Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

S modernou tehlou postavíte dom aj v štandarde A0

Zverejnené: 16. 12. 2022

Od 1. januára 2021 nemôžete realizovať iný nový dom než v energetickom štandarde A0 (prípadne vyššom). Platí to pre novostavby aj významnejšie rekonštrukcie. Ak uvažujete nad výberom stavebného materiálu, s modernou pálenou tehlou dokážete splniť všetky požiadavky na energetickú triedu domov s takmer nulovou potrebou energie. A dokonca aj bez zateplenia.

Čo sú domy s takmer nulovou potrebou energie?

Požiadavky pri výstavbe domov upresňuje zákon č. 555/2005 o energetickej hospodárnosti budov. Cieľom sprísňovania štandardov je snaha o znižovanie energetickej náročnosti stavieb, obmedzenie emisií, skvalitňovanie konštrukcií aj použitých technológií. Základným parametrom je pritom hodnota primárnej energie. V prípade energetickej triedy A0 ide o maximálne 54 kWh/m². Do tejto kategórie teda spadajú nízkoenergetické domy (50kWh/m²) aj pasívne domy (do 15kWh/m²). Požadovaný súčiniteľ prestupu tepla U obvodových konštrukcií je pre pasívne domy do 0,14W/(m²K) a pre nízkoenergetické v rozpätí 0,15 – 0,20 W/(m²K).

Ako dosiahnuť energetický štandard A0?

Pri návrhu a výstavbe domu s takmer nulovou potrebou energie zohráva rolu viacero faktorov, ako sú pozemok, tvar domu, orientácia budovy vzhľadom na svetové strany, ale aj dispozičné riešenie, množstvo a orientácia zasklených plôch, výber materiálov či technológií, predovšetkým vykurovacieho systému. Projekt je preto nutné od začiatku vnímať komplexne, nielen z pohľadu samotného muriva.

Zapamätajte si

Dodržanie požiadaviek i samotného projektu je základným predpokladom na získanie energetického certifikátu. Bez toho totiž nedostanete ani stavebné povolenie.

Ideálne je, ak projektant, resp. architekt odporučí vhodný materiál už v samotnom v projekte, resp. ak sú predpísané minimálne charakteristické vlastnosti materiálu, ktoré musí spĺňať. „Pre nás je potom dôležité vedieť, či pôjde o jednovrstvové murivo alebo stavbu s dodatočným zateplením. Takisto nás ako dodávateľa stavebného materiálu bude zaujímať, s akým minimálnym tepelným odporom sa v projekte počíta, aké sú požiadavky na akustiku a pod. Podľa týchto parametrov vieme vybrať vhodné typy výrobkov z nášho portfólia,“ vysvetľuje Oliver Kapci, technický poradca spoločnosti HELUZ.

Ideálne tehly pre súčasné novostavby

Ako murivo pre dom v energetickej triede A0 je potrebné vybrať tehly, ktoré spĺňajú minimálne potrebné hodnoty prestupu tepla, resp. tepelného odporu konštrukcie. Dom z pálených tehál HELUZ má výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Tehla je totiž prírodný materiál, ktorý výborne akumuluje teplo a má tiež dobré zvukovoizolačné vlastnosti. Jednovrstvové murivo z pálených tehál, ktoré nevyžaduje dodatočné zateplenie, má navyše výbornú priepustnosť vodných pár a vyrovnáva vlhkosť v priestore. Zároveň má vysokú pevnosť a odolnosť, vďaka čomu je jeho životnosť prakticky neobmedzená.

Prehľad tehál podľa typu stavby

Nemusíte sa obmedzovať na strohú architektúru

Hoci dôležitým predpokladom na dosiahnutie požadovanej energetickej triedy je čo najkompaktnejší tvar domu, nemusí to byť podmienka. Závisí to hlavne od šikovnosti projektanta či architektka, ako si dokáže poradiť pri zložitejších pôdorysoch s konštrukčnými detailmi, aby nevznikli tepelné mosty či iné problémy.

„S výrobkami HELUZ možno vyriešiť aj zložité detaily, kde kombináciou plnených a doplnkových tehál dokážeme dosiahnuť riešenie sporných miest. V rámci systémových riešení je takisto výhodou preklad HELUZ 3in1, ktorý zabezpečí nosnú úlohu prekladu, integrovanú tepelnú izoláciu aj box na inštaláciu tieniacej techniky v jednom. Stropný systém MIAKO zasa prináša výbornú akumuláciu tepla v miestnostiach,“ uvádza Oliver Kapci.

Podmienkou však zostáva vyhýbať sa častým chybám na stavbe, ako svojvoľná zámena materiálu za iný (s horšími tepelnoizolačnými vlastnosťami) či realizovanie konštrukčných detailov bez ohľadu na odporúčania alebo technologické predpisy. Dôsledkom takýchto nedostatkov je potom zníženie tepelnoizolačných vlastností stavby, vznik tepelných mostov a v konečnom dôsledku aj vyššie výdavky za energiu na vykurovanie.

Súvisiace články:

Tehly Heluz zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách
Murovanie s maltou Heluz SIDI je rýchlejšie a úspornejšie
Nový preklad Heluz Family 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy HELUZ

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama