Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Architektúra a dizajn objektu, ktorý sa inšpiroval svojou sedemstoročnou históriou

Zverejnené: 12. 7. 2020

Prestavba historického domu v Kutnej Hore, ktorá prebiehala postupne v priebehu posledných piatich rokov, vyústila vo vznik novej kaviarne, apartmánov na prenájom a obytného podkrovia. V celistvom architektonickom projekte objektu Dačický došlo k prepojeniu histórie domu vrátane robustných originálnych stavebných prvkov so súčasným dizajnom a modernými požiadavky na komfort.

„Architektúra je dialógom medzi tým, čo poznáme a budúcnosťou, ktorú si ešte len predstavujeme," hovorí Tereza Komárková, autorka návrhu. Snažila sa vo svojom návrhu zohľadniť sedem storočí, počas ktorých dom stojí. Z gotiky zostali stavbe pivničné a obvodové konštrukcie a kamenné ostenie lomeného okna. Baroko sa vynára skrz 16 metrov dlhý obdivuhodný trám zastrešujúci prízemie celej stavby. Novodobá história sa do tváre domu nezapísala príliš šťastne. Architektka však zachovala štvorcovú dlažbu z brúseného betónu a betónové schodisko. Pre nové účely odhalila jeho štruktúru.

Každé zo siedmich spomínaných storočí ovplyvnilo vznik celkom siedmich apartmánov. Kráľovský apartmán spomína na dobu, kedy v bohatej Kutnej Hore pobýval kráľ Václav IV. Dačického apartmán sa rovnako ako celý dom a kaviareň menuje po významnom kutnohorskom rodákovi, mešťanovi a spisovateľovi Mikulášovi Dačickom z Heslova. Strieborný apartmán odkazuje názvom aj vzhľadom k najslávnejšiemu kutnohorskému ťažobnému artiklu. Drevený apartmán prezrádza, aká bola ďalšia cenená komodita. K dispozícii je napríklad tiež severne orientovaná banícka izba stvorený pre návštevníkov, ktorí sa radi do sýtosti prespia. „Mnoho dobrých riešení vzniká využitím pôvodnej nevýhody," dopĺňa architektka.

Očakávané i neočakávané úpravy

Pri realizácii narazil tím na niekoľko prekážok. Napríklad pôvodný zámer vyliať podlahu podkrovia z ľahčeného betónu sa kvôli statickým a organizačným komplikáciám nepodarilo naplniť. Riešením sa nakoniec stal trámový raster položený do výšky vodorovných strešných konštrukcií, ktoré miestami dosahovali rozdielu 30 cm medzi ich vrchnou stranou a nášľapnou pôvodnou vrstvou a zaklopený krížom OSB doskami. Počas rekonštrukcie boli na prízemí tiež odhalené zachovalé dubové trámy. „Tento nečakaný objav sme nechceli schovávať. Aby sme sa ním ale mohli pýšiť, bolo potrebné pridať požiarne odolné dosky a špeciálne nátery," opisuje celý proces investor.

V celom dome sa opakuje motív trojuholníka a šesťuholníka a to na kovových policiach, osvetlení, dlažbe či obkladoch. Jednou z požiadaviek investora bolo vybalansovať kvalitu a cenu. V rámci úspor preto pristúpil realizačný tím napríklad k využitiu odrezkov z výroby keramických obkladových pásikov pre podlahu a múriky spoločného dvora. Vzťah investorov k histórii samotného domu aj Kutnej Hory je hlboký. Kaviarni tak dominuje portrét Mikuláša Dačického z Heslova. Z bohatých a pohnutých dejín zostali domu napríklad trámové stropy, kamenné konštrukcie a klenutá pivničná os. V rámci rekonštrukcie pribudla výrazná predajná polygónová stena, ktorá približuje podsvietené príbehy regionálnych vinárstiev z Kutnej Hory aj Moravy a chladená vitrína v barovej časti so sladkou ponukou. V novom interiéri sa prelína čierna farba a medené odtiene, ktorých výber nebol náhodný. Meď totiž slúžila pri ochrane vinohradov. V zadnej časti domu sa skrýva cukrárska kuchyňa s denným osvetlením a klenutým výhľadom do vnútorného dvora, ktorý majú k dispozícii hostia ubytovaní v apartmánoch.

Fakty a čísla:

• Objekt: Apartmány a Cafe Dačický
• Autor: Ing. Arch. Tereza Komárková
• Vznik projektu: 2016
• Dokončenie realizácie: 2020
• Úžitková plocha: 640 m2
• Zastavaná plocha: 250 m2

Súvisiace články:

Premena podkrovia historického domu v unikátny trojpodlažný loft
Dom uprostred sadu má namiesto strechy skleník
Hotel v ktorom sa budete cítiť ako doma

Autor: Kolektív autorov
Foto: Jiří Lízler
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama