Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Moderný bytový projekt Nad Zámkom v pamiatkovej zóne Třebíča ctí históriu

Zverejnené: 1. 6. 2022

V tesnom susedstve historického centra mesta Třebíča sa nachádza ojedinelý bytový projekt Nad Zámkom. Moderná stavba s vidieckym charakterom stojí v mieste niekdajšieho hospodárskeho dvora, z ktorého charakteru aj vizuálne vychádza. Vonkajšie obvodové murivo je zhotovené z brúsených tehál s vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami a nepotrebuje tak dodatočné zateplenie. Medzibytové steny boli vymurované z takzvaných akustických tehál.

Oba objekty sú dvojpodlažné, zastrešené sedlovou strechou s podkrovím využitým na bývanie – nachádzajú sa tu byty mezonetového typu.

Projekt bytového domu Nad Zámkom v trebíčskej štvrti Podklášteří je výnimočný z mnohých dôvodov. Stojí v exkluzívnej lokalite v mestskej pamiatkovej zóne na dosah centra, v tesnej blízkosti zámku a zámockého parku. Miesto kedysi prislúchalo k bazilike a bolo opevnené. Stávala tu koniareň, stodola a liehovar, koniareň bola časom prestavaná na sýpku. Tieto historické objekty však boli v posledných desaťročiach nevyužívané a boli v neutešenom stave. Podľa konceptu, ktorý začal byť realizovaný v roku 2017, mala významná časť územia slúžiť na bývanie a voľnočasovým aktivitám. Niektoré schátralé budovy mohli byť zbúrané, jeden z objektov však bolo treba zachovať. To je prípad bývalej zámockej sýpky, ktorá prešla rekonštrukciou a dnes slúži ako detské voľnočasové centrum Labyrint. Na mieste strhnutých budov mali vyrásť nové bytové domy a viacúčelový objekt určený na trávenie voľného času, na relaxáciu a zahŕňajúci aj menší wellness.

Komplex svojim moderne poňatým vidieckym charakterom nadväzuje na atmosféru bývalého hospodárskeho dvora aj dochovaných okolitých budov s ktorými korešponduje tvarovo aj objemovo.
Komplex svojim moderne poňatým vidieckym charakterom nadväzuje na atmosféru bývalého hospodárskeho dvora aj dochovaných okolitých budov s ktorými korešponduje tvarovo aj objemovo.

Tehlový bytový dom

Investor zadal architektonickú štúdiu a projekt bytového domu trebíčskej firme Plán projekt Kapucín, ktorá má s podobnými objektmi dobového rázu a stavbami v historických lokalitách bohaté skúsenosti. Z ich pera pochádza aj projekt na obnovu sýpky a taktiež projekt budúceho wellness. Aj v prípade bytového domu projektanti z Kapucínu novostavbu citlivo zasadili do okolitého prostredia. Svojím moderne stvárneným vidieckym charakterom nadväzuje na atmosféru bývalého hospodárskeho dvora i dochovaných okolitých budov, s ktorými korešponduje tvarovo aj objemovo. V celkovom poňatí lokality je všeobecne kladený dôraz na to, aby tvorila jednotný harmonizujúci celok existujúcich a nových stavieb.

Projekt Nad Zámkom zahŕňa dva objekty. Jedným z nich je bytový dom SO01, ktorý sa skladá z dvoch vzájomne prepojených častí, ktoré dokopy tvoria pôdorysný tvar písmena L a nachádzajú sa v ňom byty, ktoré môžu byť kedykoľvek ľahko prispôsobené potrebám zdravotne znevýhodnených osôb alebo osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu. Bytový dom SO02 s pôdorysom v tvare obdĺžnika zahŕňa bežné byty. Celkom vzniklo 33 bytových jednotiek s výmerami od 55 do 160 metrov štvorcových. Každá je iná, pretože sa ešte pred dokončením upravovali na prianie budúcich majiteľov.

Oba objekty sú dvojpodlažné, zastrešené sedlovou strechou s podkrovím využitým na bývanie – nachádzajú sa tu byty mezonetového typu. Sedlovú strechu dopĺňajú presklené strešné prvky (vikiere a strešné okná).

Projekt je výnimočný svojim umiestnením v historickej lokalite nadväzujúcej na pamiatky zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO – od roku 2003 je jeho súčasťou třebíčská židovská štvrt a bazilika svätého Prokopa.
Projekt je výnimočný svojim umiestnením v historickej lokalite nadväzujúcej na pamiatky zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO – od roku 2003 je jeho súčasťou třebíčská židovská štvrt a bazilika svätého Prokopa.

Kompatibilita konštrukcií

Naprieč celou stavbou boli použité produkty, ktoré patria k súčasnej špičke na trhu so stavebnými materiálmi. „Konštrukcia domov je riešená ako murovaná stavba z brúsených tehlových blokov s tenkou ložnou škárou. Vodorovné konštrukcie stropov sú pre veľký rozpon riešené ako železobetónové, zhotovené zo stropných panelov. Ako železobetónová je prevedená aj hlavná schodisková konštrukcia v dome,” popisuje Jan Lukášek zo spoločnosti Plán projekt Kapucín a dodáva: „Nosnou konštrukciou strechy je drevený krov kombinovaný s oceľovými prvkami. Skladba strešného plášťa je navrhnutá ako dvojplášťová s prevetrávanou medzerou. Voľná vnútorná dispozícia podkrovných bytov je zaistená použitím oceľových nosníkov, ktoré preklenú aj veľké rozpätie strechy, a to bez použitia podporných prvkov.”

Na vonkajšie obvodové murivo bola použitá tehla HELUZ FAMILY 50 brúsená. Tá v porovnaní s ostatnými materiálmi pre jednovrstvé murivo bez vyplnených dutín ponúka najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti na trhu. Nevyžaduje dodatočné zateplenie, pričom zaistí v interiéri optimálnu klímu. Je ideálna pre nízkoenergetické aj pasívne domy, súčiniteľ prestupu tepla U činí až 0,14 W/m2K. Preklady nad otvormi okien a dverí sú typovými výrobkami zo systémovej ponuky rovnakého dodávateľa.

Konštrukcia domu je riešená ako murovaná stavba z brúsených tehlových blokov s tenkou ložnou škárou.
Konštrukcia domu je riešená ako murovaná stavba z brúsených tehlových blokov s tenkou ložnou škárou.

Medzibytové steny sú prevedené ako zvukovoizolačné z tehlových blokov HELUZ 30 AKU (333 × 300 × 238 mm, zvuková nepriezvučnosť Rw = 58 dB), ktoré tvoria nosnú aj akustickú deliacu konštrukciu. Tá zvyšuje odhlučnenie medzi miestnosťami jedného bytu. Medziizbové priečky potom tvoria bloky HELUZ 11,5 AKU (375 × 115 × 238 mm, zvuková nepriezvučnosť Rw = 47 dB). „Všetky murované konštrukcie bola zámerne zvolené od jedného výrobcu, aby sa zachovala kompatibilita zvislých konštrukcii ako celku,” vysvetľuje za autorov projektu Jan Lukášek.

Ohľaduplnosť k histórii aj prírode

Projekt je výnimočný svojim umiestnením v historickej lokalite nadväzujúcej na pamiatky zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO – od roku 2003 je jeho súčasťou trebíčska židovská štvrť a bazilika svätého Prokopa. „Skĺbiť požiadavky pamiatkovej starostlivosti, ekonomiku zámeru, vonkajší vzhľad a úžitkový komfort stavby bolo náročné,” potvrdzuje Jan Lukášek. Projekt však nesúzni iba s miestom a históriou – bez toho, aby zľavoval z moderných požiadaviek na bývanie –, ale je tiež ohľaduplný k prírode. Za zmienku určite stojí, že bytové domy využívajú na splachovanie dažďovú vodu, ktorá je uchovávaná v podzemných retenčných nádržiach.

Súvisiace články:

Ťažká šikmá strecha Heluz
Pokojný odpočinok zabezpečili Aku tehly Heluz
Tepelno-akumulačné vlastnosti muriva Heluz
S tehlovými blokmi Heluz nemusíte zatepľovať
Kompletný stavebný systém Heluz

Autor: Mgr. Alena Drtinová
Foto: Archív firmy HELUZ

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama