Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 1.5.

Pohľad na budúce projekty bývania s ohľadom na súčasnú situáciu

Aktualizováno: 29. 6. 2021

Stavebný priemysel dáva tvár našim mestám, ovplyvňuje náš životný štýl aj okolité prostredie. DELTA Group v úlohe architekta, projektanta či stavebného manažéra pôsobí na mnohé bytové a rezidenčné projekty najmä vo Viedni. Aktuálne je tiež partnerom pre výstavbu úplne novej mestskej štvrte Hagibor v Prahe a takisto jedná o pripravovaných projektoch na Slovensku. Erik Štefanovič, konateľ spoločnosti poskytol našej redakcii rozhovor, v ktorom potvrdzuje, že pandémia len zdôraznila väčšou silou niektoré trendy v mestskom urbanizmu a bytových projektoch, ktoré sa nenápadne rysovali už niekoľko rokov.

Nová mestská štvrť Hagibor, Praha – Strašnice: Bytové domy ALFA a BETA sú momentálne vo výstavbe. Pôjde o bývanie s dôrazom na okolitú zeleň.

Aký trend podľa Vášho názoru vedie súčasnému stavebníctvu?

O úspechu projektov pre bývanie už dávno nerozhodujú len technické parametre domu, flexibilita využitia interiérových plôch na bývanie či zvyšujúca sa požiadavka na balkóny alebo terasy, ale skutočne rozhodujúca je lokalita. Prím hrá dostatok zelene, rozmanitosť verejného priestranstva, kde môžu ľudia a ich rodiny tráviť voľný čas, odpočívať, športovať, relaxovať, baviť sa a pritom nebyť zaťažení prašnosťou mesta a nadmerným hlukom. Už dlhšiu dobu tu máme trend, ktorý jasne ukazuje, že nie je dôležitá iba samotná budova, ale hlavne a predovšetkým okolitý priestor. Preto je potrebné, aby či už súkromní investori, tak aj zadávatelia zo štátnej sféry začali už vo fáze plánovania myslieť viac holisticky. Dokázať komplexnejšie pozerať na vybranú lokalitu, kde bytové a rezidenčné projekty vznikajú a premýšľať, čím komfort bývania vo vybranej lokalite podporia.

Bytová štvrť Traviatagasse vo Viedni: Rozsiahle priestory pre komunitné aktivity, dôraz na podporu viacgeneračného spolužitia.
Bytová štvrť Traviatagasse vo Viedni: Rozsiahle priestory pre komunitné aktivity, dôraz na podporu viacgeneračného spolužitia.

V rámci realitného trhu je väčší záujem o bývanie s terasami či balkónom. Máte projekty, do ktorých ste zakomponovali aj predzáhradky či iné priestranstvá, ktoré ponúknu rodinám podobný komfort?

Myslím, že to bola práve pandémia, ktorá nám ešte zreteľnejšie ukázala, ako dôležité je dbať na kvalitu verejného priestranstva. Návrat zelene do miest je témou, ktoré je u nás v centre pozornosti posledných päť, možno aj desať rokov. Vďaka pandémii sa ukázalo, ako dôležité je mať v blízkosti bydliska dostupný park, ktorý čiastočne nahradí obyvateľom záhradu alebo výlet do prírody. Samozrejme predzáhradka, terasa či balkón ideálne s výhľadom do zelene, lokalita s ľahkou dopravnou dostupnosťou aj dostatočnou občianskou vybavenosťou, to sú trendy, ktoré pociťujeme a zapracovávame do našich bytových komplexov.

Vo Viedni sme vlani dokončili napríklad krásnu bytovú štvrť Schichtgründe, ktorá ponúka možnosti na trávenie voľného času nielen čo sa týka predzáhradiek, ale aj rozmanitosťou ihrísk, rôznych knižníc, čitární a telocviční skutočne výnimočná. Navyše bytový komplex Schichtgründe je vzdialený zhruba jeden kilometer od Viedenčanov obľúbenej voľnočasovej oblasti Alte Donau, čo je pôvodné rameno Dunaja teraz využívané k cyklistike, vodným športom a pod. Schichtgründe je rozhodne dobrým príkladom výberu atraktívnej lokality pre bývanie. Podobne za zmienku stojí aj projekt bytových domov Traviatagasse, ktorý vyniká pestrým zázemím pre komunitné aktivity obyvateľov týchto domov a snahou mesta Viedeň dodržať viacgeneračný koncept bývania v tejto štvrti vrátane začlenenia bytových jednotiek pre migrantov.

„Myslieť na kvalitu verejného priestranstva s dostatkom zelene sa stáva nevyhnutnosťou.“

Bytový dom Althan Park ponúka bytové jednotky s predzáhradkou či terasou.
Bytový dom Althan Park ponúka bytové jednotky s predzáhradkou či terasou.

Napríklad aj bytový dom Althan Park, ktorý sme odovzdali developerovi v decembri 2018, má bytové jednotky, ktoré až do tretieho poschodia disponujú vlastnou predzáhradkou. Vyššie poschodia sú pre zmenu vybavené skutočne veľkorysými vonkajšími terasami s úžasnými výhľadmi na mesto Viedeň. Myslieť na kvalitu verejného priestranstva s dostatkom zelene sa stáva nutnosťou, pretože stále existuje skupina obyvateľov, ktorá je prevažnú časť dňa zatvorená v kanceláriách alebo bytoch a nemá šancu si vyjsť cez týždeň do prírody a na víkend napríklad na hory.

Bytová štvrť Schichtgründe Viedeň: projekcie v BIM, rozmanitosť detských ihrísk a zelených plôch vrátane predzáhradiek.
Bytová štvrť Schichtgründe Viedeň: projekcie v BIM, rozmanitosť detských ihrísk a zelených plôch vrátane predzáhradiek.

Premietate do svojich pripravovaných konceptov bývania aj skutočnosť zvýšenej požiadavky na prácu z domu?

Žijeme v dobe, keď sa zmazáva doposiaľ pomerne pevná hranica medzi domovom a pracovným prostredím. V zadaniach investorov sa preto už začínajú objavovať požiadavky na malé pracovné kúty. Ukazuje sa, že je praktickejšie mať viac izieb, kde je možné sa zatvoriť. Či už Praha alebo Bratislava, tak aj ostatné veľké mestá, ako je Viedeň, Mníchov a ďalšie sa stretávajú s tým, že sa neustále zmenšuje priemerná veľkosť bytovej jednotky. A proti tomu ide požiadavka, že by sme do určitej miery radi pracovali z domu. Ale pretože sa byty neustále zmenšujú, sústredíme sa na vývoj zdravého konceptu bytov, kde by mohol home office fungovať. Pracujeme na tom, ako skĺbiť dokopy všetky funkcie stále zužujúcim sa priestorom a súčasne zabezpečiť primerané podmienky pre zamestnancov. Doma totiž ľudia nie sú spravidla vybavení ergonomickým nábytkom, vhodným osvetlením a potrebným vybavením, dochádza k problémom s chrbtom, k vyčerpaniu. Často býva problematická aj kvalita vzduchu v miestnostiach či úroveň hluku.

“Snažíme sa presadzovať do našich projektov inteligentné technológie, aby všetko bežalo ešte viac bezkontaktne a bezdotykovo.“

Máte nejaké nové skúsenosti v rámci vašich bytových a administratívnych projektov v súvislosti s pandémiou? Do akej miery tieto vplyvy pôsobia na prácu architektov?

Najmä budovy, ktoré slúžia zdravotníctvu sa teraz veľa sústredia na tzv. bezdotykové zóny. My v tomto rytme projektujeme už niekoľko rokov aj koncepty administratívnych budov. Čo sa týka bytových projektov, aj tu cítime určitý posun. Snažíme sa presadzovať do projektov inteligentné technológie, aby všetko bežalo ešte viac bezkontaktne a bezdotykovo. Napriek tomu otvorene hovorím, že ako architekti síce dokážeme navrhnúť inteligentné budovy, v ktorých je minimalizovaný kontakt na rizikových miestach, je však potrebné dodať, že otázka zvýšenej hygieny je rýdzo na osobnej zodpovednosti jej obyvateľov.

Projekt bytových domov Traviatagasse vyniká vynikajúcim zázemím pre komunitné aktivity obyvateľov.
Projekt bytových domov Traviatagasse vyniká vynikajúcim zázemím pre komunitné aktivity obyvateľov.

Viac o skúsenostiach a projektových víziách pre bývanie podľa DELTA Group si môžete prečítať TU.

Súvisiace články:

Jedinečná súhra architektúry, techniky, energie a ekológie.To je administratívny objekt a parkovací dom EKOM v Piešťanoch
Inšpirácia - administratívna a laboratórna budova komplet z dreva
Administratívny a parkovací dom EKOM Piešťany
Administratívna budova a priemyselná hala Engel Kaplice

Autor: Mgr. Marcela Kolářová
Foto: Archív firmy DELTA Group SK
reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama