Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Atypické projekty rodinných domov potrebujú YQ

Zverejnené: 19. 2. 2020

Predstavy o rodinných domoch sú rovnako rozmanité ako povahy ich majiteľov. Ak uvažujete o stavbe, ktorá bude vyhovovať najvyšším súčasným nárokom na materiál a zároveň vám umožní neštandardné tvarové riešenie, zoznámte sa s Ytongom.

Atypický tvar rodinného domu na nepravidelnom pôdoryse uprostred hôr bol realizovaný z materiálov Ytong.

Systém stavebných komponentov tejto značky je moderným stavebným materiálom, ktorý zodpovedá všetkým zásadným súčasným požiadavkám. Stavanie s ním je ekonomické - ako po stránke rýchlosti výstavby, tak aj po stránke energeticky úspornej prevádzky. Portfólio teraz zahŕňa všetky diely a systémové doplnky. Tepelnoizolačné tvárnice umožňujú jednovrstvové murovanie bez zatepľovania, strecha od toho istého výrobcu zabráni letnému prehrievaniu, masívne stropy a schodisko vynikajú vysokou stabilitou a pomôžu skrátiť čas výstavby. Skrátka z tohto systému postavíte hrubú stavbu a tiež vyriešite celú stenu vrátane povrchových úprav. Stavebné práce sú rýchle a jednoduché, nepotrebujete teda mnoho realizačných firiem. Po prevádzkovej stránke oceníte, že materiál je nehorľavý a predovšetkým zdravotne nezávadný. Vďaka poréznej štruktúre vytvorí zdravé vnútornú klímu a hospodári s vlhkosťou tak, že ju udržiava na optimálnej úrovni.

Bezkonkurenčnou vlastnosťou Ytongu je navyše jeho ľahká opracovateľnosť. A práve tú oceníte predovšetkým pri projektoch atypických tvarov. Materiál sa opracováva rezaním - nepotrebujete množstvo špeciálnych dielov a komponentov. Ušetríte za materiál, pretože sa spotrebuje takmer všetok. S tým súvisí aj ďalšia úspora za dopravu na stavbu a odvoz stavebného odpadu. To samozrejme predstavuje ekologický benefit - bezodpadovosť je významná pre životné prostredie. Navyše ani u týchto náročnejších projektov nie je potrebná špecializovaná firma, s mnohými atypicky riešenými domami si poradili stavebníci svojpomocne.

Nepravidelný pôdorys – tvorivý nápad, náročný na materiál

Príkladom môže byť atypicky riešený rodinný dom na pôdoryse v tvare Y, ktorý bol pôvodne projektovaný z pálených tvárnic. Z dôvodu úspory materiálu a ľahšej realizovateľnosti bol nakoniec realizovaný z Ytongu. "Pred stavbou sme sa s majiteľom dohodli na tom, že stavba bude homogénna a nebudeme kombinovať rôzne stavebné materiály. Preto sme využili všetky možnosti, ktoré Ytong ponúka. Je to optimálny materiál pre rodinné domy. Jeho prednosťou je rýchlosť, jednoduchosť a minimum odpadu, " hovorí k stavbe zástupca realizačnej firmy.

Drevo má svoje limity

Ďalším príkladom je dom postavený uprostred hôr pri Žiline, na nepravidelnom a svahovitom pozemku. Pôvodná predstava, vzhľadom na charakter horského prostredia, viedla spočiatku stavebníkov k drevostavbe, ale po výberovom konaní na dodávateľa stavby prešli k murovanej technológii z Ytongu. "Dodávatelia drevostavieb si nevedeli rady s atypickým tvarom stavby a zložitými konštrukčnými detailami, ktoré predstavovali problém aj pre firmy pracujúce s keramickými tvárnicami. Nakoniec ako najvýhodnejšie a cenovo najprijateľnejšie vyšli pórobetónové tvárnice Lambda YQ, pretože majú výborné technické vlastnosti a zároveň sa ľahko opracovávajú," vysvetľuje majiteľ objektu. "Naštudoval som materiál z hľadiska zdravotnej nezávadnosti aj jeho tepelnoizolačných vlastností a dospel som k názoru, že pórobetón vo všetkom vyhovuje - má nadštandardné tepelnoizolačné schopnosti a neobsahuje žiadne zdraviu škodlivé substancie."

Súvisiace články:

Systém lambda YQ priateľský svojpomocnej výstavbe
Ytong systémové riešenia vrátane zateplenia a akustiky
Systém Ytong má riešenie pre celú stenu
Bývanie pod Tatrami - keď sa spojí krásne miesto, vkus a šikovnosť
Pasívne domy z Ytongu - rýchlo, kvalitne, lacno a natrvalo

Kontakty:
Xella Slovensko, spol. s r. o.
Bajkalská 25
Tel.:+421 465 188 551
E-mail: ytonglinka.sk@xella.com
www.ytong.sk

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Xella
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama