Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Zverejnené: 17. 6. 2021

V dnešnej uponáhľanej dobe sa u fasád domov kladie dôraz na cenu a rýchlosť zhotovenia a často sa zabúda na jej estetický výraz. Ide však o vizitku obyvateľov domu, práve na fasáde totiž najčastejšie spočíva oko náhodného okoloidúceho a podľa nej je zvyčajne hodnotená architektúra stavby. Z pohľadu životnosti fasády je potom potrebné klásť dôraz aj na kvalitné prevedenie jej podkladu, pričom súčasťou rozhodovania projektanta/stavebníka je väčšinou tiež voľba medzi difúzne otvorenou a uzavretou fasádou.

Zdroj: Breadmaker, shutterstock

Často sú fasády opatrené rôznymi farbami a kombináciami. Fasáda je pritom ako konečná úprava povrchu vonkajších stien tou finálnou časťou architektonického diela, a mali by sme tak k nej aj pristupovať a prenechať návrh odborníkom s estetickým cítením. Aký teda zvoliť typ, aby sme boli spokojní po praktickej i vizuálnej stránke? Voliť fasádu klasickú (teda nezateplenú) alebo zateplenú? Bohužiaľ v tom mnohokrát nemajú jasno ani odborníci. Spory medzi zástancami zateplenia a ich odporcami mätú obyčajného človeka, ktorý sa chystá stavať, ten je z toho zmätený a mnohokrát ho to stojí navyše nemalé prostriedky.

Postup

Dôležité je si uvedomiť, akú funkciu od fasády očakávame. Časy, keď mala fasáda spĺňať funkciu ochrannú a estetickú sú za nami a na fasádu sú kladené veľké nároky. To však neznamená, že vyššie uvedené funkcie nespĺňajú. Fasádu a jej skladbu je však potrebné navrhovať s ohľadom na konštrukcie, ktoré má chrániť a na ich vlastnosti. Všeobecne by malo platiť, že konštrukcia obvodového plášťa budovy by sa mala smerom od interiéru k exteriéru difúzne otvárať a to najmä pri budovách s trvalým pobytom osôb. Na základe tejto jednej, nie jedinej skutočnosti by sme mali pristupovať k správnej voľbe fasádnej skladby materiálov. Ďalším veľmi dôležitým pravidlom, známym už stovky rokov, je klásť smerom k exteriéru materiály s menšou pevnosťou ako vykazujú podkladové vrstvy. Dôležitým faktorom je tiež farebný odtieň fasády, ten môže pri zlom návrhu skladieb prispieť k degradácii fasády.

Zatepliť či nezatepliť...

Vráťme sa však k problému či zatepľovať alebo nezatepľovať fasádu. Drvivá väčšina ľudí sa riadi emóciami a názormi iných ľudí. Viem, ťažko si to priznávame, ale tak to je. Pokúsim sa preto na to pozrieť bez emócií a z hľadiska "sedliackeho rozumu". Prečo staviam dom a ako dlho má vydržať? Budú ho mať aj moje deti? Prenechám im trvalú hodnotu? To sú otázky, na ktoré si musí nájsť odpoveď každý sám. Z mojej praxe môžem povedať, že dom stavajú ľudia v produktívnom veku a mnohokrát sa zadlžujú na celý svoj život, aby si splnili sen. To posledné čo chcú je, aby sa im tento sen začal rozpadať skôr, než ho vôbec stihnú splatiť. Alebo, v lepšom prípade, že by vyžadoval nákladnejšiu údržbu po splatení hypotéky. Je potrebné už v návrhu voliť materiály a skladby konštrukcií, ktoré tomu budú vyhovovať a tých sa držať. Základom pre túto voľbu je však konštrukcia obvodového plášťa. Môžeme zvoliť masívne jednovrstvové murivo s klasickou fasádou, alebo murivo tenšie a použiť zateplenú fasádu. Čo bude mať asi dlhšiu životnosť? A teraz si predstavte, že tieto dve konštrukcie budú mať identické tepelnoizolačné parametre! Akú si potom vyberiete?

A teraz sa dostávame k jadru problému. Jedni budú tvrdiť zatepliť a druhí nezatepľovať. Prvá skupina, ktorá má izoláciu v krvi, bude argumentovať cenou, riešením mnohých detailov, šlendriánskym prevedením konštrukcii a podobne. Majú pravdu. Zateplená fasáda naozaj schová veľa nedostatkov a rieši mnohé detaily, ktoré nevie stavba vyriešiť. Má však tiež svoje úskalia, napr. má 5 × prísnejšiu požiadavku na množstvo skondenzovanej vody v konštrukcii proti klasickej jednovrstvovej konštrukcii. Podrobnosti a samotná realizácia sú oveľa náročnejšie. V prípade použitia systémov s horšou difúznou schopnosťou (napr. EPS) zostáva vlhkosť v konštrukcii a pri jej nasýtení potom aj v interiéri. To sú dôvody, prečo by mal takýto typ konštrukcii navrhovať a vykonávať skutočný odborník (znalý aj stavebnej fyziky).

Foto: smit, shutterstock
Foto: smit, shutterstock

Zateplenie má svoje opodstatnenie hlavne u starých budov

Cena zateplenej fasády je naozaj výhodná, ale dôležité je si povedať pre koho. Pre budúceho užívateľa domu, ktorý bude musieť minimálne 2 × za životnosť objektu tento systém obnovovať, to zrejme príliš výhodné nebude. Zaujímavý a veľmi častý faktor ovplyvňujúci rozhodovanie je, že zateplenie schová veľa neduhov. Áno, naučili sme sa, že za peniaze ktoré investujeme, dostaneme nie príliš kvalitnú stavbu, ktorú je vhodné zatepliť a tým sa to v podstate vyrieši a ideálne to zohľadníme hneď v návrhu. Čo je ešte horšie, než zle vykonaná konštrukcia pod zateplením? Je zlé vykonanie samotného zateplenia. Svoje opodstatnenie má predovšetkým v staršej zástavbe, ktorá nespĺňa základné požiadavky na tepelnú ochranu budov, ale pre použitie v klasických novostavbách by toto nemalo byť prioritou.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock
Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock

Zvládne to aj laik

Druhá skupina volí radšej jednovrstvové murivo pre jeho vlastnosti a predovšetkým technickú jednoduchosť a ideálne difúzne parametre. Moderné stavebné systémy sú koncipované ako "stavebnica" a ich zhotovenie po krátkom zaškolení zvládne aj laik. Sú tu riešené systémovo aj detaily, ktoré napomáhajú k celkovej jednoduchosti stavby.

Dodržujte pravidlá a nespravíte chybu

Aj prevedenie fasády je veľmi jednoduché a pri znalosti základných pravidiel pre navrhovanie a implementáciu nemožno urobiť chybu. Aby dnešné moderné murivo vyhovelo, je potrebné dodržať tepelnoizolačné vlastnosti, ktoré majú špecifiká a požiadavky na finálnu fasádu. Pri ich nedodržaní alebo len neznalosti sa môže stať, že sa objavia trhliny na fasáde. Nie je to chyba ani muriva ani omietky, ale chybného návrhu. Ak sa dodrží storočné pravidlo na pevnosť podkladových vrstiev do dnešnej doby, prevedené zjednodušene na modul pružnosti, ktorý musí byť pri omietkach vždy nižší ako modul pružnosti muriva a zohľadníte farebný odtieň a prípadne vykonáte príslušné opatrenia, pre tmavšie odtiene, dosiahnete odolnú a trvanlivú fasádu.

Autor: Jan Huber, DiS.
Foto: Shutterstock, archív firmy
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama