Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Aké sú výhody a funkcie vonkajšej tieniacej techniky

Zverejnené: 12. 6. 2021

Vďaka svojmu pozitívnemu vplyvu na prostredie vnútri budovy patrí tieniaca technika prakticky ku každému rodinnému domu či bytu. Jej prednosti boli opísané v mnohých článkoch. Dokáže usporiť energiu, znížiť hluk, zvýšiť bezpečnosť proti krádeži, skrášliť interiér aj samotnú stavbu – dotvára výsledný efekt fasády. Napriek tomu sa nájdu aj ďalšie vlastnosti, o ktorých sa príliš nehovorí a ktoré je dobré takisto vziať do úvahy. Aj tie ukážu, aká je tieniaca technika dôležitá a ako je dobré s ňou počítať už v samotnom projekte.

V prípade, že tieniacu techniku architekt či projektant nenavrhne, zostanú na užívateľov len dodatočné a často veľmi obmedzené riešenia. Pod tlak sa navyše dostane aj rozpočet. Kým na kúpu bytu či rodinného domu si môžete obstarať hypotéku, na samotnú výbavu už nie. Ak teda budova roletu, screen či iný tieniaci prvok nemá, dostáva sa ich nákup automaticky do finančnej konfrontácie s kuchynskou linkou, televíziou či krásnou obývacou stenou. A keďže človek premýšľa skôr emocionálne, málokedy tento súboj vyhrá. Výsledkom je bývanie v síce krásnych, ale často nie príliš pohodlných domácnostiach, v ktorých je nielen nadmerné teplo, ale často aj prebytok svetla.

Svetlo v 21. storočí

Svetlo negatívne pôsobí kvôli veľkému kontrastu jasov medzi ožiarenými a neožiarenými plochami či odraze od lesklých predmetov. S pribúdajúcimi technológiami a rozvojom miest je však nepríjemné aj v noci. Ak sa budeme baviť o tieniacej technike, potom je potrebné spomenúť aj túto časť dňa, kedy pomocou vhodného typu tienenia dokážeme nielen ľahko znížiť hluk, ale zároveň regulovať či úplne zamedziť svetlu z pouličného osvetlenia. Výsledkom je výrazne lepšia kvalita spánku a následne aj celého dňa. Dôvod je zrejmý. Spánkom trávime približne jednu tretinu života a je pre správne fungovanie tela nevyhnutný. Dochádza v ňom k celkovej regenerácii, či doslova k omladzovaniu organizmu a k správnej príprave celého tela na ďalší deň. V prípade choroby potom môže prispieť aj k rýchlejšiemu liečeniu.

Spánkový hormón melatonín

Kvalitný spánok priamo ovplyvňuje hormón, ktorý je produkovaný epifýzou (príveskom mozgovým, tzn. časťou medzimozgu) a nesie názov melatonín. Čím viac tohto hormónu telo vytvorí, tým lepšie sa nám spí. Jeho produkcia je však najväčšia počas tmy, čo u väčšiny dnešných domácností odkryje prvý problém. Veľa z nich sa totiž nachádza v blízkosti ciest či priamo pouličného osvetlenia. Výsledkom je nielen spánok v hluku, ale aj so svetlom s čím je spojená menšia tvorba melatonínu. Niet teda divu, že sa čím ďalej viac objavujú ľudia s problémom zaspať či prerušovaným spánkom. Všetko je potom príčinou nižšej regenerácie, rýchlejšieho starnutia a mnohokrát aj dlhšej doby spánku potrebného k dostatočnému odpočinutiu.

Vhodným riešením je tieniaca technika. Ak chceme však okrem tmy dosiahnuť aj ľahkého zníženia hluku, zvýšenia bezpečnosti či zlepšenia klímy vo vnútri budovy, je potrebné premýšľať o tej vonkajšej tieniacej technike. Konkrétne sa jedná o predokenné rolety, screeny či žalúzie. Vzhľadom k tomu, že posledný menovaný typ môže spôsobovať hluk pri vysokom vetre, bavme sa predovšetkým o roletách a screenoch.

Predokenné rolety

Predokenné rolety sú najčastejšie vyrábané z kvalitných hliníkových lamiel líšiacich sa od seba tvarom, rozmermi, vlastnosťami i technológiou výroby. Často bývajú extrudované alebo valcované vyplnené PUR penou. V prípade ich stiahnutia potom táto kombinácia prináša zákazníkom tieniaci prvok, ktorý dokáže ľahko zvýšiť izoláciu proti hluku a zároveň vytvoriť úplnú tmu. Teda ideálne podmienky pre pokojný spánok. Vďaka moderným prvkom ovládania, elektrickému riadenie či rádiovému ovládaniu, je zároveň možné nastaviť automatické vytiahnutie rolety napr. s východom slnka, v čase keď sa potrebujeme prebudiť, či ľahko pred prebudením.

Screenové clony

Screenové clony, tzv. screeny, sú vo vlastnostiach aj spôsoboch ovládania predokenným roletám veľmi podobné. Rozdielom je tieniaci prvok, z ktorého sú vyrobené. Tým totiž nie je lamela, ale špeciálna veľmi odolná tkanina, ktorá používateľom aj pri úplnom stiahnutí umožňuje priehľad von. Ak sa však nachádzame v miestach, kde je v noci prebytok svetla, je vhodné zvoliť nepriehľadný variant - tzv. black out alebo zatemňujúci. Vďaka skladnosti oboch typov látok potom majú screeny oproti akémukoľvek inému vonkajšiemu tieneniu veľmi malé boxy.

Nezabúdajme na kvalitu

Nech už sa tieniaca technika rieši priamo do projektu alebo je predmetom dodatočnej inštalácie, je potrebné okrem správneho typu zvoliť i dobrého výrobcu. Väčšina užívateľov v tomto robí chybu. Zvolí buď prvého sympatického dodávateľa, na ktorého narazí alebo osloví dve až tri firmy, nechajú si zhotoviť ponuku a vyberú najlacnejší variant. V niektorých prípadoch toto konanie možno bude mať úspech, často však nie.

Výrobcov vonkajších roliet a screenových clôn je totiž v dnešnej dobe skutočne mnoho. Ak chceme zvoliť toho správneho, pomôže nám sledovať:

  • dĺžku záruky, ktorá je s kvalitou výrobku často úmerná,
  • históriu a obrat firmy, ktoré nielen napovedia, či bude firma existovať aj v prípade problémov, ale takisto odhalí koľko zákaziek má už za sebou,
  • špecializáciu či šírku sortimentu, vďaka ktorého často zistíme čomu firma verí, čo vyvíja a či má s produktom, ktorý sme vybrali, skutočne skúsenosti (menej môže byť viac),
  • zázemie,
  • certifikáty.

Záver

Televízia, obývacia stena a najmodernejšie hifi súpravy nepochybne patria k zariaďovaniu nového bývania. Ak však nie je vyriešené kvalitné tienenie, je vhodné na základe uvedených informácii začať práve s ním. Vybrať kvalitnú typ, vhodného výrobcu a vytvoriť prostredie, v ktorom budú obyvatelia radi tráviť čas nielen počas letných dní, ale aj kvalitne odpočívať v noci.

Súvisiace články:

Predokenná roleta - otázky a odpovede, ktoré vás uvedú do témy
Zistite, či sa k vám domov viac hodia vonkajšie screeny, alebo rolety
Minirol: Príjemný chládok aj dostatok denného svetla

Autor: Jan Hejhálek
Foto: archív firmy Building Shutter Systems s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama