Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Nové veľkoformátové Ytong stenové panely SWE opäť posúvajú hranice prefabrikovanej výstavby

Zverejnené: 25. 9. 2021

S veľkoformátovými prvkami Ytong Jumbo a Silka Tempo pre steny, stropy a strechy možno stavby realizovať rýchlo, ekonomicky a s vysokou kvalitou. Spoločnosť Xella perspektívam prefabrikovanej výstavby verí a tento rok v tejto oblasti opäť posunula hranice o kus ďalej. Developeri, projektanti a realizačné firmy sa tak môžu tešiť na významnú produktovú novinku: nosné Ytong stenové panely SWE.

Vďaka prefabrikovaným stenovým panelom SWE a žeriavu je možné v pracovnej čate s dvomi montážnymi pracovníkmi a jedným žeriavnikom realizovať až 95 m² stien za jeden pracovný deň.

Nové Ytong stenové panely SWE sú masívne prefabrikované dielce, vysoké na celú výšku poschodia a osádzané pomocou žeriavu. Panely sú vyrobené z hmoty Statik P4-550 a rozmery panelu Standard sú 600/500 mm (dĺžka), 2620 mm (výška) a 250/300 mm (šírka). Výškové možnosti výroby atypických panelov sú v rozmedzí 2 440 až 2 960 mm v module po 20 mm a to pre šírku ako 600, tak 500 mm. Pre parapety sú používané tvárnice Ytong Statik Jumbo.

Významné zrýchlenie výstavby a veľká úspora pracovníkov vďaka veľkému formátu panelov

Vďaka prefabrikovaným stenovým panelom SWE a žeriavu možno v pracovnej čate s dvoma montážnymi pracovníkmi a jedným žeriavnikom realizovať až 95 m² stien za jeden pracovný deň, čo je plocha zodpovedajúca takmer jednému poschodiu rodinného domu! Tak významné zrýchlenie výstavby je dosiahnuté vďaka veľkému formátu panelov a podrobnému plánu rozvrhnutie prvkov steny. Usadzovanie panelov žeriavom navyše znižuje personálne náklady. Pre stavbu postačuje jeden žeriavnik a dvaja montážnici - ideálne riešenie v čase nedostatku kvalifikovaných pracovníkov.

Nové Ytong stenové panely SWE sú masívne prefabrikované dielce, vysoké na celú výšku poschodia a osádzané pomocou žeriavu.
Nové Ytong stenové panely SWE sú masívne prefabrikované dielce, vysoké na celú výšku poschodia a osádzané pomocou žeriavu.

Nové panely znižujú stavebné náklady a umožňujú realizovať viac projektov

Ziskovosť projektu ovplyvňuje popri priamych nákladoch na materiál aj doba výstavby a mzdové náklady. Nové Ytong stenové panely SWE znižujú potrebu personálu a požadovanú pracovnú dobu, čím znižujú aj stavebné náklady. Vzhľadom na krátky čas výstavby, je možné navyše s rovnakým počtom zamestnancov postaviť viac bytových jednotiek.

Panely uľahčujú montáž a ponúkajú vynikajúce fyzikálne vlastnosti a všestranné použitie

Pohyb žeriavu umožňuje ergonomickú prácu, ktorá nie je silovo náročná a znižuje fyzickú záťaž kladenú na zamestnanca. Nosné stenové panely SWE súčasne ponúkajú obvyklé vlastnosti pórobetónu Ytong, ako je izotropia, tepelná izolácia, príjemná a zdravá klímu v miestnosti (vďaka otvorenej difúziu) a udržateľnosť (vďaka masívnej konštrukcii).

Nosné stenové panely SWE ponúkajú takisto zvyčajné vlastnosti pórobetónu Ytong, ako je izotropia, tepelná izolácia, príjemná a zdravá klíma v miestnosti a udržateľnosť.
Nosné stenové panely SWE ponúkajú takisto zvyčajné vlastnosti pórobetónu Ytong, ako je izotropia, tepelná izolácia, príjemná a zdravá klíma v miestnosti a udržateľnosť.

Tohtoročná novinka je súčasťou kompletného stenového systému Ytong pre vonkajšie a vnútorné steny

Pri stavbe so stenovými panelmi Ytong sú všetky komponenty systémové a je možné ich nákladovo efektívne spracovať podľa dokumentácie. Systémovosť zaisťuje nielen to, že všetky jednotlivé komponenty do seba perfektne zapadajú, ale tiež napríklad dochádza k eliminácii tepelných mostov.

Kombinácia produktov prináša maximálnu časovú efektivitu v jedno- či dvojdomoch/ radových domoch a bytových domoch: nové stenové panely SWE sú k dispozícii pre nosné steny, nenosné steny vyriešia priečkové panely GHT.

Prefabrikácia 21. storočia v oblasti bytovej výstavby a výstavby rodinných domov

Na modernom stavebnom trhu využívajú developeri panelovú prefabrikovanú konštrukciu hlavne v prípade potreby vybudovať veľkú plochu s nízkymi budovami či postaviť celý bytový komplex. Hlavnou výhodou tohto typu konštrukcie je rýchlosť výstavby. Vďaka vývoju vo výrobe panelov sa zlepšujú technické aj prevádzkové vlastnosti domov. Nové typy pórobetónových panelov zároveň vynikajú výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami, ľahkou opracovateľnosťou a sú ekologické. Nízke náklady na panelovú výstavbu potom priaznivo ovplyvňujú konečnú cenu bytov. Aj u rodinných domov vzorové výpočty ukazujú, že s novými panelmi možno výrazne skrátiť dobu výstavby. V porovnaní s konvenčným spôsobom murovania klesá celkový čas a úsporu prináša aj menej konštrukčných metód. Montovaná výstavba Xella je pritom určená ako pre vonkajšie, tak pre vnútorné steny. Vďaka dobrému plánovaniu tak možno za rovnaký čas postaviť dva domy namiesto jedného.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Kolektív autorov
Foto: archív spoločnosti Xella

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama