Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Levitujúci dom z tehlového systému HELUZ FAMILY sa ani v letných horúčavách neprehrieva

Zverejnené: 18. 9. 2020

Moderný, štýlovo čistý, murovaný a poriadne presklený dom s plochou strechou, takú mal predstavu mladý manželský pár s dvoma deťmi o svojom novom bývaní. Zadanie, ako by mal dom vyzerať, od nich projektant Ing. Lukáš Návara nielen počúval, ale zásobovali ho aj fotografiami z prechádzok či z internetu. Výsledkom je „jednoduchý“ dvojpodlažný tehlový dom zo systému HELUZ FAMILY, ktorý sa rozkročil cez dva pozemky a aj vďaka maximálne presklenému prízemiu a svahovitému pozemku opticky takmer levituje nad krajinou. Aj sklenené zábradlie na hornom poschodí s minimom rušivých predelov pomáha naplniť názov tunajších končín, ktorým sa hovorí na Krásnej vyhliadke podľa rovnomennej ulice.

„Máme nádherný výhľad na mesto, ktorý obdivuje každý, kto k nám príde. Máme tým smerom natočený dom a výhľady by sa už nemali meniť, sme na kraji zástavby a ďalej by sa už nemalo pokračovať,“ chváli si lokalitu investor. Pôvodne stavať nechcel, mal v úmysle kúpiť už hotový dom, nakoniec bol rád, že si mohli dopriať dom podľa svojich predstáv.

Ľahko svahovitý pozemok s rozlohou takmer dva a pol tisíca metrov štvorcových vznikol spojením dvoch susedných parciel. „Pozemky sa predávali dva, cez ten väčší ide elektrické vedenie a dom by som musel natlačiť na kraj, tak sme radšej kúpili aj menší susedný pozemok a spojili ich. Teraz máme dostatok miesta na terasu aj bazén,“ pokračuje investor. Dvojpodlažný rodinný dom má tvar zalomeného obdĺžnika s predsadeným horným poschodím a plochými strechami, jednoduchý vzhľad objektu dotvára biela fasáda s čiastočným obložením lomovým kameňom. Dispozične je dom koncipovaný ako 5 + kk so spoločenskou časťou na prízemí, ktorú tvorí priestranná obývačka s kuchyňou, a so súkromným zázemím na poschodí (spálňa, pracovňa, dve detské izby a posilňovňa).

Postavený bol z jednovrstvového muriva HELUZ FAMILY 50 a takisto vnútorné priečky sú tehlové – vnútorné nosné steny sú z brúsených tehál HELUZ 20, nenosné priečky z tehál HELUZ 14 a 11,5.

„Investor mal požiadavku na nezateplený objekt s veľmi nízkou energetickou náročnosťou,“ zdôvodňuje projektant Ing. Lukáš Návara voľbu systému HELUZ FAMILY 50 so súčiniteľom prestupu tepla na úrovni pasívnych domov (U = 0,14 W/m2K). Tieto hodnoty dosahujú tehly HELUZ FAMILY v šírke 500 mm bez potreby dodatočného vonkajšieho zateplenia. Výstavba tak prebieha rýchlejšie a výsledkom je aj zdravšia a dýchajúca konštrukcia s dlhou životnosťou a nižšími nákladmi na energie. „Architekt, projektant ani známi, ktorí sa v stavebníctve pohybujú, nevideli na drevostavbe žiadne výhody, tak sme sa rozhodli pre tehlový dom. Aj v letných horúčavách sa dom neprehrieval, bolo tu príjemne, a to nemáme klimatizáciu ani rekuperáciu,“ hodnotí po prvom lete investor. K tomu prispela aj orientácia zasklenej fasády s posuvnými HS portálmi a s izolačnými trojsklami na sever.

Väčšie zasklené plochy sú aj na poschodí vrátane terás so skleneným zábradlím, ktoré takisto nebráni vo výhľade na historickú časť mesta. „Terasa pri spálni je samostatná a s manželkou máme víziu, že si tam dáme stolík a kresielka a až budú deti väčšie, tak si tam v pokoji sadneme,“ teší sa investor. O jeho spokojnosti s domom a návrhmi architekta svedčí fakt, že po tom, keď dostaval svoj dom, pustil sa s tým istým architektom do developerského projektu s tromi bytovými domami.

O projekte

Architekt: Ing. arch. Tomáš Russe
Projektant: Ing. Lukáš Návara
Konštrukcia: Obvodové múry – Tehlový systém HELUZ FAMILY 50, vnútorné nosné priečky HELUZ 25 a vnútorné nenosné priečky HELUZ 14 a HELUZ 11,5.
Realizačná firma: Bautechnik s.r.o.
Zastavaná plocha: 250 m2
Úžitková plocha: 349 m2

Súvisiace články:

Nové stavby je normálne nezatepľovať
Ťažká šikmá strecha Heluz

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama