Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 16.4.

Lambda = 0,006 W/(mK) a menej? Áno, ale nepriamo, hovorí norma

Zverejnené: 24. 2. 2021

Odborná stavebná verejnosť už desaťročia odmieta myšlienku, že je možné reálne znížiť súčiniteľ tepelnej vodivosti vo vzduchovej medzere s pomocou tenkých fólií na úroveň uvedenú v nadpise a nižšie. Ukážeme si, že túto možnosť priamo odkrýva platná stavebná tepelná norma, keď stanoví prestupové odpory na rozhraní vzduch-stena pri výpočte súčiniteľa prechodu tepla U.

Foto: Ahmed92pk, Shutterstock

Ak staviame napríklad pasívny dom, ktorého obvodová stena má tepelný odpor R = 9 m2K/W, musíte pracovať so súčiniteľom prechodu tepla U. A ten je, ako je známe, prevrátenou hodnotou tepelného odporu steny, povýšeného o takzvané súčinitele prechodu tepla rI = 0,13 m2K/W na vnútornej „teplej“ strane obvodovej steny a rE = 0,04 m2K/W na jej vonkajšej strane. Platí U = 1/(0,13+R+0,04).

Ak zájdeme trochu do histórie zistíme, že ešte pred 20 rokmi pracovali stavitelia len s tepelným odporom R obvodovej steny a vystačili si. Dnešný súčiniteľ U by sa vtedy rovnal prevrátenej hodnote tepelného odporu, teda U = 1/R a bol by – vďaka ochudobneniu o odpory rE a rI - o zanedbateľných pár percent menší než dnes.

Viacvrstvová vzduchová štruktúra

Tieto normové prechodové odpory zásadne menia pohľad na tepelnú izoláciu vzduchovej medzery. Predstavme si medzeru v hrúbke bežnej „pasívnej“ izolácie 0,4 metrov. Jej tepelný odpor bude mizivý vďaka výdatnej sálavej zložke prechodu tepla, ktorá tu tvorí až 99 percent. Zvyšok pripadá na vedenie a prúdenie tepla. Odpor ale nebude nikdy nulový, pretože obe hranice medzery realizujú podľa normy „vnútorný“ prechodový tepelný odpor 0,13 m2K/W, celkom potom 0,26 m2K/W.

Keď do tejto medzery rovnomerne umiestnime 9 tenkých fólií, vznikne 10 medzier, každá v hrúbke 4 centimetre. To predstavuje 20 povrchov s prechodovým odporom; výsledok je tepelný odpor 2,6 m2K/W. Efektívny súčiniteľ tepelnej vodivosti tohto súvrstvia, vyjadrený ako podiel hrúbky a tepelného odporu, je λ = 0,1538 W/(m2K).

Lambda = 0,006 W/(mK) ako priamy dôsledok normy

Čitateľ vidí, že potrebnú lambdu ľahko získame rozdelením vzduchovej medzery do „potrebnej“ série tenkých medzier, ohraničených fóliami. Každá medzera má dva „prechody“ a "normový" tepelný odpor 0,26 m2K/W, to znamená 0,13 m2K/W na každej z oboch hraníc.

Príklad: keď do vzduchovej medzery v hrúbke 300 mm vložíme 199 fólií, tepelný tok v medzere absolvuje 400 prechodov, čo predstavuje tepelný odpor R = 400•0,13 = 52 m2K/W a efektívny súčiniteľ tepelnej vodivosti λ = 0,0058 W/(mK). Efektívny preto, že je reč o nerovnorodej štruktúre, zatiaľ, čo „pravá“ λ je lokálna (bodová) vlastnosť materiálu.

Ilustračné foto reflexných izolačných materiálov. Foto: kamolwan Aimpongpaitoon, Shutterstock
Ilustračné foto reflexných izolačných materiálov. Foto: kamolwan Aimpongpaitoon, Shutterstock

Normový konflikt?

Stavebná tepelná norma predstiera, že pracuje v súlade s vedeckou metódou poznania. Nie je to tak. Hodnotu λ = 0,0058 W/(mK) nie je možné niekde súčasne predpovedať, zatiaľ, čo inde odmietať. Ďalším problémom je nespôsobilosť normy rozlišovať teplozmenné deje, hlavne výdatnú sálavú zložku od vedenia a prúdenia tepla. To ukazuje Tab. 1.

Tab.1: Zastúpenie sálavej zložky zdieľania tepla vo vzduchovej medzere rôznych hrúbok pri okrajových teplotách 0 °C a 20 °C
Tab.1: Zastúpenie sálavej zložky zdieľania tepla vo vzduchovej medzere rôznych hrúbok pri okrajových teplotách 0 °C a 20 °C

V Tab. 1 boli použité vlastnosti vzduchovej medzery podľa normy STN EN ISO 6946, ku ktorým bola redakčne dopočítaná veľkosť zložky prechodu tepla v rámci celého mixu sálania – prúdenie – vedenie. U vzduchových medzier reálnych hrúbok je podiel sálania nad 90 %! To ale norma zamlčuje; čitateľ si musí veľkosť sálavej zložky, ktorá má presnú definíciu, sám spočítať a odpočítať od normového údaju.

Vecné poznámky

1) Sálanie, to znamená jeho energetická hustota a teplovýmenná intenzita, je len funkciou teploty. Pozemské či iné telesá sú „len" stabilizátorom teploty vo vnútri nich; telesá ako také nič nesálajú, sála len priestor, ktorý telesá zaujímajú a ktorého teplotu ovplyvňujú.

2) Vďaka skleníkovej atmosfére dochádza k významnému zdieľaniu tepla medzi priestorovým tepelným žiarením a vzduchom, ktorý je tu v úlohe „riedkeho telesa". S dobrou presnosťou možno povedať, že teplota vzduchu sa rovná teplote priestorového sálania.

3) Priestorové tepelné žiarenie v blízkosti zemského povrchu, tzn. jeho teplota, je ovplyvnená teplotou vzduchu, teplotou oblačnosti, teplotou jasnej oblohy, teplotou zemských povrchov a za jasného dňa aj slnečným žiarením.

4) Pri jasnom počasí dochádza k priamemu ohrevu povrchov domu slnečným žiarením v intenzite až 1100 W/m3. To je mnohonásobne väčší impakt, než „dáva“ sálavé zdieľanie tepla medzi vzduchom a budovou. Bez tieniacej techniky a premysleného farebného riešenia stien a strechy domu dochádza k prehrievaniu interiéru.

Záver

Prosíme čitateľov, aby tento text brali odľahčene. Technická norma vždy reprezentuje nanajvýš len stav poznania k dátumu, kedy bola spísaná. Poznávanie vecí, ktorých sa norma týka, tým rozhodne nekončí. Dnešné počítanie potreby tepla na základe vnútornej a vonkajšej teploty vzduchu rozmazáva a niekedy až míňa skutočnú podstatu vecí. Energetiku stavieb opisuje nesprávne, pretože nevidí slnkom rozpálené vonkajšie povrchy domov až k 80 ° C, ktoré vyvolávajú letné prehrievanie interiéru. V zime sú problémy s normou menej nápadné. Mohli by sa ale prihlásiť v podmienkach zím zo 70. rokov minulého storočia s vonkajšou teplotou vzduchu pod -20 ° C aj v nížinách. Navyše dnešná relatívne čistá atmosféra by súčasnú slepotu normy ešte podčiarkla.

Iným „výsledkom" súčiniteľa U bolo ešte nedávne pevné odmietanie tieniacej techniky. To snáď už pominulo, ale slovenské staviteľstvo sa z neho dodnes úplne neprebralo.

Súvisiace články:

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil  3.miesto

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil 3.miesto

Zverejnené 10.4. Po víťazstve v roku 2020, získal v tomto roku najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, a.s., 3.miesto v súťaži Zelený Merkúr 2024 (1.miesto Strabag, s.r.o závod Zvolen, 2.miesto Agro CS Slovakia). Súťaž sa zameriava na… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama