Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Fakty o vonkajšom tienení neštandardných formátov

Zverejnené: 26. 4. 2022

Jedným zo zásadných trendov súčasnej architektúry obytných a komerčných stavieb sú bezpochyby veľké presklené plochy, ktoré perfektne presvetľujú interiér a pôsobia veľmi moderne. S veľkými formátmi okien úzko súvisia aj možnosti tienenia, ktoré obsiahnu a zatienia takú plochu. Zistite o tom viac v našom článku.

Čím väčšie, tým lepšie

Už pri návrhu okien a ich rozmerov treba myslieť na to, či týmto rozmerom bude stačiť vonkajšie tienenie, ktoré sa vo výsledku obstaráva až takmer na záver, keď je hotová čistá omietka a fasáda je kompletne začistená. Architekti s riešením tienenia už štandardne pracujú od prvých návrhov. Ak však nemáte architekta, mali by ste sa dohodnúť s projektantom, či ustráži rozmery, alebo si to budete radšej riešiť sami.

Možnosti tienenia na mieru

Zákazková výroba má mnoho predností. Spoločnosť BUILDING Shutter System takto vo Velkej Bíteši vyrába pod značkou Minirol predokenné a screenové rolety. Môžete si tak vybrať nielen rozmery, ale aj typ konštrukcie, dizajn, farebnosť, spôsob ovládania a prípadné ďalšie vylepšenia, ako je napríklad perforácia roletových lamiel.

Keď zavítate do ponuky produktov tejto značky, nájdete tam konkrétne údaje o tom, aký formát tienenia si môžete zadovážiť.

Rozmery majú vplyv na ďalšie parametre tienenia

Nákup tienenia sa nekončí voľbou rozmerov, pretože tie priamo ovplyvňujú ďalšie prvky alebo funkcie zatienenia. Aké súvislosti by vám nemali uniknúť?

Veľkosť boxu

Tá je totiž logicky úmerná veľkosti samotnej rolety. Výška stavebného otvoru a tým pádom aj tienenie ovplyvňuje veľkosť nábalu tienenia. Z toho vyplynú rozmery krycieho boxu a otvoru, do ktorého sa umiestnia.

Typ roletovej lamely

V prípade vonkajších roliet treba počítať s tým, že každý typ lamely má odlišnú konštrukciu a materiálové zloženie a práve to udáva aj maximálne rozmery. Každá lamela tak má ešte vlastné technologické obmedzenia.

Hmotnosť tienenia a spôsob ovládania

Rozmery tienenia priamo ovplyvňujú aj jeho hmotnosť, od ktorej sa odvíja odporúčaný spôsob ovládania. Nebojte sa, nejde o žiadne veľké obmedzenia. V prípade maximálnych rozmerov vonkajšej rolety však napríklad nebudete môcť využiť manuálne ovládanie šnúrou (do 5 kg), ale len popruhom (do 9 kg) alebo, samozrejme, motorové ovládanie, ktoré si poradí aj s veľkými formátmi.

Máte alebo plánujete veľké okná a chcete ich zodpovedajúcim spôsobom zatieniť? Ohľadom ďalších otázok a cenovej ponuky kontaktujte výrobcu priamo na oficiálnom webe značky Minirol.

Súvisiace články:

Screenové rolety v pergolách
Vonkajšie tienenie okien a jeho vplyv na vnútorné prostredie

Autor: Kolektív autorov
Foto: archív firmy Building Shutter Systems s.r.o.
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama