Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Izolácia ľahkých sadrokartónových priečok

Zverejnené: 16. 9. 2021

V poslednom čase sa čoraz viac ľudí zaujíma o to, či je zateplenie ich domov alebo bytov kvalitné. Dôvody sú zrejmé. Vďaka dôkladnej izolácii môže majiteľ domu dosiahnuť vysoké finančné úspory; navyše znížená spotreba energie prispieva k ochrane životného prostredia. Okrem klasického zateplenia fasády alebo strechy však treba dbať aj na to, aby bola izolácia vo vnútri budovy kvalitná. Architektka Tereza Vojancová zo spoločnosti URSA, profesionálneho výrobcu a distribútora tepelných izolácií, nám poradí, ako zatepliť sadrokartónové priečky.

Sadrokartónová vs. murovaná priečka? Ktorá je lepšia?

Ak sa rozhodujete, či v dome alebo byte oddelíte miestnosti klasickými murovanými priečkami, alebo sa spoľahnete na ľahké sadrokartónové priečky, dovoľte nám spomenúť nesporné výhody druhej možnosti. Prečo si teda vybrať sadrokartónovú priečku namiesto murovanej?

„Ľahké sadrokartónové priečky majú dve veľké výhody. Prvou výhodou je určite úspora priestoru v miestnostiach. Pri sadrokartónových priečkach nie je potrebné použiť takú hrúbku materiálu ako pri murovaných stenách. To môže viesť k úspore miesta až o niekoľko metrov kubických,“ vysvetľuje Tereza Vojancová a dodáva: „Druhou nespornou výhodou je zníženie stavebných nákladov. Okrem toho nemusíte do sadrokartónovej priečky vyrezávať drážky pre kabeláž. Všetko sa dá viesť v dutine priečky.“

Minerálna izolácia je vynikajúcim doplnkom sadrokartónových priečok, ktorý zlepšuje ich celkové vlastnosti. „Použitie minerálnej izolácie URSA v ľahkých sadrokartónových priečkach má za následok aj lepšie akustické vlastnosti, konkrétne v oblasti prenosu zvuku medzi miestnosťami,“ vysvetľuje architektka Vojancová.

URSA Glasswool
URSA Glasswool

Ďalšie výhody sadrokartónových priečok doplnených o minerálnu izoláciu URSA:

  • Zabránenie prenikaniu a úniku tepla
  • Zníženie požiarneho rizika stavieb, pretože izolácia URSA je klasifikovaná triedou reakcie na oheň A1 ako nehorľavá
  • Suchý proces montáže bez väčšieho znečistenia
  • Rýchla výstavba bez zbytočných technologických prestávok
  • Nízka hmotnosť v porovnaní s masívnymi murovanými stenami

Aké sú spôsoby izolácie sadrokartónových priečok?

Spôsob izolácie akustickej predsteny sa používa najmä v panelových bytoch či stavbách, kde už nie je možné zasahovať do priečky. „Akustická predstena technicky priľne zvnútra k už postavenej stene a začne fungovať ako dodatočná izolácia. Okrem toho pomôže vášmu domovu znížiť hluk o preukázateľných 6 decibelov, pričom hrúbka nanesenej vrstvy je len 4,25 cm. Na predstenu využívame pružný, tuhý a veľmi príjemný materiál URSA GLASSWOOL, napríklad URSA VENTO 34,“ hovorí architektka Tereza Vojancová.

URSA Silentio
URSA Silentio

Ak máme tú výhodu, že práve staviame konštrukciu alebo priečku, môžeme sa rozhodnúť pre kvalitnú izoláciu zabudovanú priamo do priečky. „Do ľahkých sadrokartónových priečok odporúčame použiť materiály URSA FONO 38, URSA SILENTIO 33 alebo URSA SILENTIO 38. V porovnaní s priečkami bez izolácie sa prenos hluku znižuje až o 15 decibelov,“ vysvetľuje Tereza Vojancová. Takto izolované sadrokartónové priečky dosahujú lepšie výsledky než murované steny: zaberajú menej miesta, ich výstavba je rýchlejšia a zároveň lepšie izolujú teplo i zvuk.

Dajte šancu sadrokartónovým priečkam s minerálnou izoláciou URSA!

Sadrokartónové priečky doplnené minerálnou izoláciou URSA prinášajú mnoho výhod nielen svojim používateľom, ale prispievajú aj k ochrane životného prostredia. Minerálne izolácie URSA sú vyrobené z viac ako 90 % z obnoviteľných zdrojov a ich podstatu tvoria zo 70 % sklenené črepy, ktoré pochádzajú z recyklovaného skla, a viac ako z 20 % piesok. „Keďže sadrokartónové priečky a minerálne izolácie URSA sa navzájom výborne dopĺňajú, spoločne dosahujú tie najlepšie akustické i tepelnoizolačné vlastnosti. Víťazia tak na plnej čiare nad ťažkopádnymi murovanými stenami,“ uzatvára architektka Vojancová.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy URSA
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama