Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Bezpečnosť pred zlodejmi. Zabezpečte okná, dvere aj balkóny

Zverejnené: 22. 11. 2022

Čaká vás počas jesene ešte neskorá dovolenka? Alebo sa už pomaly pripravujete na budúci rok? Prečítajte si, ako nezanedbať bezpečnosť, keď nechávate dom alebo byt bez dozoru.

Predokenné rolety sú často uznávané aj poisťovňami ako dodatočný bezpečnostný prvok. Zdroj: olegzlotov, shutterstock

Kvalitné zámky, okná aj dvere

Zlodeji môžu do nehnuteľnosti vniknúť buď nedostatočne zabezpečenými dverami, alebo okenným otvorom. Zabezpečiť musíte oboje a je treba dať si pozor aj na miesta, ktoré vás na prvý pohľad nenapadnú, napríklad pivničné okienko, balkón alebo okná nad konštrukciou skleníka, prístenku alebo pergoly.

Väčšina zlodejov prenikne dovnútra dverami. Základom bezpečných domových dverí je dôveryhodný zámok a bezpečnostné kovanie, zbytočná ale nie je ani investícia do samotných bezpečnostných dverí alebo aspoň viacbodového zámku. Jednu alebo dve sady kľúčov nechajte u príbuzných alebo blízkych priateľov pre prípad, že v byte nastane kritická situácia alebo kľúče zabudnete.

Pozor na okná

Bežné okná je možné v priebehu niekoľkých sekúnd vypáčiť skrutkovačom. Aby k tomu nedošlo, slúžia bezpečnostné kľučky a kovanie. Užitočným bezpečnostným prvkom na oknách, ku ktorým sa dá ľahko zvonku dostať, je aj fólia: pri pokuse o rozbitie okna zostanú kúsky skla prilepené na fóliu, namiesto toho, aby sa vysypali. Popri obrane pred vlámaním tak fólia chráni aj proti zraneniu od roztrieštených črepov.

Pomôžte si vonkajšími roletami

Predokenné rolety sú často uznávané aj poisťovňami ako dodatočný bezpečnostný prvok. Aj medzi vonkajšími žalúziami ale existujú bezpečnostné varianty, napríklad model Titan.

Archív ISOTRA
Archív ISOTRA

Buďte opatrní pri zdieľaní

Dôležitú úlohu pri ochrane vášho domova hrá aj to, čo dáte o svojej dovolenke vedieť svojmu okoliu alebo na sociálnych sieťach. Opatrnosť je na mieste: aj medzi vašimi známymi sa môžu nájsť tipári, ktorí si informáciu, že nebudete doma, nenechajú pre seba. Fotky z dovolenky radšej zdieľajte až po návrate. Pamätajte tiež na to, že by vaše obydlie nemalo pôsobiť opustene. Zaistite si vyberanie schránky (poproste napríklad príbuzných alebo susedov). Ideálna je možnosť časového spínača, ktorý bude zaťahovať rolety alebo žalúzie na noc a ráno ich opäť roztiahne. Dom alebo byt tak nebude pôsobiť podozrivo, ako keby mal rolety zatiahnuté aj cez deň.

Čítajte tiež:

Screen - hravosť aj tieň
Pergola - moderná je samonosná a bioklimatická
Zatienenie zimnej záhrady a pergoly

Autor: Kateřina Jelenová pre ISOTRA
Foto: Shutterstock, ISOTRA
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama