Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Pergola ARTOSI: nadčasovosť, šmrnc a funkčný prínos za primeranú cenu

Zverejnené: 24. 6. 2019

Záhradná architektúra v súčasnosti zažíva vzostup. Spoločnosť sa navracia k prírode, javí veľký záujem o pobyt na čerstvom vzduchu a prispôsobuje k tomu aj svoje okolie. Predlžujúce sa horúce letá však razia trend obstarať si k zeleni aj vhodné tienenie. Na ostrom slnku nevydrží totiž popíjať kávu ani milovník tepla. Možným riešením je prístrešok, altánok či pergola, ktorá sa používala už v dávnych starovekých záhradách.

Klasický produkt svojpomocnej výstavby v podobe dreveného podlubia s perforovaným zastrešením a ľahkým ťahavým rastlinstvom, ktoré tieni celú sezónu bez možnosti regulácie intenzity svetla, často už nevyhovuje súčasným nárokom moderného človeka. Na druhú stranu, na trhu dostupné alternatívy sú často finančne nedostupné. Opavská spoločnosť ISOTRA, ktorá patrí v oblasti okenného aj záhradného tienenia na našom trhu k popredným výrobcom, preto vyvinula systémové riešenie, ktoré je dostupné po všetkých stránkach.

Samonosná či kotvená pergola?

V máji bola na trh uvedená nová bioklimatická pergola ARTOSI. Jej zrod vyprovokovala práve spätná väzba užívateľov, ktorej myšlienky ISOTRA rozvinula na základe svojich dlhoročných skúseností z odboru. Vznikla typizovaná hliníková konštrukcia s možnosťou prispôsobenia konkrétnej situácii do ktorej je inštalovaná. Či už má investor v úmysle umiestniť ju samostatne vo voľnom priestore, alebo si ju praje ukotviť do obvodového múru domu, výrobca mu vyjde v ústrety. Je možné ju zostaviť až piatimi rôznymi spôsobmi.

Nezávislé lamelové sekcie

Strecha pergoly pozostáva z hliníkových lamiel, ktoré môžu byť podľa výberu rovnobežné s kratšou aj dlhšou stranou konštrukcie. Lamely je možné nakláňať v rozmedzí uhlov 0 ° - 130 °a ich nosnosť je minimálne 30 kg / m2 (podľa celkovej veľkosti plochy). Znesie tak, okrem iného, aj zaťaženie snehom, ale aj namáhanie vetrom či silu krupobitia. Čo je však na pergole unikátne, je predovšetkým vysoký užívateľský komfort. Prináša ho možnosť rozdeliť strechu na viac vzájomne nezávislých sekcií. Užívateľ tak môže tieniť len z určitej časti a iba tam, kde je to potrebné. Ustavičné nezhody rodinných príslušníkov, ktorí sú spravidla zložení jednak zo zimomravých milovníkov slnka, tak z priaznivcov sústavného tieňa, tu odpadajú.

Na pergole je unikátne jej riešenie strechy, ktoré prináša možnosť rozdelenia na vzájomne nezávislé sekcie. Užívateľ si tak môže vybrať, či bude tieniť len z časti alebo iba tam, kde je potrebné.
Na pergole je unikátne jej riešenie strechy, ktoré prináša možnosť rozdelenia na vzájomne nezávislé sekcie. Užívateľ si tak môže vybrať, či bude tieniť len z časti alebo iba tam, kde je potrebné.

Premenlivé rozmery

Výsledná veľkosť pergoly je variabilná a závislá od nárokov užívateľa. Výrobca je veľmi flexibilný a dodáva ju presne v tom rozmere, v ktorom je vyžadovaná. Pergola disponuje bočnými stojkami (počet sa odvíja od veľkosti, napr. v prípade ukotvenia v múre sú väčšinou potrebné iba dve), z ktorých jedna má integrovaný odtok dažďovej vody. Stojky môžu byť umiestnené až 1 m od rohu pergoly (za účelom rozšírenia úžitkového priestoru) a je možné ich vzájomne prepojiť. Spojenie viacerých pergol dokopy dovoľuje ľubovoľné navýšenie priestoru v tieni pod lamelami. Maximálna výrobná veľkosť jednej pergoly je pritom 4 m na šírku a 7 m vysunutie na dĺžku. Lamely sú ovládané diaľkovo a poháňané motorom Somfy, ktorý je umiestnený v obvodovom ráme konštrukcie a nie je zo žiadneho uhla pohľadu pozorovateľný. Čistota vzhľadu pergoly tak nie je ničím rušená.

Obohatenie o prvky navyše

Pergolu je možné ešte esteticky aj funkčne pozdvihnúť. Jedna z možností sa skrýva v dômyselnom osvetlení. To je, vo forme LED pásikov, možné začleniť po stranách výsuvu pergoly. Druhá úprava, ktorá pergolu premení na skutočne nadštandardný obytný vonkajší priestor, spočíva v inštalácii bočných tieniacich prvkov. Investor má na výber screeny alebo vonkajšie žalúzie, ktoré vďaka vyplneniu bočných nechránených priestorov umožnia užívateľom pergolu využívať aj v chladnejších obdobiach. Vhodne zvolený tieniaci prvok funguje nielen ako ochrana pred slnkom, ale aj pred nepríjemnými vplyvmi počasia (vietor, dážď...).

Spoločnosť ISOTRA predstavovala novú bioklimatickú pergolu ARTOSI na tohtoročnom veľtrhu Coneco v Bratislave.
Spoločnosť ISOTRA predstavovala novú bioklimatickú pergolu ARTOSI na tohtoročnom veľtrhu Coneco v Bratislave.

Štýlové screeny

Zamerajme sa na screeny, ktoré sú svojim charakterom do pergoly ARTOSI obzvlášť vhodné. Čo sa týka estetickej stránky, dodajú prístrešku patričný štýl. Screeny (okrem iného aplikovateľné aj ako vonkajšie tienenie okien, pokiaľ si majiteľ praje, aby pergola bola v harmónií s tienením) sú vyrobené zo špeciálnej tkaniny nadčasového vzhľadu a majú vysokú odolnosť. Jej hlavnou prednosťou je čiastočná svetelná priepustnosť. Sťažuje pohľad okoloidúceho zvonku dovnútra, avšak umožňuje užívateľom pohľad von. Zaistí teda súkromie pri súčasnom zachovaní kontaktu s okolím.

Dostupnosť a kvalita v jednom

Vzhľad pergoly ARTOSI je minimalistický a elegantný. Jedná sa o záhradný komponent, ktorý bude plniť svoju funkciu po dlhé roky, pričom nehrozí, že by jeho dizajn po čase nevyhovoval nových trendom. O doplnkové elementy ako je osvetlenie a bočná tieniaca technika je možné pergolu rozšíriť kedykoľvek ex post, podľa aktuálnej preferencie majiteľa. Vzhľadom k vyššie popísaným mimoriadnym parametrom a vlastnostiam, ktoré sú investorovi k dispozícii, je potrebné podotknúť, že cena za pergolu ARTOSI je veľmi priaznivá. Zámerom spoločnosti ISOTRA bolo vytvoriť produkt, ktorý bude kvalitný a pritom dostupný širokej verejnosti a to sa vydarilo. Na referencie si u tejto májovej novinky síce ešte chvíľu počkáme, avšak doterajšie tradície firmy prakticky nepripúšťajú negatívne očakávanie.

Súvisiace články:

Aké sú možnosti pri výbere okenného tienenia?
Screen - hravosť aj tieň
Pergola - moderná je samonosná a bioklimatická
Zatienenie zimnej záhrady a pergoly

Kontakty:
ISOTRA a.s.
Bílovecká 2411/1 746 01 Opava
Tel.: +420 553 685 111
E-mail: isotra@isotra.cz
www.isotra.sk

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy ISOTRA
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama