Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Hliníková pergola pre každú záhradu

Zverejnené: 29. 8. 2022

Či už ste majiteľmi novej záhrady, alebo revitalizujete starší pozemok pri dome, s veľkou pravdepodobnosťou stojíte pred rozhodnutím, či nad vonkajším posedením vybudovať prístrešok. Obzvlášť v období sparného leta, ktoré tento rok opäť panuje, cítime zvýšenú potrebu tieniacich prvkov. Najpopulárnejším a najjednoduchším riešením je pergola, avšak nie drevená konštrukcia z čias našich babičiek, na jej vybudovanie je potrebná kopa trpezlivosti a času, ale prefabrikovaná, takmer bezúdržbová stavba, ktorá bude zdobiť záhradu niekoľko desiatok rokov a ktorej montáž zaberie nanajvýš pár hodín.

Súčasným trendom sú pergoly minimalistických konštrukcií, ktoré vďaka svojim jemným tvarom a celkovej nestrojenosti zapadnú takmer do každej záhrady.

Zabudnite na rustikálne, robustné a popínavkami porastené pergoly rokov minulých a otvorte sa novým možnostiam. Súčasným trendom sú minimalistické a adaptabilné konštrukcie, ktoré vďaka svojim jemným tvarom a celkovej nestrojenosti zapadnú takmer do každej záhrady. Ide teda o prvok, ktorý oceníte najmä vtedy, ak plánujete robiť vo vonkajšom priestore zmeny bez pomoci architekta. Nehrozí s ním žiadne narušenie celistvosti vzhľadu záhrady či jej materiálovej skladby. Nielen interiér rodinného domu, ale aj záhrada by totiž mala byť navrhovaná s citom a mala by obsahovať len určité množstvo materiálov (návrhári záhrad odporúčajú voliť maximálne tri – napríklad kov, kameň a keramiku).

Konštrukcia ARTOSI je označovaná ako bioklimatická, čo označuje jej schopnosť prispôsobiť sa aktuálnym svetelným aj poveternostným podmienkam.
Konštrukcia ARTOSI je označovaná ako bioklimatická, čo označuje jej schopnosť prispôsobiť sa aktuálnym svetelným aj poveternostným podmienkam.

Materiál, ktorý je pre svoju pevnosť, odolnosť a vysokú nosnosť v záhradách veľmi obľúbený, je kov. Ako ideálne a to nielen z pohľadu výrobcu, ale aj architektov a užívateľov, sa javia napríklad povrchovo upravené hliníkové pergoly, pri ktorých sa netreba obávať korózie ani napadnutia všelijakými škodcami či plesňou. Hliník (Al) sa vplyvom svojej reaktivity vyskytuje v prírode výhradne vo forme zlúčenín (horninami tohto typu sú napríklad bauxit, kryolit, korund či drahokamy ako rubín a zafír). Ako čistý kov je veľmi tvárny, ľahko sa zvára, disponuje nízkou mernou hmotnosťou v kombinácii s nadpriemernou pevnosťou a tuhosťou. Je bezúdržbový (vyžaduje len občasné pretretie handričkou namočenou v teplej mydlovej vode), poskytuje konštrukciám, ktoré tvoria, veľmi dlhú životnosť a výhodou je aj jeho stopercentná recyklovateľnosť. Z toho vyplýva – čo zatiaľ nie je všeobecne známe –, že ide o materiál s takmer nulovým negatívnym vplyvom na životné prostredie a nemusia sa ho preto zriekať ani ekologicky zmýšľajúci ľudia.

Zásadné kvality konštrukcie ARTOSI sa odvíjajú hlavne od fyzikálnych vlastností hliníku
Zásadné kvality konštrukcie ARTOSI sa odvíjajú hlavne od fyzikálnych vlastností hliníku

Termoregulačné schopnosti a variabilita

Konkrétnym produktom, na ktorom vymenované pozitíva lepšie predstavíme, je hliníková pergola ARTOSI, ktorá zaujíma významnú pozíciu v sortimente českej spoločnosti ISOTRA. Od svojho uvedenia na trh v roku 2019 si získala veľké množstvo fanúšikov a jej výrobca sa môže pochváliť nepretržitým dopytom. Subtílna hliníková konštrukcia ARTOSI je okrem iného označovaná ako bioklimatická, čo značí jej schopnosť prispôsobiť sa aktuálnym svetelným aj poveternostným podmienkam. Umožňuje to systém lamiel, ktoré tvoria strechu pergoly a ktoré je možné naklápať pod uhlom v rozmedzí 0 až 130 stupňov. Strechu je navyše možné rozdeliť až na dve vzájomne nezávislé sekcie a časť priestoru pod strechou tak ponechať oslnenú, zatiaľ čo inú zatieniť.

Pergolu ARTOSI je možné v prípade potreby dokonca celkom uzavrieť – boky je možné vybaviť funkčnými roletami typu screen.
Pergolu ARTOSI je možné v prípade potreby dokonca celkom uzavrieť – boky je možné vybaviť funkčnými roletami typu screen.

Masívna a pritom elegantná

Zásadné kvality konštrukcie ARTOSI sa odvíjajú hlavne od fyzikálnych vlastností hliníku, z ktorého je zostavená - je dostatočne robustný, avšak zároveň si zachováva krehký vizuálny výraz. Môže byť ukotvená do obvodového múra akéhokoľvek domu alebo sa dá vybudovať ako celkom nezávislý objekt a na tento účel ju vybaviť štyrmi či viacerými stojkami. Nemusíte sa pritom obávať ani silného vetra, ktorému správne ukotvená pergola bez problému odolá. Pred poveternostnými vplyvmi pritom môže užívateľov pergoly chrániť aj bočné tienenie, či dokonca posuvné rámové alebo bezrámové zasklenie.

Bočné clony ochránia pred dažďom, vetrom, hmyzom aj vysokými teplotami

Pergolu je možné v prípade potreby dokonca úplne uzavrieť – boky je možné opatriť funkčnými roletami typu screen. Tie sú tvorené veľmi estetickou a pevnou tkaninou, ktorá je vďaka svojmu zloženiu (PVC, sklené vlákno a polyester) vysoko odolná voči dažďu, vetru aj mechanickému poškodeniu. Okrem toho, že je užitočným tieniacim prvkom v pergolách, je nezriedka aplikovaná aj na vonkajšiu stranu okien. V oboch prípadoch je pritom uplatňovaná hlavná prednosť screenov – ich čiastočná svetlopriepustnosť pri súčasnom zatienení vnútorných priestorov. Súvisí s tým aj schopnosť týchto roliet zachovať výhľad užívateľov domu či pergoly von a zároveň zamedziť pohľadom zvonku do interiéru. V neposlednom rade sú screeny (nielen tie inštalované v pergolách) efektívnym nástrojom v boji proti hmyzu a v každom prípade pomáhajú vytvárať tepelnú pohodu v objekte. Okrem iného patria k populárnym fasádnym a okenným doplnkom nízkoenergetických a pasívnych stavieb.

V pergolách je uplatňovaná hlavná prednosť screenov – ich čiastočná svetlopriepustnosť pri súčasnom zatienení vnútorných priestorov.
V pergolách je uplatňovaná hlavná prednosť screenov – ich čiastočná svetlopriepustnosť pri súčasnom zatienení vnútorných priestorov.

Každá pergola, ktorá opustí brány opavského výrobného závodu ISOTRA, je vyrobená presne podľa požiadaviek investora. Jej veľkosť, farba, počet stojok, typ bočného tienenia, alebo dokonca aj LED osvetlenie závisí iba na nárokoch budúcich užívateľov.

Súvisiace články:

Aké sú možnosti pri výbere okenného tienenia?
Screen - hravosť aj tieň
Pergola - moderná je samonosná a bioklimatická
Zatienenie zimnej záhrady a pergoly

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy ISOTRA
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama