Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Aké je najvhodnejšie predokenné tienenie?

Zverejnené: 22. 9. 2021

Exteriérová tieniaca technika je neoddeliteľnou súčasťou novodobej architektúry. Ak je vhodne zvolená, môže sa stať šperkom, ktorý ozdobí fasádu domu, prípadne ju možno naopak zakomponovať tak, aby bola takmer neviditeľná a spoločne s omietkou stavby vytvorila kompaktný povrch. Moderné rolety, žalúzie a screenové rolety tiež napomáhajú zlepšovať tepelnoizolačné parametre otvorových výplní a umožňujú majiteľovi domu inštalovať aj veľkoformátové zasklenie bez obáv z prehrievania interiéru či únikov tepla.

Reťazové žalúzie Titan sú exteriérové žalúzie s bezpečnostnými prvkami, ktoré sú skryté vo vodiacich lištách (nie sú voľne prístupné), čo znamená, že v spustenom a uzavretom stave nie je možné so žalúziou zvonku manipulovať.

Dobre zrealizované vonkajšie tienenie okien dokonale ochráni interiér pred poveternostnými vplyvmi a môže významne napomôcť znížiť tepelné zisky domu v lete (následne aj potrebu chladenia) alebo udržať teplo v miestnostiach v zime. Líši sa preto od interiérových tieniacich prvkov, ktorých úloha spočíva najmä v odclonení viditeľnej zložky slnečného žiarenia a na tú tepelnú zabúda. To však neznamená, že by si predokenné rolety či žalúzie so svetlom neporadili. Aj ony totiž skvalitňujú svetelné podmienky v miestnosti a vizuálny komfort užívateľov.

Žalúzie pre jednoduchú reguláciu intenzity svetla

Medzi už rokmi overenú klasiku sa nepochybne radia exteriérové žalúzie. Ich hlavnou devízou je, že popri termoregulačnom efekte disponujú tiež vynikajúcou schopnosťou usmerňovať tok slnečného žiarenia (nastaviteľné lamely umožňujú pri určitom naklopení vetrania aj súčasné tienenie). Niektoré modely žalúzii, podľa vybraného prevedenie lamely, ponúkajú tiež dobrú mechanickú odolnosť. Poďme si jednotlivé alternatívy priblížiť na sortimente spoločnosti ISOTRA a.s., českého lídra na trhu s tieniacou technikou.

Podľa preferencii môže zákazník voliť zo širokej ponuky exteriérových žalúzií. Tá zahŕňa napríklad žalúzie Zetta 90, ktoré sú pre svoje lamely v šírke deväť centimetrov vhodné na zatienenie väčších okien. Z hľadiska bezpečnosti sú veľmi žiadané žalúzie Titan 90 vyvinuté vlastným vývojovým oddelením ISOTRA a.s., ktorej lamely špeciálneho tvaru do seba v spustenom a zasunutom stave dokonale zapadajú a zvonku s ňou preto nie je možné manipulovať. Tento veľmi účinný podporný prvok zabezpečuje dom proti vlámaniu a zároveň zaisťuje stabilitu aj počas silnejšieho vetra. Všetky žalúzie spoločnosti ISOTRA a.s., s lamelami rôznych šírok a tvarov, vytvárajú v tzv. zavretom stave celistvú plochu, ktorá zaručuje vynikajúce zatienenie a súkromie. Svojim vycibreným dizajnom navyše zaujímavo skrášľujú fasádu objektu.

Roleta ako prostriedok zatemnenia a bezpečnostný prvok

Ak je prioritou investora predovšetkým bezpečnosť spoločne so zatemnením a útlmom hluku, sú vhodnou voľbou napríklad predokenné rolety typu Vivera, ktoré možno navyše doplniť o integrovanú sieť proti hmyzu. Ide o model zložený z lamiel vyplnených polyuretánovou penou, ktorá z tejto rolety robí efektívny tepelnoizolačný doplnok otvorových výplní. Viveru je možné inštalovať či už dodatočne na rekonštruované fasády, tak pri samotnej výstavbe - v zaomietacom prevedení, teda pod zatepľovacie systémy novostavieb. V druhom prípade je možné účinok rolety ešte posilniť jej inštaláciou do vopred pripraveného nosného prekladu Heluz. Priestor s roletou je v preklade chránený proti nečistotám a to hustými kefkami. Údržba sa potom vďaka odnímateľnej revíznej klapke vykonáva veľmi ľahko.

Hliníkové lamely rolety Vivera plnené PUR penou tvoria v zatvorenom stave celistvú plochu, ktorá vytvára ťažko zdolateľnú zábranu v prípade vlúpania a ponúka vynikajúci termoregulačný efekt či účinné zníženie hladiny vonkajšieho hluku.
Hliníkové lamely rolety Vivera plnené PUR penou tvoria v zatvorenom stave celistvú plochu, ktorá vytvára ťažko zdolateľnú zábranu v prípade vlúpania a ponúka vynikajúci termoregulačný efekt či účinné zníženie hladiny vonkajšieho hluku.

Nadčasový a minimalistický screen

V neposlednom rade je potrebné vyzdvihnúť tienenie prostredníctvom screenových roliet, ktoré sú z pochopiteľných dôvodov trendom posledných rokov. Aké kritériá by ale mal mať investor v súvislosti so screenovými roletami na pamäti? Je to predovšetkým schopnosť tkaniny zostať za všetkých okolností perfektne napnutá a v správnej pozícii vo vodiacich lištách, a to bez vzniku nežiaducich medzier. Iba za týchto podmienok sa môže majiteľ spoľahnúť na to, že roleta prepustí len žiadané množstvo svetla, zamedzí vniknutiu hmyzu či umocní tepelnoizolačný účinok okien a zachová súkromie užívateľov.

Medzi tými, ktoré svojim užívateľom ponúkajú všetko vyššie uvedené, sú screenové rolety ALFA. Inštalujú sa do unikátneho systému vodiacich líšt, ktorý odborníci zo spoločnosti ISOTRA a.s. navrhli tak, aby zabezpečil maximálnu odolnosť napnutej tkaniny proti vetru. Pre dokonalú harmóniu architektúry domu bol kladený dôraz aj na dizajn boxu, vďaka čomu je vzhľad tejto techniky dokonale zladený. V stiahnutej polohe screenové rolety, tvorené špeciálnou technickou tkaninou, prepúšťajú do interiéru limitované množstvo svetla a zabraňujú pohľadom zvonku dovnútra. Pritom však neznemožňujú výhľad smerom von. A práve maximálne súkromie pri zachovaní kontaktu s okolím je často tým, čo pri výbere rozhoduje.

Screenová roleta ALFA-ZIP má unikátny systém líšt, ktorý zabezpečuje jej vysokú odolnosť proti vetru a udržuje textíliu dokonale napnutú a na svojom mieste vo vodiacich lištách. Box môže byť namontovaný pred okenný otvor na fasádu alebo do okenného otvoru do špalety.
Screenová roleta ALFA-ZIP má unikátny systém líšt, ktorý zabezpečuje jej vysokú odolnosť proti vetru a udržuje textíliu dokonale napnutú a na svojom mieste vo vodiacich lištách. Box môže byť namontovaný pred okenný otvor na fasádu alebo do okenného otvoru do špalety.

Pergola multifunkčným tieniacim prvkom

Popri využití screenových roliet ako exteriérového tienenia okien je možné túto technológiu aplikovať aj v záhradách - ako bočné clony - čím sa dostávame k téme pergolí. Tie sú zdanlivo považované za jednoúčelové záhradné stavby. ISOTRA a.s. však už v mnohých svojich realizáciách preukázala, že sa naopak jedná o objekt, ktorý dokáže plniť hneď viacero úloh a to často krát naraz.

Jeden z najobľúbenejších produktov poslednej doby, bioklimatická pergola ARTOSI, je toho dôkazom. Možno ju totiž inštalovať nielen ako samostojacu kamkoľvek do priestoru, ale aj ako kotvenú do fasády, kde plní funkciu predĺženej strechy. Zabráni preto prenikaniu slnka a zrážkovej vody nielen na terasu, ale aj na priľahlé fasádne okná či terasové dvere. Ďalšiu reguláciu slnečného žiarenia či ochranu pred poveternostnými vplyvmi je možné navyše dodať pridaním bočného tienenia v podobe screenových roliet.

Bioklimatická pergola ARTOSI bola uvedená na trh po dlhom vývoji a diskusiách so zákazníkmi spoločnosti ISOTRA a. s.. Lamelové zastrešenie je vysoko variabilné - možno ho rozdeliť do niekoľkých sekcii. Časť osadenstva pergoly si tak môže užívať slnko, zatiaľ čo ostatní „svoje" lamely - nezávisle na zvyšku strechy - naopak sklopia a doprajú si pohodu v tieni. Samozrejmosťou je vysoká nosnosť zastrešenia a zabezpečenie plynulého odvodu zrážkovej vody, ktorý prebieha prostredníctvom zvodov umiestnených v stojkách pergoly.

Prednosťou pergoly ARTOSI je možnosť rozdelenia strechy na viac nezávislých sekcii, ktoré sú ovládané individuálne podľa pozície slnečných lúčov.
Prednosťou pergoly ARTOSI je možnosť rozdelenia strechy na viac nezávislých sekcii, ktoré sú ovládané individuálne podľa pozície slnečných lúčov.

Na záver

Nech už zvolíte ktorékoľvek z vyššie opísaných exteriérových tieniacich riešení spoločnosti ISOTRA a.s., môžete sa spoľahnúť na to, že nielen efektne doplnia vzhľad vašej stavby, no najmä navodia tepelný komfort v interiéri. Z hľadiska úspory energie (na chladenie, vykurovanie alebo elektrické osvetlenie) ide o dôležitú súčasť obálky domu. Pri výbere ideálneho tienenia, ktoré naplní všetky vaše nároky a bude účinne regulovať prúdenie svetla, tepla i čerstvého vzduchu, sa neváhajte obrátiť na odborníkov. Ideálne je túto časť riešiť včas, už vo fáze projektu.

Súvisiace články:

Aké sú možnosti pri výbere okenného tienenia?
Screen - hravosť aj tieň
Pergola - moderná je samonosná a bioklimatická
Zatienenie zimnej záhrady a pergoly

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy ISOTRA a.s.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama