Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Bioklimatická pergola zákazníkov zaujala. Dopyt po nej dosahuje rekordnú úroveň

Zverejnené: 18. 8. 2020

Pevná, no elegantne subtílna. Cenovo výhodná, avšak do posledného detailu premyslená a vysoko kvalitná. Tak by sa v skutočnosti mohla charakterizovať pergola ARTOSI - jedna z posledných noviniek spoločnosti Isotra, popredného českého výrobcu tieniacej techniky.

Pergolu ARTOSI je možné umiestniť samostatne na stojkách či kotviť k akejkoľvek stene, alebo kombinovať obidva spôsoby

Pergola ARTOSI vzišla z vývojového oddelenia spoločnosti Isotra ako produkt dlhodobého výskumu trhu a potrieb zákazníkov a bola uvedená do predaja. Výrobok v mnohom predbehne svojich konkurentov, dokonca aj zo sortimentu samotnej ISOTRY. Svedčí o tom aj široký rozsah referencií, ktoré pergola ARTOSI získala za necelý rok od svojho uvedenia na trh.

Strecha pergoly rozdelená na rôzne nezávislé sekcie

Ak opomenieme zvučne znejúci prívlastok bioklimatický, ktorý označuje schopnosť hliníkového prístrešku adekvátne reagovať na takmer akékoľvek poveternostné vplyvy či meniacu sa intenzitu slnečného žiarenia počas dňa a vrhneme sa rovno na to hlavné, teda čím sa pergola ARTOSI odlišuje od iných, zdanlivo porovnateľných pergolí? Prvou vlastnosťou, ktorú väčšina užívateľov pochopiteľne víta a ktorá je novinkou na trhu pergol, je možnosť rozdeliť strešné lamely do niekoľkých na sebe nezávislých sekcií. Ak je teda pergola využívaná v rovnakej chvíli milovníkmi slnka, ale aj tými, ktorí uprednostňujú pobyt v tieni, nie je problém vyhovieť obom stranám.

Veľkosť aj forma na mieru

Tiež varianty výstavby pergoly sú takmer ľubovoľné. Strechu pergoly, vyrobenú presne v takom rozmere, ktorý určí zákazník pri objednávke, možno umiestniť samostatne na stojkách či kotviť k akejkoľvek stene (alebo kombinovať oba spôsoby). Niekoľko doterajších atypických realizácií je príkladom toho, že pergola sa ľahko stane samostatnou "izbou" v záhrade. Vzniká tak priestor, v ktorom si jeho majiteľ môže užívať maximálny komfort rovnako, ako napríklad v obývacej izbe, ale pritom si do sýtosti vychutnávať pobyt na čerstvom vzduchu.

Pre skromných aj náročných zákazníkov

Lamely sú ovládané motoricky (vysoko kvalitný pohon Somfy), dažďová voda steká odtokom integrovaným v stojke pergoly. Pre náročných je v ponuke tiež možnosť osvetlenia LED pásikmi alebo možnosť doplniť pergolu o bočné tienenie v podobe tzv. screenových roliet. Ide o jeden z posledných trendov v odbore, ktorý dizajnovo, ale predovšetkým funkčne zatieni nielen záhradnú stavbu, ale aj okná. Ide o vysoko efektívny typ exteriérovej rolety vyrobenej z odolnej tkaniny. Tá tieni a odráža veľkú časť tepelnej zložky slnečného žiarenia, ale zostáva polopriepustná a umožňuje priehľad z interiéru smerom von. Nielen v pergole potom ochráni aj pred vetrom či dažďom, a dokonca zamedzí vniknutiu dotieravého hmyzu.

Veľké množstvo referencií

Pergola ARTOSI je – či už s doplnkami, či bez nich – aj napriek svojej nadštandardnej kvalite a vynikajúcej účelnosti cenovo výhodná. Všetky parametrické dáta sú dostupné na webových stránkach výrobcu, avšak na niektoré podrobnosti sme sa spýtali vedúceho divízie pergolí, Jána Žižlavského. Informácie vám prinášame v nasledujúcom rozhovore, ktorý vám pomôže vytvoriť si ten najlepší úsudok a učiniť finálne rozhodnutie o prípadnej investícií.

Je daná nejaká minimálna veľkosť priestoru, v ktorom môže byť pergola ARTOSI postavená?

Minimálna veľkosť pergoly ARTOSI je 1000 mm x 1440 mm. Je to naozaj minimálny rozmer, ktorý je možné technologicky postaviť, aby pergola spĺňala kritériá dané normou. Takto malý rozmer si dokážem predstaviť napr. nad vstupom do domu.

V akom stave je pergola presne dodávaná? Ide napríklad o ľahko zmontovateľný prefabrikát? Je možné ho inštalovať / postaviť aj svojpomocne? A ak áno, aká výbava je k tomu potrebná?

Všetky komponenty, vrátane elektroniky a jej naprogramovanie sú už súčasťou pergoly. Inštaláciu pergoly vykonávajú ARTOSI Partneri, ktorí sú špeciálne vyškolení na vymeranie a montáž pergoly. Pergolu je možné inštalovať tiež svojpomocne, pre túto možnosť je pripravený detailný montážny návod, avšak u koncového zákazníka sú potrebné skúsenosti s kotvením, chemickou kotvou pod. Z náradia je potrebná príklepová vŕtačka, gola sada, aku vŕtačka, vysávač, rebrík, vodováha, meter.

Aká je dodacia lehota od chvíle objednania pergoly?

Dodacia lehota vrátane výroby je 4-5 týždňov, závisí vždy od vyhotovenia a špecifikácie konkrétnej objednávky.

V prípade, že pergolu stavajú technici alebo partneri spoločnosti ISOTRA, ako dlho trvá jej montáž?

Doba montáže sa odvíja od typu pergoly. V prípade, že ide o pergolu voľne stojacu v priestore, montáž trvá štyri až päť hodín. V prípade, že je pergola kotvená do steny domu, potom je doba montáže zhruba osem hodín.

Ako sú riešené základy pergoly? Ako je pergola kotvená do steny? A akým spôsobom prebieha kotvenie v prípade, že ide o úplne bezstojkový variant?

Pre všetky varianty so stojkou odporúčame betónové pätky rozmerov tridsať krát tridsať centimetrov a do nezamŕzajúcej hĺbky osemdesiat centimetrov. S kotvením do domu nám pomôžu špeciálne kotvy plus chemická kotva, ktoré prerušia tepelný most a dokážu držať pergolu aj v dvadsať centimetrov hrubej fasádnej izolácii.

Z akého materiálu je pergola vyrobená?

Pergola je vyrobená prevažne z hrubostenných hliníkových profilov, doplnených o pozinkované vnútorné spoje a pätky, doplnené o nerezové skrutky. Celá pergola je lakovaná práškovou farbou podľa výberu zákazníka a vzorkovníka RAL.

Stretli ste sa doteraz s nejakými prekážkami, ktoré bránili výstavbu či následnú prevádzku pergoly?

Pergolu ARTOSI sme uviedli na trh v roku 2019 a doteraz tento prípad nenastal.

Je možné pergolu umiestniť v blízkosti vzrastlých stromov?

Áno, možné to je, záleží na dispozícii priestoru a koncepcii záhrady. Avšak v tomto prípade bude potrebné počítať s potrebou častejšieho čistenia odkvapov a zvodov.

Ako je obvykle riešená podlaha a ako je možné prípadne riešiť zástenu pergoly? Možno využiť napríklad rolety, sklenené zásteny a podobne?

Podlahy sú rôznorodé a ťažko sa odhaduje, ktoré sú najčastejšie. Toto je otázka voľby zákazníka a jeho preferencii. Pre zástenu pergoly odporúčam screenové rolety, ktoré sú ideálnym tieniacim prvkom. Technické tkaniny určené pre tieto systémy zaisťujú maximálnu ochranu proti slnečnému žiareniu a prieniku tepla a zároveň zabezpečujú optimálnu úroveň prirodzeného svetla. Vďaka svojmu materiálovému zloženiu - sklené vlákno, PVC, polyester - sú odolné voči poveternostným vplyvom a preto sú vhodné najmä pre exteriérové použitie.

Hlavnou prednosťou screenových roliet je ich čiastočná svetelná priepustnosť a variabilita. Tento typ roliet prináša tieň bez straty výhľadu do exteriéru, zároveň však sťažuje pohľad zvonku do interiérov a zachováva tak súkromie.

Aká je konštrukčná odolnosť voči poveternostným vplyvom? Nie sú v prípade krupobitia či silného vetra ohrozené napríklad lamely? A je zastrešenie plne odolné voči dažďu, to znamená, je pod strechou vždy zachované suché prostredie?

Konštrukčná odolnosť je podľa noriem STN EN 13659 + A1: 2009 tá najvyššia možná a odoláva vetru triedy šesť. Lamely pergoly sú z hliníku hrúbky štyri milimetre a ich špeciálny tvar a sklon zaisťuje plynulý odvod vody v prípade dažďa. Nosnosť lamiel závisí na celkovej ploche pergoly, teda na jej šírke a výsuvu, napríklad pri rozmere šesť krát štyri je možné strešné lamely zaťažiť až do sto šestnástich kilogramov na meter štvorcový.

Ako presne je riešený odvod dažďovej vody? Putuje pätkou do drenáže či odvodňovacej rúrky ...?

Ako už bolo spomenuté, špeciálny tvar lamely zaisťuje plynulý odvod vody do odkvapničky. Zákazník si môže zvoliť, či chce mať jeden alebo viac zvodov vody umiestnených v stojkách pergoly. Vybrané stojky sú potom vybavené plastovou hadicou nadväzujúcou na odvodový kanálik. Jednou z možností je nechať vodu voľne vytiecť stojkou do záhrady alebo riadeným odtokom do pripravenej odpadovej rúrky s priemerom štyridsať milimetrov.

Akými protipožiarnymi vlastnosťami pergola ARTOSI disponuje?

Nemá tu čo horieť, pokiaľ sa bavíme o konštrukcii pergoly a lamiel. V prípade, že je pergola doplnená screenovými roletami, tak aj tie spĺňajú normy zodpovedajúce zníženej horľavosti podľa príslušnej normy.

Ako má majiteľ konštrukciu udržiavať, aby maximálne predĺžil životnosť stavby?

Pergola ARTOSI je takmer bezúdržbová. Jedná sa tu len o čistenie odkvapov a odtokových žľabov. V prípade väčšej prašnosti či výskytu peľov stačí utrieť stojky a lamely vlhkou tkaninou.

Je možné pergolu nechať obrásť popínavými rastlinami?

Vzhľadom na to, že sú tu pohyblivé konštrukčné prvky, tak nie.

Čoho si užívatelia na pergole cenia najviac?

Samonosná bioklimatická pergola ARTOSI ponúka inovatívny a čistý dizajn. Je vyvinutá s dôrazom na presnosť, kvalitu spracovania a možnosti individuálnych úprav. Pergolu môžete namontovať k stene domu alebo nechať samostatne stojacu. Stojku pergoly je možné posunúť až o meter mimo roh pergoly.

Prednosťou pergoly ARTOSI je tiež (ako sme už spomínali vyššie) možnosť rozdelenia strechy na viac nezávislých sekcií, ktoré je možné ovládať samostatne. Môžete tak komfortne regulovať prúdenie svetla, tepla i vzduchu v ľubovoľnej časti pergoly podľa pozície slnečných lúčov počas celého dňa. Pre väčší komfort sa dajú boky pergoly ľahko doplniť o screenové látkové rolety a LED osvetlenie.

Je k výstavbe tejto pergoly potrebný nejaký druh súhlasu úradov či susedov? Prípadne aké sú všeobecné podmienky pre jej bezproblémovú výstavbu? Napríklad v akej vzdialenosti od susedných pozemkov môže stať či existujú nejaké iné obmedzenia?

Pokiaľ bude pergola na hranici pozemku alebo maximálne do dvoch metrov od hranice pozemkov, potom budete musieť zájsť na stavebný úrad a vybaviť územný súhlas pre stavbu pergoly. Bez stavebného povolenia na pergolu sa zaobídete v prípade, že pôjde o stavbu s jedným nadzemným podlažím o maximálnej rozlohe zastavanej plochy dvadsaťpäť metrov štvorcových a výškou päť metrov.

Je možné pergolu umiestniť aj do svahu?

Pri dobrej príprave to možné je. Ponúkame konštrukčné prevedenie, kedy možno pre každú stojku pergoly voliť inú výšku a korigovať tak svahové členenie terénu.

Osvetlenie pergoly je ponúkané iba vo forme LED pásikov alebo existuje aj iná možnosť?

V súčasnej dobe ponúkame osvetlenie iba LED pásikmi, ktoré sú umiestnené po bokoch pergoly v uhle štyridsaťpäť stupňov a svietia tak do stredu pergoly o výkone desať wattov na jeden meter. Svetlo sa dá plynule regulovať.

Aké výhody by ste vyzdvihli v porovnaní s klasickými "stavebnicovými" drevenými pergolami?

Výhody pergoly boli už popísané, avšak v porovnaní s drevenými pergolami ide v každom prípade o bezúdržbovosť, lamelovú strechu, ktorá sa dá rozdeliť až na tri nezávisle ovládané sekcie a rieši tak termoreguláciu, plus možnosť doplnenia pergoly o screenové rolety, vrátane možnosti umiestnenia stojky až meter mimo roh pergoly.

Napíšte si o nezáväznú ponuku na mieru vašej záhrade či terase na www.artosi.sk

Súvisiace články:

Aké sú možnosti pri výbere okenného tienenia?
Screen - hravosť aj tieň
Pergola - moderná je samonosná a bioklimatická
Zatienenie zimnej záhrady a pergoly

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy ISOTRA
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama