaného maltového lôžka. Veľkou chybou je, ak tehly pred uložením nezbavíte prachu. Pokiaľ nie je zimné obdobie alebo nepoužívate hotovú maltu pre tenkú škáru HELUZ SIDI, nezabudnite tehly vlhčiť vodou. Čistý povrch a vlhkosť sa postarajú o potrebnú priľnavosť spojiva a tehly.

Konzistencia malty

Ak pracujete s tenkovrstvovými lepidlami, konzistencia malty je veľmi dôležitá. „Vrecovaná malta sa musí rozmiešať s vodou v správnom pomere podľa návodu, aby došlo k želanej chemickej reakcii (tvrdnutiu). Keď je vody príliš veľa, malta je redšia. Takto sa tehlové bloky môžu v zakladacom maltovom lôžku „topiť“, v dôsledku čoho ľahšie vznikajú spomínané nerovnosti. Prípadne vôbec nedôjde k spevneniu muriva – stavebníci sú potom nútení murivo rozobrať a zhotoviť ho znova. Takáto chyba zbytočne spomaľuje výstavbu a navyšuje náklady, keďže v takomto prípade treba dokúpiť novú maltu na murovanie,“ upozorňuje Oliver Kapci, technický poradca spoločnosti HELUZ. Väčšiu istotu pri murovaní, a to aj menej skúseným majstrom dáva už hotová tenkovrstvová malta na tenké škáry HELUZ SIDI, ktorú netreba rozrábať s vodou.

Nanášanie malty

Nielen konzistencia spojiva, ale aj technika murovania ovplyvňuje pevnosť a potrebné tepelnoizolačné vlastnosti muriva. Na rozdiel od vyšších radov tehál, hrúbka zakladacieho maltového lôžka je minimálne 10 mm a maximálne 40 mm pre jeden pracovný záber. Ak by mala základová doska väčšie nerovnosti, musí sa nechať zakladacie maltové lôžko zatvrdnúť, a tak naniesť do požadovanej výšky ďalšiu vrstvy zakladacej malty.

Malta sa aplikuje (s výnimkou stavebných otvorov) medzi vodiace lišty pomocou vyrovnávacej súpravy a sťahuje sa do roviny hliníkovou latou. Prebytočná malta po stranách sa odreže podľa laty murárskou lyžicou. Medzery po zakladacej súprave sa tiež vyplnia maltou.

Dobrá rada

Tenkovrstvové spojivo musí vždy vyplniť celú plochu tehly. Vyvarovať sa treba aj nesprávnych pomôcok na murovanie, napríklad obyčajného maliarskeho valčeka. V prípade malty SB a SBC sa používa zubové hladidlo a nanášacie valce, ktoré si môžete od firmy HELUZ zapožičať. V prípade HELUZ SIDI je k dispozícii štruktúrovaný systémový valec. Tehly je takisto nevyhnutné ukladať do časového limitu, aby malta nezatvrdla.

Väzba muriva, škáry a dorezy

Vlastnosti muriva ovplyvňuje aj dodržiavanie odporúčaných presahov tehál v preväzbách. Tie musia byť minimálne 10 cm. Nedodržanie presahov môže viesť ku vzniku niekoľkých zvislých škár nad sebou. Objavujú sa pri dorezoch, kde chýba spoj pero a drážka.

„Širšie škáry sa zakaždým vypĺňajú tepelnoizolačnou maltou alebo dorezom tehly. Pokiaľ nie je v styčnej škáre medzi dvoma tehlami spoj typu pero drážka, je nutné zvislú škáru premaltovať. Stáva sa však, že zhotovitelia vypĺňajú škáry nesprávnym spojivom, napríklad penou namiesto tepelnoizolačnej malty. Dôsledkom týchto chýb môže byť menšia statická odolnosť muriva a tepelné mosty. Všeobecne platí zásada, že škáry so šírkou do 5 mm sa môžu vypĺňať PU penou alebo tepelnoizolačnou maltou, šírky od 5 mm do 15 mm sa prednostne vypĺňajú tepelnoizolačnou maltou, prípadne minimálne dvoma pásmi PU peny. Škáry, ktoré sú širšie ako 15 mm, vypĺňame premaltovaným dorezom tehly,“ dodáva Oliver Kapci.

Súvisiace články:

Tehly Heluz zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách
Murovanie s maltou Heluz SIDI je rýchlejšie a úspornejšie
Nový preklad Heluz Family 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy HELUZ

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama