Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Nové sídlo architektov na Rue Marmontel búra nudný miestny stereotyp

Zverejnené: 29. 12. 2021

Ako ihla v kope sena pôsobí fasáda novostavby kancelárskej budovy vo veľkoobchodnej štvrti francúzskeho Nantes. Pôvodný chaotický a drsný spôsob života v prevažne skladových a rybárskych domoch sa postupne z mesta vytráca, avšak miestna architektúra a použité materiály stále dostatočne upozorňujú na pôvodné poslanie prístavných ulíc. Nové sídlo architektov z ateliéru DLW je však iné. Na jednej strane rešpektuje historické požiadavky na trvalo udržateľné a kvalitné materiály, na druhej strane búra nudný stereotyp tunajších chladných, tmavých a čisto funkčných budov.

Nové sídlo architektov z ateliéru DLW rešpektuje historické požiadavky na trvalo udržateľné a kvalitné materiály a súčasne búra nudný stereotyp miestnych čisto funkčných budov.

Trio partnerov DLW – Francois Dussaux, Aurélien Lepoutre a Vincent Wattier – hľadalo pri plánovaní fasády svojho nového sídla v ulici Marmontel cestu, ako skĺbiť históriu so súčasnosťou. Architekti požadovali materiál podobný tomu, ktorý sa v meste už hojne vyskytuje a zároveň taký, ktorému by nechýbala elegancia. Dlho si pohrávali s myšlienkou použiť „béton brut”. S pohľadovým betónom síce radi pracujú, je robustný, trvalo udržateľný, kvalitný a v Nantes je často vidieť, avšak súčasne je príliš sterilný a fádny. Nakoniec sa preto rozhodli pre fasádu z lisovaných ZACKENPROFILOV z prírodného hliníku.

Fasádne hliníkové profily sú vyrobené z recyklovaného hliníku a vykazujú životnosť presahujúcu 100 rokov. Navyše intenzívne presvetľujú fasádu budovy aj pri minimálnej intenzite okolitého osvetlenia.
Fasádne hliníkové profily sú vyrobené z recyklovaného hliníku a vykazujú životnosť presahujúcu 100 rokov. Navyše intenzívne presvetľujú fasádu budovy aj pri minimálnej intenzite okolitého osvetlenia.

Profilované plechy sa v nantských lodeniciach hojne vyskytujú, väčšinou sú ale tzv. zošúchané a zhrdzavené. Hladké lisované pílové ZACKENPROFILY sú naopak odolné voči hrdzaveniu a vďaka dvojmilimetrovej hrúbke materiálu takmer nezničiteľné. Je možné ich inštalovať zvisle, vodorovne aj šikmo a to vždy skrytým systémom upevnenia. Sú vyrobené z recyklovaného hliníku a vykazujú životnosť presahujúcu 100 rokov. V prevedení z prírodného hliníku navyše fasádu ateliéru DLW intenzívne presvetľujú aj pri minimálnej intenzite okolitého osvetlenia. Odrážajúce sa lúče svetla kontrastne presvetľujú okolitú kamennú zástavbu na Rue Marmontel, čím sa objekt DLW od ostatných novostavieb v okolí značne odlišuje.

Každá zmena počasia fasádu prefarbí

„Svetlo robí fasádu vždy zaujímavejšou,“ hovorí Francois Dussaux. Upresňuje, že počasie v Nantes sa môže meniť veľmi rýchlo, často aj niekoľkokrát počas dňa. Striedanie slnečného počasia s tmavými mrakmi je tu na dennom poriadku. „Fasáda našej drobnej kancelárskej budovy túto vlastnosť mesta musela náležite uchopiť. Namiesto poškriabaných a nevkusne zohýbaných vĺn, ktoré môžete vidieť v neďalekých skladoch a veľkoobchodoch, sa na našej fasáde obrátenej do ulice tiahnu nahor starostlivo vylisované ostré ZACKENPROFILY. Farby a uhly svetelných odrazov na kľukatej ploche fasády sa menia spolu so slnečným svitom,” dodáva jeden z autorov návrhu.

ZACKENPROFILY sú odolné voči hrdzi aj celkovo veľmi odolné a vďaka dvojmilimetrovej hrúbke materiálu takmer nezničiteľné. Je možné ich inštalovať zvisle, vodorovnej aj šikmo.
ZACKENPROFILY sú odolné voči hrdzi aj celkovo veľmi odolné a vďaka dvojmilimetrovej hrúbke materiálu takmer nezničiteľné. Je možné ich inštalovať zvisle, vodorovnej aj šikmo.

Hliník pre Francúzsko

„So spoločnosťou PREFA sme na našej budove spolupracovali po prvýkrát. V rokoch 2015 až 2016 ešte nebola vo Francúzsku taká známa. Zaujal nás ale okamžite ich materiál. Tvárny, ľahký a súčasne neskutočne odolný,“ upresňuje Dussaux. Hliníková fasáda bola nová aj pre Didiera Bougearda, ktorý ju na budovu DLW montoval. Dojem naň urobil nielen samotný výrobok, ale aj prístup technickej podpory, vďaka ktorej montáž prebehla hladko a bez problémov. „Profily sme montovali pomocou skrytých posuvných prípon PREFA na kovovú konštrukciu, ktorú sme taktiež zakladali a montovali,” približuje Bougeard. Avšak najviac obdivoval rýchlosť a ľahkosť, s akou celú fasádu nainštaloval. A to sa hodilo, pretože v úzkej ulici Marmontel nie je pre stavebné práce veľa priestoru a nekomplikovaná a rýchla montáž všetko značne zjednodušila. Po dobrej spolupráci s architektmi aj so spoločnosťou PREFA plánuje Didier Bougeard s hliníkom pracovať aj v budúcnosti.

Súvisiace články:

Hliník - materiál 21. storočia
Fascinujúca fasáda
Dom ako socha
Individuálny dizajn pre vašu fasádu

Autor: Kristian Hanko
Foto: Croce & WIR

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama