Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Materská škola v nemeckom Niederwerne. Tri budovy pripomínajúce vápencové masívy

Zverejnené: 5. 12. 2022

Nová budova materskej školy v nemeckom Niederwerrne ponúka miesto až pre 125 detí. Tri vzájomne prepojené budovy pripomínajú horské vápencové masívy – majú snehobielu fasádu aj strechu z odolnej zliatiny hliníka spoločnosti PREFA Aluminiumprodukte.

Jürgen Hauck a Herbert Osel navrhli luteránsku materskú školu najprv zvnútra. Začali tromi centrálnymi miestnosťami, ktoré slúžia ako miesta akcie a pohybu a prepájajú všetky ostatné priestory troch stavebných objektov medzi sebou. Riešené sú tak, aby sa ich využiteľný pôdorysný profil zdal ešte väčší, než v skutočnosti je. Onú pomyselnú objemnosť má na svedomí zvýšená svetlá výška miestností.

Učiteľky v niederwerrnskej materskej škole sa riadia zvláštnou koncepciou, ktorá nedelí deti do pevne stanovených skupín, ale prideľuje miestnosti k určitým témam a činnostiam. Preto majú k dispozícii miestnosť pre matematiku, jazykovú miestnosť, miestnosť pre objavovanie sveta alebo tiež špinavú a čistú šatňu. Tri svetlé centrálne miestnosti umožňujú prechádzať medzi týmito miestami tam a späť. Zvonku sa budovy materskej školy prezentujú ako horský masív so zasneženými vrchmi hôr. Biele opláštenie budovy je preto ľahko rozpoznateľné v prímestskom okolí, ktoré charakterizujú rodinné a radové domy s prevažne tehlovo červenými alebo antracitovými strechami.

Medziodborové plánovanie

Štúdio hjp architekten, ktoré koncept materskej školy vymyslelo, ponúka kompletné služby vo všetkých fázach výstavby. Preto sa v tomto projekte presadilo nielen na pozícii projektanta, ale aj ako developer alebo odborník na požiarnu ochranu. Medziodborové plánovanie je ten správny termín na opis širokého spektra služieb architektov združených v štúdiu. Jürgen Hauck je elektroinžinier a profesor architektúry pre navrhovanie a stavbu budov na Vysokej škole aplikovaných vied v strednom Hesensku. Jeho kolega Herbert Osel pôsobí ako strojný inžinier a architekt. Obaja sa neradi obmedzujú na prácu projektantov alebo tzv. pisálkov. Majú za sebou roky stavebnej praxe a vďaka niekoľkoročným skúsenostiam na stavbách, vo vlastnej projekčnej kancelárii aj v akademickom prostredí získali značné know-how. „Vždy spoločne projektovať a tiež stavať” je motto spoločnosti hjp architekten, ktorá má aktuálne 25 členov. „Niekedy je to boj, ktorý je potrebné ustáť. Typicky keď sa architektonická línia výkresu stretne s realitou staveniska. Nie všetko sa dá realizovať tak, ako je stanovené v pláne. Nakoniec ale vždy platí, ako sa hovorí: čo vás nezabije, to vás posilní. A tak na vlastnej koži spoznávame, že sa dokážeme stále rýchlejšie vysporiadať s čiastkovými neúspechmi,“ upresňuje Jürgen Hauck. Mladým architektom radia, aby k svojej práci pristupovali bez strachu.

Začnite strechou

Začať strechou bolo veľmi dôležité s ohľadom na jeden kľúčový detail. Na vrchole každej stavebnej konštrukcie je kopula svetlíka. Tá nemala byť viditeľná z ulice, preto musela byť zabudovaná dovnútra strešného plášťa. Riešením bolo zvýšiť nábeh a tým aj sklon strechy. Voda z kopulí svetlíkov je odvádzaná zvodom pod strešnou krytinou. Aby sa zabránilo škodám spôsobeným mrazom, dostali kopule plošné vykurovanie – teplo sa vďaka hliníkovej streche rýchlo a rovnomerne rozvádza po celej ploche. Súčasne bola vznesená požiadavka na absenciu dažďových žľabov. Tie sú preto ukryté vo fasáde. Farebné a materiálové prevedenie nebolo náhodné. Biela ako farba čistoty a nevinnosti chráni budúcu generáciu inžinierov, doktorov a ďalších profesií. A hliníková krytina PREFALZ ako symbol ekológie, trvanlivosti a kvality chráni fasádu aj strechu celej materskej školy.

O projekte:

  • Miesto: Niederwerrn, Nemecko
  • Architekti: hjp architekten
  • Realizácia: Wiedamann Bedachungen & Spenglerei
  • Strešná krytina: PREFALZ P.10 čisto biela
  • Fasáda: PREFALZ P.10 čisto biela

Súvisiace články:

Fascinujúca fasáda
Individuálny dizajn pre vašu fasádu
Dom ako socha
Hliník - materiál 21. storočia

Autor: Kristian Hanko
Foto: Croce & WIR
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama