Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Zistite, či sa k vám domov viac hodia vonkajšie screeny, alebo rolety

Zverejnené: 27. 2. 2020

Áno, čítate správne. Výber vhodného tienenia by totiž mal vychádzať z vašich potrieb, očakávaní a spôsobu života. Vzhľadom na životnosť tienenia, ktoré vám môže slúžiť pekných pár rokov, by nemalo ísť o spontánnu voľbu ovplyvnenú len trendmi. Aj keď ste sa už možno rozhodli, skúste tomu venovať ešte chvíľu a prečítajte si porovnanie, ktoré vychádza z užívateľskej praxe.

To, akí ste, sa odrazí vo vašej spokojnosti s tienením

Je vaším cieľom tieň alebo skôr pocit bezpečia? Prekáža vám hluk alebo starostlivosť o tienenie? Aj to sú otázky, ktoré súvisia s výberom vonkajších roliet alebo žalúzií. Rozdiely medzi nimi totiž nie sú práve malé. V nasledujúcom článku nájdete porovnanie screenových roliet, ktoré vďaka subtilnej tkanine nachádzajú uplatnenie na oknách, terasách aj záhradných altánkoch, a populárnych žalúzií.

Rolety

Vonkajšie rolety predstavujú efektívny tieniaci prvok, ktorý slúži ako výborný tepelný izolant. Pozrime sa nižšie na porovnanie, v čom môžu byť rolety prínosom a či majú aj nejaké slabiny.

Výhody

+ inštalácia vo všetkých fázach stavby
+ úplné zatemnenie
+ znižujú úniky tepla v zime až o 30 %
+ v lete chránia proti prehriatiu interiéru
+ pôsobia ako protihluková bariéra
+ ochrana majetku
+ zvýšenie životnosti okien

Nevýhody

- menšia variabilita v regulácii svetla

Predokenné rolety sa skladajú z roletového panciera, ktorý je tvorený do seba navzájom zamknutými hliníkovými lamelami vyplnenými PUR penou. Prostredníctvom vzduchovej kapsy, ktorá vznikne medzi roletovou výplňou a oknom, izolujú rolety interiér od teplotných výkyvov tak, že v zime znížia únik tepla do okolitého prostredia až o 30 percent, v lete naopak ochránia interiér proti prehriatiu. Rolety navyše chránia okná pred nepriaznivými vplyvmi počasia a opotrebením. Je možné osadiť ich sieťkou proti hmyzu a zvýšiť tak ich úžitkovú hodnotu. Drobnou nevýhodou predokenných roliet môže byť obmedzená možnosť regulovania svetla v interiéri. Ak oceníte v tejto oblasti väčšiu variabilitu, zvoľte screeny.

Čo ponúkajú screenové exteriérové rolety alebo screeny

Ich esom v rukáve je tkanina, ktorá tvorí podstatu tohto typu roliet pred okno. Je ľahká a priedušná, zároveň však navrhnutá tak, aby odrážala slnečné lúče a bola priehľadná len pri pohľade zvnútra von, nie naopak.

Výhody

+ Účinnosť bez ohľadu na polohu slnka
+ Viditeľnosť a kontakt s okolím vonku za roletou
+ Dostatok denného svetla cez tkaninu
+ Jednoduché čistenie celistvej plochy rolety
+ Menšia hmotnosť a nábal
+ Odolnosť voči vetru vďaka vodiacim lištám
+ Funkcia sieťky proti hmyzu
+ inštalácia vo všetkých fázach stavby

Nevýhody

- Náchylnosť na poškodenie
- Menší pocit súkromia (ten najlepšie zaistia predokenné rolety)

Screenové rolety sú moderným a elegantným prvkom exteriérovej tieniacej techniky, ktorý umožňuje dokonalým spôsobom zatieniť okná na všetkých typoch budov, zvýšiť obytný komfort a zároveň znížiť faktúru za energiu.

Najdôležitejšiu časť screenovej clony tvorí špeciálna textília, ktorá zamedzí prudkému slnečnému žiareniu, prieniku tepla a nežiaducim pohľadom, a pritom vám umožní zostať v kontakte s vonkajším prostredím. Vďaka svojím vlastnostiam dokáže screen odtieniť až 95 % slnečnej energie a škodlivého UV žiarenia. V horúcich letných dňoch je možné znížiť teplotu v interiéri pri použití vhodného tienenia o 3 – 7 °C.

Aj trendy veľké presklené okná vyžadujú kvalitné tienenie. Pod značkou MINIROL nájdete 3 základné typy screenových clôn:

MINIROL Lockscreen – látka je zamknutá v špeciálnych vodiacich lištách. Vďaka tomu je Lockscreen extrémne odolný proti vetru. Tento typ umožňuje realizáciu veľkých rozmerov s plochou až 20 m² a v uzavretej pozícii slúži aj ako ochrana proti hmyzu. Okrem klasického použitia na okná je Lockscreen veľmi vhodný na zatienenie pergol.

MINIROL Screen – v tomto ekonomickom variante je látka voľne napnutá medzi spodnou lištou a boxom.

MINIROL Cablescreen – látka je vedená pomocou nenápadných antikorových laniek. Toto riešenie je ideálne, ak nechcete, aby vám vodiace lišty akokoľvek narušovali vzhľad budovy.

Automatizácia

Screeny a predokenné rolety je možné ovládať manuálne, motoricky a motoricky s diaľkovým ovládaním. Najvyhľadávanejšie riešenie je práve použitie diaľkových ovládačov alebo priamo začlenenie tienenia do systému inteligentnej domácnosti.

Automatizácia zatienenia okien a pergol nie je sci-fi a stále viac domácností využíva jej prednosti. Ide o jednoduché prepojenie ovládania predokenných roliet a screenových clôn, vďaka ktorému je možné regulovať klímu v interiéri jedným stlačením na diaľkovom ovládači, odkiaľkoľvek s aplikáciou v telefóne, PC alebo tablete. Až 20 rôznych scenárov (napr. pracovný deň, víkend atď.) definuje pohyb tienenia v priebehu dňa nezávisle na užívateľovi. Tieniaca technika sa dá veľmi dobre prepojiť aj so snímačmi aktuálneho počasia. Na automatizáciu nie je nikdy neskoro. Stačí motoricky ovládaná tieniaca technika, pripojenie na internet a správne nastavené prepojenie systému.

Farebné vyhotovenia

Výber farebných odtieňov je široký. V dnešnej dobe nebudete mať problém zladiť farbu tieniacej techniky s fasádou domu alebo s rámami okien.

Čo ponúkajú bežné vonkajšie žalúzie

Patria k najpoužívanejším typom tienenia. Stretnete sa s nimi na mnohých novostavbách, pretože ich majú v obľube aj architekti. Práve populárnosť z nich robí pre viacerých majiteľov alebo staviteľov rodinných domov voľbu číslo jeden.

Výhody

+ Plynulá regulácia tienenia
+ Pocit súkromia a bezpečia

Nevýhody

- Hlučnosť vo vetre
- Naklápanie lamiel podľa intenzity slnečného žiarenia
- Náchylnosť káblov na poškodenie
- Zložitejšia montáž
- Veľkosť schránky
- Náročnejšie na údržbu

Súvisiace články:

Screenové rolety v pergolách
Minirol - príjemný chládok aj dostatok denného svetla
Vonkajšie tienenie okien a jeho vplyv na vnútorné prostredie
Predokenná roleta a jej využitie
Sieťky proti hmyzu

Autor: Kristýna Štandlerová
Foto: archív firmy Building Shutter Systems s.r.o.
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama