Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Aký je kvalitný rodinný bazén? Taký, ktorý bude slúžiť po generácie

Zverejnené: 23. 4. 2021

Ako vykúzliť dokonalú bazénovú atmosféru? Skúste inteligentné osvetlenie, hudbu, hydromasáž či protiprúd. Či už zvolíte kompletnú výbavu, alebo len vybrané prvky, dôležité je, aby dopĺňali skutočne kvalitnú konštrukciu nádrže bazéna. Vhodnou materiálovou voľbou je v každom prípade nehrdzavejúca oceľ so svojou neobmedzenou životnosťou. Rôzne vodné hrátky v súkromí si tak budú môcť užiť nielen vaše deti, ale aj ich pravnúčatá ...

Priority sa dnes menia: hlavnú úlohu hrá kvalita a komfort. A hoci sa zrejme nachádzame v období veľkých zmien, krok späť v tomto ohľade nemožno očakávať. Nároky investorov na vysokú akosť a trvanlivosť použitých materiálov sa budú v súvislosti s modernými technológiami ďalej zvyšovať, súkromné bazény nevynímajúc. V článku predstavujeme rýdzo českého výrobcu vysoko kvalitných bazénov a s tým súvisiacich technológií - spoločnosť Akvahelp z Oldřichovíc u Třínca, ktorá sa môže chváliť takmer tridsaťročnými skúsenosťami v odbore a to vrátane spracovania, tvarovania a zvárania nerezovej ocele. To sa týka nielen tuzemských, ale aj zahraničných realizácií.

Vysoko legovaný kov je vďaka prirodzenej pasivácii veľmi odolný aj bez povrchovej úpravy a poskytuje výrobku – v našom prípade bazénom – prakticky neobmedzenú životnosť.
Vysoko legovaný kov je vďaka prirodzenej pasivácii veľmi odolný aj bez povrchovej úpravy a poskytuje výrobku – v našom prípade bazénom – prakticky neobmedzenú životnosť.

Rezistentná nerezová oceľ

Nehrdzavejúca oceľ je materiálom ako predurčeným na výrobu bazénov, ktoré prežijú nielen svojho majiteľa. Vysoko legovaný kov vďaka prirodzenej pasivácii ocele disponuje ojedinelým „mechanizmom samoobnovy", je teda veľmi odolný aj bez povrchovej úpravy a poskytuje výrobku - v našom prípade bazénom - prakticky neobmedzenú životnosť. Cenený je tiež pre svoje antibakteriálne vlastnosti. Cena nerezových materiálov je pritom v súčasnosti v prípade novostavieb približne na rovnakej úrovni ako cena plastových či betónových konštrukcií, kde je v porovnaní s nerezovým bazénom potrebné navyše investovať do ďalšej stavebnej pripravenosti. Preto výrobca Akvahelp zvolil ako konštrukčný materiál pre svoje bazény nerezovú oceľ (konkrétne takzvaný austenitický typ - zliatinu s obsahom niklu či molybdénu): bočné steny sú najčastejšie tvorené hladkým jednostranne brúseným plechom, ktorého vrchná časť tvorí prepadovú hranu bazéna. Z rovnakého materiálu, ale s povrchom vybaveným dezénom, je aj dno či na ňom inštalované regulovateľné trysky a vstupy do bazéna, napríklad schody a priľahlé zábradlia.

Pozn.: K autopasivácii ocele dochádza za predpokladu, že vykazuje minimálne 10,5 hmotnostného percenta chrómu, uhlík neprekračuje 1,2 percenta a jej čistý povrch je vystavený vplyvu dostatočného množstva kyslíka. Vďaka tomu je spontánne vytváraná ochranná antikorózna vrstva na povrchu materiálu, ktorá zostáva zachovaná aj pri mechanickom poškodení. Odolnosť voči korózii je možné pri zlievaní ešte navýšiť pridaním ďalších legujúcich prvkov ako niklu, molybdénu, dusíku či titánu. Rovnako tak je možné za určitých podmienok pasiváciu riadene podporiť použitím pasivačných činidiel (kyseliny dusičnej alebo citrónovej) [1]

Vodná nádrž situovaná 10 metrov pod úrovňou zeme na východe Slovenska
Vodná nádrž situovaná 10 metrov pod úrovňou zeme na východe Slovenska

Rôzne relaxačné aj športové bazény

Bazénovému priemyslu v súčasnosti dominujú dva základné trendy. Jedna skupina klientov vyžaduje relaxačné bazény s prvkami, ktoré maximalizujú pôžitok používateľa a všeobecný komfort. Ide o rozmanité doplnky ako vzduchové hydromasážne lehátka, lavice alebo tvarové kombinácie oboch, tzv. pololavice, či trysky, prípadne chrliče, ktoré uspokoja aj detských návštevníkov. Do druhej kategórie zákazníkov patria osoby, ktoré preferujú aktívny odpočinok. Najčastejšie ide o amatérskych, ale aj profesionálnych športovcov, ktorí si želajú využívať bazén na kondičné plávanie. Žiaduca je preto inštalácia protiprúdu.

Akvahelp vyrába bazény o veľkosti, hĺbke a tvare, ktorý navrhujú špecialisti na základe individuálnych požiadaviek investora. Finálny objem a forma nerezovej konštrukcie môžu byť preto takmer akékoľvek. Spolumajiteľ spoločnosti Alexander Malyrz však investorom odporúča nechať si poradiť a zvážiť efektivitu a ekonomickosť ich požiadaviek: „Medzi požiadavky našich klientov patrí často neúmerná hĺbka rodinného bazéna. Ak klient požaduje z privátneho segmentu bazén, ktorý by disponoval hĺbkou cez dva metre, vždy sa pýtame na kroky, ktoré investor očakáva, a čo ho k takejto požiadavke vedie, až potom navrhujeme individuálne prvky. Často sa pritom stáva, že klient zo svojich nedomyslených nárokov ustúpi a naopak odchádza nadšený z alternatív, ktoré mu po toľkých obdobných referenciách môžeme ponúknuť ako funkčné a zároveň odskúšané, štandardizované. Páčia sa nám aj príbehové výzvy s multifunkčným využitím bazéna naprieč generáciami, ako je šmykľavka pre užívateľov v rozmedzí tri až sedemdesiat rokov so zaistením bezpečnosti pre všetky vekové kategórie. Čerpáme z dlhoročnej skúsenosti s realizáciami zákaziek po celom svete a opierame sa o pravidelné certifikácia našich výrobkov potrebných v tomto verejnom sektore. Prezieravosť a predvídavosť je základným kameňom partnerského úspechu." Okrem toho zákazníci často zabúdajú premyslieť vstup do bazéna. Akvahelp odporúča miesto častejšie žiadaných integrovaných zapustených rebríkov voliť radšej síce jednoduché, ale komfortné schodisko, ktoré uľahčí prístup do vody napríklad seniorom a umocní tak očný kontakt s vodou pri vstupe do bazéna, o ktorý by užívateľ inak - otočený k vode chrbtom - prišiel.

Bazén môže byť obohatený o rôzne doplnky ako vzduchové hydromasážne lehátka, lavice, trysky, prípadne chrliče, ktoré uspokoja aj detských návštevníkov.
Bazén môže byť obohatený o rôzne doplnky ako vzduchové hydromasážne lehátka, lavice, trysky, prípadne chrliče, ktoré uspokoja aj detských návštevníkov.

Dôležité je nepúšťať sa do realizácie bez schválenej projekčnej výkresovej dokumentácie a bez koordinácie s ďalšími nadväzujúcimi profesiami, ako je zdravotno-technická s otázkou umiestnenia odpadu, prívodu vody, zdroja tepla pre ohrev a elektrotechnickej inštalácie. Aj detaily, akým je napríklad vhodné umiestnenie ovládača bazénových technológií na stene alebo v bezprostrednej blízkosti bazéna, môžu znížiť náklady na výstavbu, ak sa o nich vie vopred. U vonkajších bazénov výrobca radí dôkladne sa oboznámiť s podložím v plánovanom mieste výstavby a výberom správnej podkladovej vrstvy miesto prispôsobiť aj staticky. Nerezové bazény možno za určitých podmienok realizovať aj v oblastiach s výskytom spodnej vody. Prekážkou nie sú ani ostré svahy či doliny, ak výstavbe predchádza odborne spracovaný projekt. Akvahelp už realizoval aj skutočne atypické projekty, akými sú napríklad bazén v 16. poschodí výškového domu v Bratislave, či nádrž situovaná 10 metrov pod úrovňou zeme na východe Slovenska. Svoje predstavy sa preto nebojte vysloviť a plňte si sny. Ako Alexandr Malyrz ďalej dopĺňa: „Kľúčom k úspechu je vaša radosť podčiarknutá najvyššou bezpečnosťou a spoľahlivosťou dodaného bazéna."

Sklenená stena prináša celkom nový, dizajnový vizuálny pôžitok.
Sklenená stena prináša celkom nový, dizajnový vizuálny pôžitok.

Inteligentné riešenie prináša úspory aj pohodlie

Dnešné bazény nie sú len obyčajnou "dierou v zemi" naplnenou vodou. Bežne zahŕňajú rozsiahle príslušenstvo, ktoré spríjemňuje pobyt vo vode i na brehu. Menujme hlavne systém riadenia RGBW spektra pri osvetlení vrátane riadenia farebnej teploty. Svetelné efekty sa v čase menia a vytvárajú špeciálne efekty. Možno ich prepojiť s domovými nadradenými inteligentými (smart) protokolmi DMX alebo DALI či priamo s takzvanými smart aplikáciami v mobilných prístrojoch (digitálne systémy, ktoré umožňujú efektné a úsporné riadenie svetelných scén s možnosťou ovládania aj vzdialene cez internet) a to tak, aby svetelná podvodná inštalácia bola dokonalá a v rámci inteligentnej domácnosti komplexne pod kontrolou.

Veľmi atraktívnou variáciou je nerezový, sčasti presklený bazén s priehľadom do domu aj von. Sklenená stena prináša úplne nový, dizajnový vizuálny pôžitok. Nemenej zaujímavým, tentoraz akustickým doplnkom sú aj reproduktory umiestnené nielen v okolí bazénovej haly, ale aj špeciálne reproduktory pod vodnou hladinou. Nielen v školských bazénoch, ale aj v domácnostiach, kde sa pohybujú deti, je klientom často vyžadovaný tiež pokrokový systém rozpoznávania topiacich sa plavcov. Dizajnovými prvkami, ktoré všeobecne spestrujú pobyt pri bazéne, sú rôzne nasvietené fontány.

Bežná údržba

Pravidelná údržba je odporúčaná. Raz mesačne je vhodné skontrolovať stav technológie a overiť funkčnosť vstrekov pokročilých systémov dávkovania. Ide o užívateľsky jednoduché zásahy vykonávané v súlade s návodom na prevádzku a údržbu bazéna. Ponúka sa však postúpiť túto pravidelnú údržbu odborníkom, a to v rámci revíznej záručnej a pozáručnej zmluvy.

Bazén v 16. poschodí výškového domu v Bratislave.
Bazén v 16. poschodí výškového domu v Bratislave.

Bazén Severka dôkazom kvality

Na záver spomeňme jednu z najstarších realizácií, ktorú firma počas svojho pôsobenia na trhu uskutočnila. Ide o bazén Severka, ktorý bol na svoje miesto uložený ihneď po svojej prezentácii na veľtrhu v roku 1994. Od tej doby slúži, až na obnovu obkladov, dlažieb a napínaného podhľadu takmer bez prestania. Na jeho vzhľade sa pritom čas nepodpísal. Priemerná doba realizácie bazéne Akvahelp je dva až tri mesiace. Leto sa však rýchlo blíži, preto radšej neváhajte a oslovte výrobcu včas, aby ste si mohli kúpanie vo vlastnom bazéne užiť čo najskôr.

Jednou z najstarších realizácii spoločnosti Akvahelp Metal je bazén Severka, ktorý bol na svoje miesto uložený ihneď po svojej realizácií na veľtrhu v roku 1994. Od tej doby slúži a na jeho vzhľade sa pritom čas nepodpísal.
Jednou z najstarších realizácii spoločnosti Akvahelp Metal je bazén Severka, ktorý bol na svoje miesto uložený ihneď po svojej realizácií na veľtrhu v roku 1994. Od tej doby slúži a na jeho vzhľade sa pritom čas nepodpísal.

Súvisiace články:

Nerezové bazény preukazujú svoje prednosti
Nerezové bazény AKVAHELP- najvyššia kvalita s nižšou cenou
Nerezové bazény, ktoré si zamilujeme

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív spoločnosti Akvahelp Metal
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama